Решенията ще се взимат "ден за ден" за Гърция

Ангела Меркел заяви, че е готова отново да преговаря с Ципрас
29 юни 2015 17:15,
73
Решенията ще се взимат "ден за ден" за Гърция
Снимка: Архив Reuters

От Гърция зависеше дали ще излезе от безизходицата с предложенията за реформи от своите партньори от еврозоната, заяви Ангела Меркел в понеделник. Впоследствие говорителят на германския канцлер потвърди пред репортери, че Meркел е готова да разговаря с гръцкия си колега Алексис Ципрас отново.

Пред ръководството на Християн-демократическия съюз (ХДС) канцлерът посочи, че решенията за Гърция може да бъдат взимани само на база "ден за ден", като се има предвид настоящото ниво на несигурност.

"Европа живее от способността си да прави компромиси", каза тя и повтори известната си мисъл от близкото миналото: "Ако еврото се провали, Европа ще се провали".

Ангела Меркел припомни и още едно познато свое твърдение: "Солидарността и реформите вървят ръка за ръка".

В същото време обаче канцлерът посочи, че Старият континент е по-добре подготвен за кризата в сравнение с миналото. "Европа може да се справи много, много по-добре с кризисни ситуации като тази, която виждате в Гърция в момента, защото сме постигнали много заедно", каза тя.

Кризата в Гърция ескалира в последните часове, като местните банки ще останат затворени до 6 юли – денят след референдума за спасителната програма, предложена от Европа.

Според официалните разпоредби тегленията от банкомати ще бъдат ограничени до 60 евро на ден за същия период. Онлайн банковите сделки в страната обаче ще работят нормално, но трансферите в чужбина ще изискват одобрение от специална комисия към Министерство на финансите в Атина.

По-рано Атина успокои хилядите туристи, които са отседнали в момента в Гърция, като заяви, че хората с кредитни карти, издадени в чужда страна, няма да бъдат засегнати от ограниченията за теглене от банкомати.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
nedkotrucker преди 8 години
А за Александър велики да си чувал
60
0
 
1
 
! Отговори
nedkotrucker преди 8 години
До Чети Повече 48:Ти чувал ли си за Солунските братя,които са написали българската азбукаРимска Гърция е била създадена 350 години преди България Древна Елада,а годината,коята си написал е съвременна гръцка монархия,а да си чувал за Спарта,България не е съществувала все още Умник
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И пари ще им дадат, и Южен потощ ще построят и ще се смеят на Третата национална енергийна катастрофа на България.
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
60 евро на ден. Ба си! Майка ми получава толкова пенсия за месец.
57
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 59..ГЪРКИНЯТА ЕДВАЛИ ЩЕ ТИ ЧИСТИ АПАРТАМЕНТА!! АМА ТИ ЩЕ ИМ МИЕШ ЗАДНИТЕ ЧАСТИ. КАКТО ГИ МИЯТ ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ В АТИНА КАТАРИНИ ЛАРИСА КАВАЛА ХАЛКИДИКИ И ОЩЕ НА СТОТИЦИ МЕСТА. НЯМА ДА ГИ ИЗБРОЯВАМ ЗАЩОТО НЯМА ДА МИ СТИГНАТ НИТО СИМВОЛИТЕ НИТО ВРЕМЕТО. В ГЪРЦИЯ СЪМ ОТ 15 ГОДИНИ. ТАКОВА УНИЖЕНИЕ СПРЯМО БЪЛГАРКИТЕ НЕ СЪМ ВИЖДАЛ ДАЖЕ В АЗИЯ. ВЪПРЕКИ ЧЕ В АЗИЯ НЕ ОБИЧАТ ХРИСТИЯНИТЕ ЗАЩОТО ТЕ СА МЮСЮЛМАНИ И ПАК СЕ ДЪРЖЪТ ПО ЧОВЕШКИ. В АЗИЯ СЪМ ЖИВЯЛ 5 ГОДИНИ. ОТ ГЪРЦИЯ ВЕЧЕ СИ ПРИБИРАТ МНОГО БЪЛГАРКИ
56
2
 
5
 
! Отговори
не стават преди 8 години
Айде от догодина една гъркиня да ми чисти апартамента-Има българи, които могат да си позволят гъркини прислужнични - проблемът е, че са мързеливи, нечистоплътни, и трудно учат български език.
55
1
 
5
 
! Отговори
до 54 преди 8 години
тука пълно с финансисти и познавачи на балканската история!с тоя потенциал как не сме изплували още?!-Изплува се индивидуално - тъй че, има изплували, и то много!
54
2
 
4
 
! Отговори
преди 8 години
Айде от догодина една гъркиня да ми чисти апартамента и една да завива сърмички по цял ден.
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен #54Nie sme dobri igrachi na Monopoli :DNe sme perfektni y se uchim po mejdusi. No nai-vajnoto e da ima komunicacia, ako ne se vuzmushtavame ot tova koeto stava, y malkoto koeto ni ostana shte ni vzemat
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
на чичо-Самовите празноглави тролчета само *** им пред очите!Ей бутнете си часовниците - вече сме 50 тина години по-късно!
51
3
 
4
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Много се сбръчка Меркелката, многоооооо. То не бяха нощни преговори, то не беше чудо. Баба ми ми викаше- Гледай да си свършиш работата до обедМеркелката почва в 22 часа да заседава и я карат до по малките часове. Изморителна работа.Не само, че умствения и багаж е малък, ами и до никое време. Сбабичосала се е бибшата комсомолска секретарка. FDJ- Freie Deutsche Jugend
50
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бившата комсомолка, знае ли, че заради американско-германската подкрепа и наливане на пари, помощи в Турция, носят най-малкото и морална вина за Кипьр, че Гьрция е похарчила около 220 милиярда за отбрана (2/3 от грьцкия дьлг). Германците не бяха ама никак загрижени, когато продаваха орьжие и печелеха.
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тука пълно с финансисти и познавачи на балканската история!с тоя потенциал как не сме изплували още?!
48
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЯМА , ПРОБЛЕМ ЗА ГЪРЦИЯ просто тия там горе имат проблем , че сядат на маса и преговори с един ЧЕГЕ ВАРА тяхната цел е да го смъкнат , но гърците са в калта като магарета да найстена дават само по 60 е от банкоматите , невземахме пенсия , но няма проблем ще издържим ,Гърция е един от най хубавите и БОГАТИ парцели на европа , искат да вдигнат цените да затворят туризма защото германия има много , много хотели по турско , и така им е изгодно да сасипят гърците , да дават заеми и да командват
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
полковниците, ще почакат още малко тия *** и после ще излекуват бързо Гърция, те знаят как!
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен #49y to po fax, dori i po telefona ne iskat da govoriat s Boiko, samo go vikat edin put v godinata za niakolko snimki
45
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До браво Ципрасv Bulgaria horata kato vzimat po 100? y se smeem na gurcite che moje (no nikoga niama da stane) vzimat po 100? ?
44
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С Гърция се преговаря, а на българските смешни управленци се заповядва.
43
4
 
11
 
! Отговори
чети повече преди 8 години
Гърците имат най великата история-Нямаш никаква представа от история. Гръцка държава има едва от 1820 г., пред което време фалира вече за 6-ти път. Кога тогава Гърция е имала славна история?
42
4
 
7
 
! Отговори
браво Ципрас преди 8 години
Все пак Ципрас ще успее да вдигне заплатите - всеки грък ще взема поне по 1 милион драхми месечно, равни на 100 евро.