Ще затворят ли банките в Гърция?

"Файненшъл таймс": Богатите отдавна са изтеглили парите си
28 юни 2015 14:12, Александър Попов
154
Ще затворят ли банките в Гърция?
Снимка: Reuters

Гръцките банки са на ръба на фалита - тегленето на депозити се засилва, а възможностите за финансиране на Гърция се изчерпват, посочва в. "Файненшъл таймс" в публикация, изброяваща опциите пред силно затруднената гръцка банкова система.

Всяко евро, изтеглено от банкоматите, се подкрепя от спешното финансиране на Европейската централна банка (ЕЦБ). Без продължаване на гръцката спасителна програма обаче тези извънредни заеми от ЕЦБ са поставени под съмнение, се казва в публикацията.

Два са начините Гърция да подкрепи банките: да обяви банкова ваканция или капиталов контрол.

В първия случай ще се спре изтичането на пари от банките, но на много висока цена за икономиката. За разлика от това капиталовият контрол ще позволи теглене на пари от банкоматите и някои плащания, но с известни ограничения.

За въвеждането на тези ограничения обаче са необходими най-малко три дни, а банките се нуждаят от налични пари, за да посрещнат търсенето, макар и по-ограничено.

Възможно е днес да бъде свикано телеконферентно заседание на управителния съвет на ЕЦБ, за да се обсъди евентуален капиталов контрол от утре.

Най-вероятно обаче премиерът Алексис Ципрас няма да може да задържи банките отворени до референдума на 5 юли, както искаше.
 
Според информирани източници банките още имат пари в брой, но не достатъчно, за да се справят с очакваното теглене, а ЕЦБ в най-добрия случай ще остави сегашното равнище на спешно финансиране.

Единният надзорен механизъм на ЕЦБ може да отнеме лиценз на банка, която не успее да отговори на търсенето, но не може да я закрие. Това е отговорност на гръцката централна банка, но трябва да се има предвид, че Гърция още не е приела европейския закон за закриване и възстановяване на банки.

Що се отнася до вероятността от финансови сривове в чужбина, "Файненшъл таймс" отбелязва, че експозицията на банките от ЕС към гръцката финансова система е ограничена. Гръцките банки обаче имат клонове в Албания, България, Кипър, Румъния, Сърбия, Турция и Македония.

Някои предпазни мерки вече са взети от властите в тези страни, но регулаторите се опасяват от последиците от евентуален гръцки дефолт.

"Файненшъл таймс" се опитва да даде отговор и на въпроса кой ще пострада най-много от въвеждането на капиталов контрол или от банков фалит. Изданието припомня, че депозитите са на най-ниското равнище от 10 години. Над 100 милиарда евро са изтеглени от 2010 година и сега са останали по-малко от 130 милиарда. Оставащите вложители са потребители и малки и средни предприятия.

Банките казват, че супер богатите отдавна са си изтеглили парите. Ако бъдат наложени ограничения най-вероятно ще бъдат засегнати най-много тези извън Гърция, предполага "Файненшъл таймс".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още по темата: Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименвсичкото е театър между жандармерия и организатори---------------А ти какво мислиш, че само ти си умният и ги загряваш тия работи? Западняците са расли в саксия? Гръка си мисли, че е много хитър ама западняка си знае докъде може да им отпуска въжето. В един момент им стяга примката и дотам.
45
4
 
6
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
русия ще се ориентира към зимбабве, това е по- верочтно от руските брътвежи гърция да отиде при голтака *** и пияните *** в москал мухахахахахахах баси майтапите се ръсят тука от руското посолство, абе сменете афганската дрога ве простаци
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципра си пие студено ципуро и пуска референдум.Каквото гласува народа това ще прави.Италия и Испания чакат да видят как се прави и ще последват Гърция.
43
0
 
3
 
! Отговори
ист преди 8 години
За Сириза или добро, или нищо.
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 73И като отиде Гърция при Русия ще цъфнат и ще вържат :))) ми то дълговете на Гърция са повече от всички валутно-златни резервина Русия бе :))) и как си представяш като отидат при Русия ще продължават да имат МРЗ от 600 евро, ми то тоав е повече от средната заплата в Русия :)
41
2
 
3
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
73 Кой те излъга че ще се "ориентира" към москалия??? абе *** парче си е тъпо, ти хабер имаш ли кой е начело на Армията в Гърция ушанко?
40
0
 
4
 
! Отговори
Бранник преди 8 години
В гърция ще има военно управление, ако ципарата не побърза да духне в оставка, както мисля че ще случи до ден, два. Гърция е красива страна с хубави хора, имам много приятели там
39
1
 
2
 
! Отговори
BG преди 8 години
Ха, ха - където е пипнала ръчичка комунистическа ..... Мързеливите гърци дадоха власт на марксиста Ципрас щото искат само да папкат ама не и да плащат - като всички комунисти всъщност :)))
38
2
 
1
 
! Отговори
solarpanel преди 8 години
Oha tok bez pari ;) ima
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ми е ясно защо след като опростяват 100 милиарда дълг на гърците продължиха да им дават пари...И никой не гъкна на запад....А сега за 1.6 милиарда които трябва да платят до 30 юни ореваха света...
36
2
 
1
 
! Отговори
eunagrajdanite преди 8 години
Epa nali e leto, jega, more, lodki, riba, bikini, bermudi :)
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 60Износа на България за 2014 година е над 40 млрд, това е 10 пъти повече от най-добрата Тошова година, не казвам че това е много, но икономиката ни е много по-добре от тази при Праевпкия селянин, така че можеш да се гръмнеш с твоя соц просперитет
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Банките в Гърция никога няма да затворят!
33
0
 
2
 
! Отговори
до 49 преди 8 години
Пише се СКРАП неграмотнико
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фалит ли?!Хитри са гърците и си теглят парите преди да фалират банките,а не като българите!Сега при тях става като при нас през 1996-7 година.Разликата е обаче в икономиките.Гърция е поне 4 пъти по-богата и има най-големия търговски флот в света!Туризма им е силно развит и бързо ще се изправят!
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 47След като България е имала такава промишленост и индустрия, би ли ми обяснил защо дори и в най-добите соц години износа ни не е надхвърлял 3 млрд $, а сега износа ни на месец е толкова
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 451-во Държавния дълг на България през 89 година е 12 млрд $, 2-ро сега държавния дълг на България е под 15 млрд $, 3-то номиналния БВП през 1989 г на България е под 5 млрд $, сега е над 50 млрд $ :)Надявам се правиш разликата в съотношенията
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
46Бате, аз 2 години бях в Гърция. гърците през този период на 5-6 пъти затварят банките и после ги отварят след седмица. Ей, вие май не знаете за какви артисти става дума...знаеш ли какво става на протест в една Атина на площад Омония? Тръгват протестантите да нападат жандармеристите и ония тръгват да се изтеглят, а след това ония пък тръгват напред...и всичкото това е за пред световните медии. Да си мислят че има големи размирици в гърция, а всичкото е театър между жандармерия и организатори.
28
0
 
2
 
! Отговори
Gogo преди 8 години
Надявам се това да е края на поне тази история, и да спрат да ни занимават с проблемите на гърците. За жалост това ще е началото на друг голям проблем :))). Успех
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците ще се оправят но ние...1989-10 милиарда дълг и 3 милиарда които ние имахме да взимаме опростени от престъпното правителство на Костов...8 милиона и половина население...2015-50 милиарда дълг,неработеща икономика,7 милиона население...Измъкване няма...