2,3 млрд. долара са нужни за образованието на деца в зони на конфликт

ЮНЕСКО: Това са 10 пъти повече от отделяните помощи в момента
29 юни 2015 18:00, Анисия Иванова
4
2,3 млрд. долара са нужни за образованието на деца в зони на конфликт
Лютви Местан. Снимка: архив Булфото

В засегнатите от конфликти страни има 34 милиона деца, които не посещават училище и за образованието им са нужни 2,3 милиарда долара - десет пъти повече от помощите, които в момента се отделят за образование, заяви ЮНЕСКО, цитирана от Ройтерс.

"Връщането в училище може да е единственият лъч на надежда и нормален живот за много деца и юноши в страните, обхвани от криза. Образованието трябва да се възприема като част от първоначалната реакция при избухване на криза", заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

През 2011 г. бе формулирана целта 4 процента от хуманитарната помощ да се отделя за образование, но миналата
година за него са били отпуснати само 2 процента, се казва в изявление на организацията.

За децата и юношите в засегнати от конфликти страни, особено за момичетата, е много по-голяма вероятността да не ходят на училище, отколкото за връстниците им в другите страни. Дори и заложената цел от 4 процента да бе постигната през 2013 г., пак щеше да има 15,5 милиона деца и юноши, които са останали без хуманитарна помощ за образование, се посочва в изявлението.

Половината от хуманитарната помощ, предвидена за образование, е покрила само 4 процента от отправените искания за подпомагане на образованието в света, се съобщава от цитирания в изявлението Глобален мониторингов доклад на ЮНЕСКО

"Образование за всички". Най-малко са получили Чад и Конго, а Хаити, Судан и засегнатите от цунамито от 2005 г. страни са получили повече. "Медийното внимание несправедливо отдава приоритет на едни страни за сметка на други", отбелязва ЮНЕСКО и подчертава, че много от призивите за помощ не обхващат всички нуждаещи се.

През 2013 г. 21 милиона души в конфликтни зони са се нуждаели от образование, като 8 милиона от тях са били включени в призиви за помощи, но само 3 милиона са получили помощ след разпределянето на средствата, отбелязва ЮНЕСКО.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Naskoro gledah edno predavane za "Lipton" v Kenia. Tam jiveiat, rabotiat y uchat v plantaciata, malkoto pari koito poluchavat, gi harchat da kupiat hrana na sushtata firma. No tova koeto nai mi napravi vpechetlenie e che decata uchat osnovno religia y igraiat ...
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И трябва да почнат да смятат в тонове злато , че скоро долара няма да има стойност.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да поддържаш огъня на омразата образованието е противопоказно !И те го знаят! затова помощите са основно "ненападателни" оръжия!
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
za voinata v Ukrania ima 40 miliarda, za decata v Afrika niama 2,3 miliarda :S