ЕЦБ все пак запазва ликвидната подкрепа за гръцкия банков сектор

Спирането на кредитирането щеше да затвори банките
28 юни 2015 16:19,
138
ЕЦБ все пак запазва ликвидната подкрепа за гръцкия банков сектор
Снимка: Архив Reuters

Изпълнителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да запази спешната си ликвидна подкрепа за гръцките банки в неделя – ход, който малко ще поуспокои страстите в средиземноморската страна, в която следващия уикенд ще проведе референдум относно предложенията на кредиторите.

По-рано през деня британската медия BBC, позовавайки се на собствени източници, съобщи, че ЕЦБ ще прекрати извънредното кредитиране на банките в Гърция още днес.

Нормалното функциониране на гръцките кредитори зависи от програмата за спешна ликвидна помощ (Emergency liquidity assistance – ELA). При блокиране на свежите пари Гърция вероятно щеше да бъде принудена да обяви неработен ден за банките в понеделник и да въведе моментално контрол върху капитала.

В петък ЕЦБ реши да не увеличава в петък размера на ELA. Ден по-рано, в четвъртък, сумата по програмата отново бе оставена без изменение при приблизително 89 млрд. eвро. За последната седмица обаче ЕЦБ проведе четири спешни срещи, като непрекъснато покачваше обема на кредитирането.

Гърция изненада партньорите си от ЕС и МВФ в събота, когато премиерът Алексис Ципрас обяви свикването на референдум в страната на 5 юли относно условията на предлагания от кредиторите спасителен план. Малко след това отново в събота финансовите министри от еврозоната отказаха да удължат спасителната програма за средиземноморската страна, която трябва да изплати 1,6 млрд. евро на МВФ във вторник. В противен случай правителството в Атина е изправено пред заплаха от фалит.

Вливанията на спешна ликвидна помощ имат за цел да покрият отлива на депозити, като буферите на ликвидност се поддържат на ниво от около 3 млрд. евро, за да дадат време на Гръцката централна банка и ЕЦБ да реагират в случай на спешност. Междувременно централната банка във Франкфурт вече не приема за гаранции гръцките държавни облигации. Така директният канал на гръцките банки до свежо финансиране бе отрязан.

Meждувременно финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис заяви в интервю пред BBC, че правителството в Атина ще обсъди в неделя през нощта налагане на капиталов контрол и затваряне на банките в понеделник.

"Аз, като министър на финансите, заедно с Гръцката централна банка и Европейската централна банка, ще обмисля какво трябва да се направи, за да се намали тежестта върху нашия народ от отказа на Европа да ни даде основни демократични права", коментира Варуфакис.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
Не знаех, че на даването на заем, който не се очаква да се върне се нарича "основни демократични права".
89
0
 
0
 
! Отговори
хахото преди 8 години
До До 110 КапутаОтиваха по системата "клин клин избива", но последния остава, най-дебелия!!!
88
0
 
0
 
! Отговори
хахото преди 8 години
До ИСТИМНАТА !Само една забележка, пропуснал си да кажеш към кого са "задлъжняли" гореизброените държави. Като се има предвид че енергията "разбирай парите" не се губи или ражда а само се превръща от един вид в друг.
87
0
 
1
 
! Отговори
До 110 Капута преди 8 години
Я кажи като си толкова умен къде отиваха парите тогава???? Нормално ли е да са най-зле икономически и да взимат най-високите пенсии и заплати????
86
0
 
3
 
! Отговори
Факиварос преди 8 години
И ние имаме права!Искаме да налеят 300 млр. в България и да не ги връщаме.
85
2
 
3
 
! Отговори
бий преди 8 години
Мaчкaй бaнкер-лихвaрите, Вaруфaкис, Ислaндия покaзa кaк се прaви!Мaм!!ицaтa им рвтрогрaднa!
84
1
 
6
 
! Отговори
from Holland преди 8 години
...... от отказа на Европа да ни даде основни демократични права", коментира Варуфакис " .....хахаххахаа какви права бе *** ? 300 милиарда "права" малко ви бяха , всичко изядохте и изсрахте за няколко години !!!
83
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе молете се само гърците да не си дръпнат парите от българските банки!
82
0
 
6
 
! Отговори
Никос преди 8 години
А пък в България всяко лято вдигат тока на 01.07 без конкретна причина. Просто така.
81
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И все пак след революции идват по-добри времена.Жалкото е че при нас все чакаме някой отвън да я направи.
80
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Радвам се , че гърците разклатиха това застояло блато наречено ЕС. А цял свят вижда, че където е стъпил МВФ трева не никне.
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 90и пак България не е София -ако искаш България да е само София - кажи си ,тъкмо с 1,5 млн население ще имате Шопландия ,каквато ви харесва ,
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ива 98Данче, що плещиш глупости МЪ?!Какво подкрепяш на майка си Дъ-то като и ти и 89 сте едни и същи селски гайди които дрънкат врели-некипели.Писна ми от селски гайди пишещи тъпизми по форумите и изживяващи се като капацитети.А не можете на две магарета сеното да разделите.
77
2
 
10
 
! Отговори
Референдумист преди 8 години
Четох коментара на една руска журналистка по въпроса. Тя предлага гърците да проведат и един референдум щото всеки грък да получава по 10х. евро месечно по рождение. Това наистина вече ще бъде демокрация.
76
2
 
4
 
! Отговори
Чеееп преди 8 години
До до 92, anonymous:Да, така е, ама х2.5 някъде.. Пообиколи малко свят, да видиш какво вонящо село е София.. Е6ах ви в насраните европейци!
75
0
 
1
 
! Отговори
ива преди 8 години
89-наистина се радвам, че има хора с развит ум като теб,защото се плашех,като четях само *** коментари от уж умните българи! П
74
7
 
9
 
! Отговори
икономист преди 8 години
Добре , че тия разбирачи във форумите нямат власт , иначе да сме фалирали още утре. И все пак мнозинството от народа има акъл , иначе щяха да гласуван за нашия Ципрас - Волен Сидеров и тогава жална ни майка .
73
12
 
5
 
! Отговори
кеф преди 8 години
Какъв кеф. Ще гледаме как гърчолята се гърчат!
72
8
 
14
 
! Отговори
факт преди 8 години
Каквито и глупости да пишете - факт е, че Гърция фалира. Заплатите и пенсиите отиват надолу! Другото са фантазии.
71
3
 
9
 
! Отговори
БГ - не гледай тъпо! преди 8 години
Евробанката не може да поддържа ликвидност на гръцките банки повече от няколко дни. След това банките ще наложат ограничения при тегленето, дори може да има подстригване на депозитите както се случи в Кипър.