Ципрас с молба за удължаване на финансовата помощ

Обама и Меркел: Трябва да се намери начин Гърция да остане в еврозоната
Обновена: 28 юни 2015 22:55 | 28 юни 2015 22:53,
156
Ципрас с молба за удължаване на финансовата помощ
Снимка: БТА

Гръцкото правителство гарантира защитата на банковите депозити, а също така заплатите и пенсиите на населението, заяви премиерът Алексис Ципрас днес в обръщение към населението на страната.

Той потвърди обявеното малко по-рано решение на правителството за затваряне на банките и на атинската фондова борса от утре.

Ципрас каза, че решението на кредиторите да отхвърлят гръцкото искане за кратко удължаване на програмата за спасително финансиране е "безпрецедентен акт", който поставя под съмнение способността на една страна да решава въпрос, засягащ суверенните й права.

Още по темата

"Това решение доведе дотам, че днес Европейската централна банка реши да ограничи ликвидността на гръцките банки и принуди Гръцката централна банка да обяви "банкова ваканция" и ограничения върху тегленето на парични суми", каза Ципрас в телевизионното си обръщение. Така той потвърди, че драматичното решение за затварянето на банките е резултат от решението на ЕЦБ във Франкфурт да ограничи т.нар. "спешно финансиране" на ГЦБ.

Ципрас каза, че е изпратил обръщение до лидерите на европейските институции и на страните от еврозоната с молба да отменят решението на еврогрупата за прекратяване на помощната програма за Гърция.

"Само те могат да отменят решението на еврогрупата и да позволят на ЕЦБ да възобнови снабдяването на гръцките банки", посочи премиерът.

Днес ЕЦБ съобщи, че ще поддържа спешното финансиране на нивата от петък, въпреки многократно нарасналите тегления. Тя посочи, че внимателно следи ситуацията и е готова "да преразгледа решението си".

Същевременно президентът на САЩ Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел се съгласиха в телефонен разговор тази вечер, че е "критично важно" да се намери начин Гърция да остане в еврозоната, предаде Ройтерс, цитирайки съобщение на Белия дом.

"Двамата лидери потвърдиха, че техните икономически екипи внимателно следят ситуацията и остават в тясна връзка", се казва в съобщението. Трябва "да се положат всички усилия за връщане към път, който ще позволи на Гърция да поднови реформите и растежа си в рамките на еврозоната", констатирали Обама и Меркел.

Американският финансов министър Джак Лю призова финансовите министри на главните страни от ЕС да продължат да работят заедно за "трайно решение" за реформи в Гърция и за нейното икономическо възстановяване в рамките на еврозоната.

Лю е провел серия от телефонни разговори днес с висши политици, включително с финансовите министри на Германия и Франция и с шефката на МВФ Кристин Лагард. Той подчертал, че "е важно всички страни в преговорите да продължат да търсят решение, включително и да обсъждат възможно облекчаване на дълговото бреме на Гърция, в периода до референдума на 5 юли", се посочва в съобщението от финансовото министерство на САЩ.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
До GR.,Поздравявам те с песента на Деян Неделчев(Икебаната) - "Обич за обич" и приятно изкарване на драмата "Моята голяма гръцка дра(х)***"
112
15
 
7
 
! Отговори
GR. преди 8 години
Цървуланковци! Много негативна енергия изразходвате плюейки Гърция. Мислете позитивно и си управете първо своята ***.
111
11
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Все пак евала на този византиец как извива ръцете на Запада и отстоява национални интереси, независимо от чистата наглост при положение че са опапкали едни техни на запада 250 миларда! За такива наши политици неможе и да мечтаем! Слугинажа и раболепието пред "големия /актуален/ брат" в нашите е залегнал генетически.
110
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който не е е виждал Виденов - да погледне Ципрас.40 годишен, ляв, ще предизвика хиперинфлация.
109
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сети се Мара.....
108
0
 
6
 
! Отговори
Дрискотва преди 8 години
Е това се очакваше от бая време
107
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Вескома мноо сте *** тва ушанките бе! Кви бриксове, кви руски бази ти се привиждат? Жужо едва крепи Крим да не изпукат от глад, та гръцките атакизи са му последната грижа.
106
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Гросмайсторжужо е следващия след ципуракис, който ще пише сълзливи писма
105
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха,гърците можели и да се молят?Аз пък мислех че умеят само среден пръст да показват!Така е драги ми съседе,безплатен обяд на обща софра няма!
104
0
 
11
 
! Отговори
ртт преди 8 години
нчма как да излекуваш едно дебело ако то не спре да плюска и не започне да си пие лекарствата
103
25
 
13
 
! Отговори
Гросмайстор преди 8 години
Обонго е в положение шах-шех. И естествено ще жертва царицата, тоест Меркел. От тук нататък каквото и да се случи с Гърция печели единствено Путин. Браво Вова, хорошо сыграл, молодец. Обонго е в остър цайтнот. Но какво да се прави - *** и маймуните никога не са разбирали шаха.
102
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До знайкотой много уБАво се бори Ципрас бе плъх -като МОЛИ за пари Германия .а този за когото пишеш РАБОТИ в Германия , и ИЗКАРВА пари ,а ти ,с мечти да си крадлив и злобен грък/за твое съжаление ти си само крадлив злобен бегеец
101
7
 
8
 
! Отговори
да преди 8 години
много глад за Гърция..
100
13
 
6
 
! Отговори
Варуfuckис преди 8 години
И Европа и кенийската почнаха да клякат. Както се казваше в един виц за майор Михов: Маршал Мухов мръдна с мустак - много милиарди за меркантилните малаки.
99
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Помощи моля ви се! Богаташи плачат за помощи! Да им съберем и изпратим дрешки, тенджери, посуда...
98
7
 
34
 
! Отговори
да преди 8 години
от Китай до Русия,Европа и Америка..на никой не му пука за мързеливата Гърция...няма да има нито руски бази,нито китайски милиарди..Ципрас излишно се мори да обикаля от Москва до Пекин..навсякъде го отсвириха...гърците си надцениха ролята..много са малки...от тях не зависи нищо
97
12
 
13
 
! Отговори
dajivei преди 8 години
Голямо изказване на гръцкия премиер по тяхната нац. телевизия. Иска ми се само ПР-те на ББ да го копират и да му го дадат да го прочете по нашата нац. телевизия. Това е. Нищо повече. Искам само да го прочете.
96
0
 
12
 
! Отговори
flash news преди 8 години
Не е по темата но през нощта ИД е превзела два града. В Анкара сега обсъждат тайно. Може и да влязат.
95
1
 
12
 
! Отговори
:-D преди 8 години
До атакисткия интернационал:Не става само с лозунги. Трябва и акъл.
94
7
 
10
 
! Отговори
Ципрас преди 8 години
Тотално се оаках.