Вратата за Гърция не е окончателно затворена!

Меркел: Готови сме за преговори, ако страната ги поиска след референдума
29 юни 2015 19:55, Бойчо Попов
19
Вратата за Гърция не е окончателно затворена!
Пресконференцията на Ангела Меркел и Зигмар Габриел. Снимка: БТА

В съвместна своя пресконференция германският канцлер Ангела Меркел и икономическият министър Зигмар Габриел „протегнаха ръка“ към Гърция въпреки обтегнатите след петък отношения между Атина и кредиторите ѝ.

След продължилата почти час пресконференция двамата топ политици оставиха четири основни послания  - референдумът в Гърция в неделя ще е решаващ за оставането на страната в еврозоната.

Второ – дори и да се стигне до Grexit (излизане на Гърция от еврозоната), еврото няма да се срине. Трето – и в бъдеще финансовата помощ за закъсали страни от единната валутна зона ще се дават само срещу конкретни условия. И четвърто – при положителен изход от референдума може да има нови преговори с гръцкото правителство.

„Ако след референдума гръцкото правителство поиска да възобнови преговорите, естествено ние няма да се противопоставим на това", заяви Меркел на пресконференцията в Берлин.

А  въпросният референдум "очевидно е свързан с оставането в еврото", каза тя, въздържайки се от съвети как да гласуват "отговорните гръцки граждани".

Въпреки това Меркел не пропусна да обвини гръцкото правителство за провала на преговорите, както по-рано днес направи и Жан-Клод Юнкер. „Европа живее от компромиси“, заяви тя на съвместната пресконференция с Габриел. „Но никой не може да получи 100%“. Според канцлера самата Гърция не е пожелала да намери компромис.

„Гръцкият кабинет иска идеологически съвсем друга еврозона“, каза Габриел. "Именно – една еврозона, в която обещанията нямат голяма сила. В такъв случай обаче еврото със сигурност ще се провали“, поясни той.

Габриел също обвини гръцките представители за усложняването на кризата. „Европа не може постоянно да предоставя безусловно финансова помощ“, каза още той.

Още за икономика и политика четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бабата взе да дава заден ход
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ich Sagapotishe Dich!
10
1
 
1
 
! Отговори
nedkotrucker преди 8 години
До Анонимен 4:Точно така харесвам коментара!
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А днес във Варна гърци бяха вдигнали лозунг:"Тихо да не събудим българите"!Смяяяяях!
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция излиза от Евро зоната България влиза цирка почва
7
0
 
7
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
дето е текло пак ще тече другото са приказки
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Готови сте,я. Защото Гърция тръгне ли си ще повлече крак. Само ние ще седим до края като Гюро Михайлов.
5
1
 
15
 
! Отговори
тъп народ преди 8 години
Дрън , дрън , ИТАЛИЯ има 259% дълг спрямо Брутният вътрешен продукт, бюджетен дефицит 3% ФРАНЦИЯ има дълг - 280% спрямо БВП, и бюджетен дефицит 4,2%......Европа отново ще пусне аванта на византийците, всичко е един театър..
4
3
 
15
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
Яяя, как взеха да омекват изведнъж.
3
12
 
3
 
! Отговори
Койчо преди 8 години
До 4.Стой та гледай. До последния цент ще си ги върнат, че и даже на печалба ще излязат.
2
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я ми покажете как ще и затворите на гърция вратата като ви виси със 240 милиарда бе еврогейци???? Този дето ще и затвори вратата по добре да отиде и да си сложи въжето и да увисне на някой стълб в еврогея. Гърция ще ви върти като пумпал това все още не сте го разбра ли но ще го разберете в най скоро време. Ако си мислите че гърците са като булгарските им комшии в голяма грешка сте.Те никога не се хващат за палците както са се хванали селянчетата в парламата и вие ги реНдосвате с чепатия..
1
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Утре обявяват дефолт и я затварят:)