Ще затворят ли банките в Гърция?

"Файненшъл таймс": Богатите отдавна са изтеглили парите си
28 юни 2015 14:12, Александър Попов
154
Ще затворят ли банките в Гърция?
Снимка: Reuters

Гръцките банки са на ръба на фалита - тегленето на депозити се засилва, а възможностите за финансиране на Гърция се изчерпват, посочва в. "Файненшъл таймс" в публикация, изброяваща опциите пред силно затруднената гръцка банкова система.

Всяко евро, изтеглено от банкоматите, се подкрепя от спешното финансиране на Европейската централна банка (ЕЦБ). Без продължаване на гръцката спасителна програма обаче тези извънредни заеми от ЕЦБ са поставени под съмнение, се казва в публикацията.

Два са начините Гърция да подкрепи банките: да обяви банкова ваканция или капиталов контрол.

В първия случай ще се спре изтичането на пари от банките, но на много висока цена за икономиката. За разлика от това капиталовият контрол ще позволи теглене на пари от банкоматите и някои плащания, но с известни ограничения.

За въвеждането на тези ограничения обаче са необходими най-малко три дни, а банките се нуждаят от налични пари, за да посрещнат търсенето, макар и по-ограничено.

Възможно е днес да бъде свикано телеконферентно заседание на управителния съвет на ЕЦБ, за да се обсъди евентуален капиталов контрол от утре.

Най-вероятно обаче премиерът Алексис Ципрас няма да може да задържи банките отворени до референдума на 5 юли, както искаше.
 
Според информирани източници банките още имат пари в брой, но не достатъчно, за да се справят с очакваното теглене, а ЕЦБ в най-добрия случай ще остави сегашното равнище на спешно финансиране.

Единният надзорен механизъм на ЕЦБ може да отнеме лиценз на банка, която не успее да отговори на търсенето, но не може да я закрие. Това е отговорност на гръцката централна банка, но трябва да се има предвид, че Гърция още не е приела европейския закон за закриване и възстановяване на банки.

Що се отнася до вероятността от финансови сривове в чужбина, "Файненшъл таймс" отбелязва, че експозицията на банките от ЕС към гръцката финансова система е ограничена. Гръцките банки обаче имат клонове в Албания, България, Кипър, Румъния, Сърбия, Турция и Македония.

Някои предпазни мерки вече са взети от властите в тези страни, но регулаторите се опасяват от последиците от евентуален гръцки дефолт.

"Файненшъл таймс" се опитва да даде отговор и на въпроса кой ще пострада най-много от въвеждането на капиталов контрол или от банков фалит. Изданието припомня, че депозитите са на най-ниското равнище от 10 години. Над 100 милиарда евро са изтеглени от 2010 година и сега са останали по-малко от 130 милиарда. Оставащите вложители са потребители и малки и средни предприятия.

Банките казват, че супер богатите отдавна са си изтеглили парите. Ако бъдат наложени ограничения най-вероятно ще бъдат засегнати най-много тези извън Гърция, предполага "Файненшъл таймс".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още по темата: Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Затваряй-й-й-й-й-й-й-й,местим го-о-о-о-о!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Гърция банковия грабеж е КТБ умножено по 100. След кризата в САЩ от 2009 г. лошите заеми скочиха на 50 % от всички заеми и кредитни милионери отказват да плащат.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На болшинството Българи изобщо не им пука за банките защото нямат пари.
3
2
 
15
 
! Отговори
да преди 8 години
В ЕС знаят, че капитализмът има периоди на криза и на възход, при криза се очистват от лошите и не системни играчи, за да може след това останалите играчи да са по силни. Та точно това знае ЕС и всички трезвомислещи хора! Излизането на Гърция от ЕВРОЗОНАТА (не ЕС) ще е началото на края на кризата в Еврозоната и ЕС. Това ще повлияе отрезвително на всички вътре и вън от Еврозоната...
2
10
 
4
 
! Отговори
факт преди 8 години
То и Гърция да остане в евро зоната, България вътре ли е ЕС върви към закриване. Бг, проклятието...
1
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Затворят ли банките в Гърция има опасност банковата паника да се разпострани и в ЕС и България, защото тегленето няма да спре още 10-20 години. Испания и Италия също ще поскат да излязат от еврозоната, защото внасят по 30 милиарда евро всяка година за да издържат банките в Гърция.