Ще затворят ли банките в Гърция?

"Файненшъл таймс": Богатите отдавна са изтеглили парите си
28 юни 2015 14:12, Александър Попов
154
Ще затворят ли банките в Гърция?
Снимка: Reuters

Гръцките банки са на ръба на фалита - тегленето на депозити се засилва, а възможностите за финансиране на Гърция се изчерпват, посочва в. "Файненшъл таймс" в публикация, изброяваща опциите пред силно затруднената гръцка банкова система.

Всяко евро, изтеглено от банкоматите, се подкрепя от спешното финансиране на Европейската централна банка (ЕЦБ). Без продължаване на гръцката спасителна програма обаче тези извънредни заеми от ЕЦБ са поставени под съмнение, се казва в публикацията.

Два са начините Гърция да подкрепи банките: да обяви банкова ваканция или капиталов контрол.

В първия случай ще се спре изтичането на пари от банките, но на много висока цена за икономиката. За разлика от това капиталовият контрол ще позволи теглене на пари от банкоматите и някои плащания, но с известни ограничения.

За въвеждането на тези ограничения обаче са необходими най-малко три дни, а банките се нуждаят от налични пари, за да посрещнат търсенето, макар и по-ограничено.

Възможно е днес да бъде свикано телеконферентно заседание на управителния съвет на ЕЦБ, за да се обсъди евентуален капиталов контрол от утре.

Най-вероятно обаче премиерът Алексис Ципрас няма да може да задържи банките отворени до референдума на 5 юли, както искаше.
 
Според информирани източници банките още имат пари в брой, но не достатъчно, за да се справят с очакваното теглене, а ЕЦБ в най-добрия случай ще остави сегашното равнище на спешно финансиране.

Единният надзорен механизъм на ЕЦБ може да отнеме лиценз на банка, която не успее да отговори на търсенето, но не може да я закрие. Това е отговорност на гръцката централна банка, но трябва да се има предвид, че Гърция още не е приела европейския закон за закриване и възстановяване на банки.

Що се отнася до вероятността от финансови сривове в чужбина, "Файненшъл таймс" отбелязва, че експозицията на банките от ЕС към гръцката финансова система е ограничена. Гръцките банки обаче имат клонове в Албания, България, Кипър, Румъния, Сърбия, Турция и Македония.

Някои предпазни мерки вече са взети от властите в тези страни, но регулаторите се опасяват от последиците от евентуален гръцки дефолт.

"Файненшъл таймс" се опитва да даде отговор и на въпроса кой ще пострада най-много от въвеждането на капиталов контрол или от банков фалит. Изданието припомня, че депозитите са на най-ниското равнище от 10 години. Над 100 милиарда евро са изтеглени от 2010 година и сега са останали по-малко от 130 милиарда. Оставащите вложители са потребители и малки и средни предприятия.

Банките казват, че супер богатите отдавна са си изтеглили парите. Ако бъдат наложени ограничения най-вероятно ще бъдат засегнати най-много тези извън Гърция, предполага "Файненшъл таймс".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още по темата: Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГръцкиТе банки няма да отворят в понеделник - Ципрас! Преди 2мин
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То те банкоматите не се зареждат сами. Като разредят редовното зареждане, скоростта на източване ще намалее значително за сметка на горките граждани. Дано се оправят гърците, че срамота.
84
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
евпото оба4е расте спрямо рублата .......
83
0
 
1
 
! Отговори
zaw12929 преди 8 години
Да се поклоним на Русе от 1897 година град на прогреса!!
82
0
 
2
 
! Отговори
за 132... преди 8 години
...ти не мисли "аркадаша" ,за по-*** от тебе....!!!!Аркадаша , знае прекрасно от къде идва Еврото .....и къде е "Живота"....Аркадаша --не е правен у шише.....!
81
4
 
3
 
! Отговори
за 128... преди 8 години
АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ....АМА ИЗПУСНИ МАЛКО ПАРАТА.... И ЯДА СИ!Както е казал А.Ляпчев:....Требва да се действа ---"..со кротце и со благо.."!Не е нужно да претрепеш горкото червено *** , да си дойде в стадото.....то само ше си дойде !!!!Нема къде да ходи, щото руската червена мечка -стръвница .... нема да му прости!Те инашите киеци , се "братуват" с нея ...ама никой не е останал там за "по-добро"!
80
8
 
9
 
! Отговори
до аркадаша 128 преди 8 години
до аркадаша 128:ЕВРОТО СЕ СРИНА ОСНОВНО ЗАРАДИ украйна и наложените санкции на Русия от ЕС под диктата на краварите. Анадън му аркадаш?
79
1
 
3
 
! Отговори
tivredlisi преди 8 години
Utre e religiozen praznik - i pochiven den i za gr bankite.
78
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 124АМА ТИ ГЪРЦИЯ ЗА ДЪРЖАВА ЛИ Я ИМАШ!ЕЦБ, МВФ, ЕС НАЛИВАТ КАТО ЛУДИ МИЛИАРДИ ТОВА ТРЯБВА ДА СПРЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЕВРОТО СЕ СРИНА ОСНОВНО ЗАРАДИ ГЪРЦИЯ!!!!!!!ТО Е ЯСНО, ЧЕ ПАРИ ОТ ГЪРЦИЯ НЯМА ДА СЕ ВИДЯТ !!!ВРЕМЕ Е ЕС ДА КАЖЕ БАСТА НА ГРЪЦКИЯ НАРОД И ДА ЗАПОЧНЕ ДА СИ ТЪРСИ ПРАВАТА ПО СЪДЕБЕН РЕД!!!ГЪРЦИЯ ОПОЗОРИ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ КАТО ПРИСТАНА НА ***!!!ГЪРЦИЯ СЕ ПОДИГРА С ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ТАКА ЗАЯВИ НАРОДА НА ГЪРЦИЯ!!!ВЪН ЗАВИНАГИ ОТ ЕС И ЕВРОТО ПЛЮС НАТО!
77
2
 
11
 
! Отговори
Византиец преди 8 години
Всеки рано или късно си плаща сметките - просто природен закон, начините обаче са различни, за гърците цената ще се плати в необразованост, социална несправедливодст, озлобеност и упадък...горко на следващите две поколения. Историята на Византия се повтаря....
76
3
 
5
 
! Отговори
ONASSIS преди 8 години
Какъв ви е проблема? Като затворят банките, ще дойдат да си изтеглят милиардите от гръцките банки в България.
75
0
 
5
 
! Отговори
Даниел преди 8 години
До РеалистПри фалит, нямаш пари, чаткаш ли ? Един вид лафа "пари нема, действайте". На теб умнико оставям да измислиш от къде ще дойдат кинтите ;)
74
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРМАНИЯ БЕЗ УСИЛИЯ ОТПИСА 100 МИЛИАРДА ДЪЛГ НА ГЪРЦИЯ!!!ЩЕ ОТПИШЕ И ОЩЕ 200 МИЛИАРДА!!!ГЕРМАНИЯ ЯВНО Е БОГАТА ДЪРЖАВА И Е ДОПУСНАЛА ГОЛЯМА ГРЕШКА, ЧЕ Е ДАВАЛА ЗАЕМИ НА ГЪРЦИЯ НО ДА И Е ЗА УРОК :D
73
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Хехе, дали ще доживея гърци да идват да ми чистят ***? :)"...Със сигурност няма да доживееш. Но има голяма вероятност да ти се наложи да миеш *** на някой грък както вървят нещата в България.
72
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 116АБСОЛЮТНО НЕВЯРНО!!!!ФАЛИРА ЛИ ГЪРЦИЯ И САМО ДА СЕ МАХНЕ ОТ ЕВРОТО ТО ЩЕ СЕ КАЧИ МИНИМУМ С 10%-ТА!!!ЕВРОТО Е ГЕРМАНИЯ А ГЪРЦИЯ Е ЕДИН ТУМОР КОЙТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗРЕЖЕ НАЙ НАКРАЯ!И ПЪРВОТО ТИ Е ЛЪЖА!!!! ЗА КВО ВЗЕ БУДА 16 МИЛИАРДА НАЛИ ЗА ДА ПОДКРЕПИ НЕК!! ТИЯ МИЛИАРДИ ЗАЕМ МАЙ СА СИ САМО ЗА НЕГО ТАКА ИЗЛИЗА ПО ДУМИТЕ ТИ!!!
71
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всички форумни умници забравиха явно какво стана в Бг 90 ТЕ години,БГ нали обяви невъзможност /мораториум/ да си плаща външния дълг началото на 90те ,и после какво последва? не ни заляха планини с пари ,нали.мутрите си ограбиха държавата ,те и политиците и досега си живеят добре ,обикновените хора плащат цената .Държавата не може да се закрие -но стандарта на живот пада -гърците ''не се били надупили'' на ЕС -е явно умниците си мечтаят Ес да се наведе пред гърците и да им дава п о300 млрд :)))
70
4
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
ОТКЬДЕ ТАИМС ЗНАЕ КОИ СА БОГАТИТЕ ГЬРЦИ И ЧЕ ТЕ СА СИ ИЗТЕГЛИЛИ ПАРИТЕ--ОТ КОИ БАНКИ
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хи-хиЦипрас направи такава бъркотия в Европа "всеки с/у всеки", гръцки сайт отбелязва,че германския вестник Handelsblatt пише, че лидерите на Г-7 група имат днес след обед, извънредна телеконференция за събитията в Гърция.И Меркел утре свиква на извънредно заседание лидерите на основните партии...Постоянно по гръцките тв заливат с най-различни новини,които не можеш да изследваш дали са достоверни.
68
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА ДАДЕШ ЗАЕМ НА ГЪРЦИЯ Е ВСЕ ЕДНО ДА ДАДЕШ ЗАЕМ НА КОНГО ИЛИ СОМАЛИЯ!Време е Гърция да мине на Гавро и да видим на колко ще оцени света стандарта им!!!!!няма само заем върху заем а те си живуркат от заемите!!!!
67
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук много хора забравиха когато г-жа Ан мак Гърч ни обесняваше да живеем с по 100$ заплата.Ний като правим икономии 25 години. Вече трябваше отдавна да сме задминали Гърците. Ама уви...