Преговорите за иранската ядрена програма няма да свършат в срок

Федерика Могерини оптимист: Положителна развръзка ще има
29 юни 2015 19:06,
0
Преговорите за иранската ядрена програма няма да свършат в срок
Снимка: bgonair.bg

Преговорите по иранската ядрена програма най-вероятно няма да постигнат успех, преди формалния срок за това – 30 юни. Това стана ясно, след като иранският външен министър Мохамад Зариф заяви, че най-вероятно временно ще напусне масата за преговори във Виена, за допълнителни консултации в Техеран относно най-голямата бариера пред евентуално споразумение – колко голям достъп да бъде предоставен на международните наблюдатели до ключови енергийни обекти.

Още през пролетта рамковото споразумение бе постигнато с няколко дни закъснение от предварително поставената дата. Западните дипломати са категорични, че дори да има удължаване то трябва да бъде кратко.

Федерика Могерини изрази увереност, че положителна развръзка ще има до няколко дни. Тя е на мнение, че отлагането на срока за компромис не е опция.

"Политическата воля е на лице. Възможно е да бъдем по-гъвкави, що се отнася до крайния срок. Не е краят на света, ако го удължим с няколко дни, но при всички случаи трябва да финализираме споразумението в началото на юли", заяви Федерика Могерини.

Компромисът и за двете страни е труден. Западът е категоричен, че няма да има никакво сериозно облекчаване на санкциите, ако няма гаранции, че не са на лице "военни цели" на иранската ядрена програма.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари