WSJ: Гърците решават бъдещето на страната като част от ЕС

Отговорът на референдума е ключов
29 юни 2015 13:05, Екип на Investor.bg
94
WSJ: Гърците решават бъдещето на страната като част от ЕС
Снимка: архив, Ройтерс

Историята на Гърция е изпълнена с големи беди и впечатляващи ренесанси. Дори раждането на съвременната гръцка държава през 1832 г. представлява триумф, подпомаган от решението на Обединеното кралство и Франция да се притекат на помощ на движението за независимост на елините, изправено на ръба на поражението. След това Гърция прекара половината от годините до 2006 г. във фалити, като преструктурира дълговете си шест пъти.

И все пак, въпреки многобройните си неуспехи и независимо от сегашната си съдба, тя е може би най-успешната държава, която се отърси от пепелта на Османската империя и се превърна в символ на просперитета и стабилността в сравнение с останалата част от Балканите, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Този успех отчасти отразява уникалното място, което Гърция заема в европейските представи, което обезпечаваше досега и жизненоважната подкрепа в критични моменти. За останалата част от Европа Гърция е повече от една държава - тя представлява една идея, отражение на общите корени на обща цивилизация, символ на свободата, символ на съпротивата, пише вестникът.

Успехът на Гърция също така се дължи на дългогодишната решимост на гърците, че страната им трябва да бъде здраво вкоренена сред семействата на Запада - амбиция, която датира от най-ранните дни на гръцкото движение за независимост, и която бе удължена чрез смелите решения за присъединяване към Европейската икономическа общност скоро след падането на военния режим през 1970 г. и приемането на еврото през 2001 г. - една година след въвеждането му.

Гръцката европейска идентичност е тази, която е заложена на карта в предстоящия референдум, който правителството на страната реши да проведе на 5 юли. Въпреки че въпросът, на който гръцките граждани трябва да отговорят, е дали искат правителството да приеме, или да отхвърли условията по спасителната сделка, истинският въпрос всъщност е дали Гърция иска да остане член на еврозоната, посочва Wall Street Journal.

Отговор „не“ на вота ще задвижи домино от негативни събития, включително фалит на страната, банков колапс и неплащане на заплати и пенсии, което ще накара Атина да въведе паралелна валута. До тогава реално няма легален начин страната да излезе от еврозоната, без да напусне и Европейския съюз. Ето защо негативен отговор на референдума ще постави на карта и членството на Гърция в общността.

След отрицателен вот Гърция ще изгуби възможността си да получи ново финансиране от еврозоната, като по този начин ще се принуди да просрочи дълговете си и няма да има възможност да изплаща заплати и пенсии. Банките в страната бяха принудени да затворят врати, след като ЕЦБ отказа да увеличи финансирането по линията за спешна ликвидна помощ ELA. Има вероятност скоро след това те да бъдат обявени в несъстоятелност и да трябва да се рекапитализират, преди да успеят да отворят врати отново, което на практика ще изисква от правителството да започне да печата собствена валута.

Нищо от направеното от гръцкото правителство през последните пет месеца не подсказа, че премиерът на страната Алексис Ципрас и неговите колеги имат административните възможности да изпълнят такава комплексна операция, нито пък да осъществят големите бюджетни съкращения и промени, които са нужни, преди Гърция да е в състояние отново да взима заеми от финансовите пазари, използвайки собствена валута, посочва WSJ.

Ако гръцките гласоподаватели отговорят с „да“ на зададения им въпрос, пътят пред Гърция едва ли ще е по-лесен.

Доверието в Ципрас и неговия финансов министър Янис Варуфакис се срина. Председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум даде да се разбере през уикенда, че еврозоната ще положи усилия да подпише спасителна сделка с настоящото правителство на Гърция, докато все още има доверие и възможност за сделка.

Вероятно е Гърция да има нужда от избори за съставяне на ново правителство, с което еврозоната да преговаря за новата програма. Това поставя под риск близкото бъдеще, през което се очаква капиталовият контрол от страна на Атина да остане, а икономиката да бъде изправена пред сериозни смущения.

Освен това щетите върху банковата система могат да са толкова големи, че е възможно да се наложи нейното преструктуриране, преди капиталовият контрол да бъде премахнат, което увеличава възможността някои от депозантите в системата да претърпят загуби.

Същевременно всяка бъдеща спасителна сделка се очаква да е по-трудна от тази, която Ципрас отказа. Някои от политиците в еврозоната неофициално говорят за нуждата от амбициозна програма в стила на Световната банка, която да помогне в преструктурирането на гръцката администрация, а и да придаде на икономиката на страната модерен европейски облик, за да е способна да съществува в рамките на единния паричен съюз, пише още в анализа си WSJ.

Това означава, че дори след положителен отговор на референдума Гърция все още е застрашена от напускане на Еврозоната. Но ако гръцките гласоподаватели сигнализират, че са готови да издържат бъдещите лишения в името на европейските си мечти, то може да са сигурни, че Европа ще им помогне отново.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
M.I.C. преди 8 години
Аз пък не съм съгласен. Не съм съгласен с това, че гърците взеха едни пари и изкупиха балканския полуостров. Не съм съгласен с това, че сега парите се искат обратно, но съседите се правят на ударени. Не съм съгласен, че като си върнат драхмата всичко ще им е наред. Няма как да стане в този глобален свят както разсъждават колегите съфорумници по-долу. Съгласен съм обаче, че трябва да има видов ден и той се случва за тях.
79
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това, което се случва с туристическия сезон в България е много хубаво!Туристическият бранш трябва да се разчисти от мутри и селски тарикати, а хората трябва да разберат, че държава само с туризъм не може да съществува! Като не може да си платите тока през зимата, ще ви питам колко са добри САЩ и ЕС!
78
1
 
7
 
! Отговори
до citizen преди 8 години
По-очайващо от *** като теб, който не може да напише "гражданин", вместо "citizen", са само тия, дето си мислеха, че ЕС ще ни донесе богатство и просперитет, вместо да ни превърне в слуги на Европа и в хотел за нелегални емигранти!
77
3
 
11
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 8 години
Няма ги рускоговорящите туристи и сезона е провал!Вижте до къде я докараха нашите С МНОГО АКЪЛ!!!
76
4
 
10
 
! Отговори
Обективен до 74 преди 8 години
Ганьоооо, Ганьоооо... Моите познати българи си живеят добре в Русия, работейки по специалността си, не се притесняват как ще си платят парното или тока, а ти си тръгнал да даваш акъл, че англичаните в Англия живеели по-добре от руснаците в Русия! Да, англичаните живеят добре! А ти добре ли живееш в Англия, работейки като чистач или месар по 15 часа на ден? Знаеш ли какво е да си приет като равен и да работиш професията си, вместо да вършиш най-черната работа на пакистанците и индийците в Лондон?
75
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До hmm 64,само дето пропускаш два много много важени момента;първия е откъде си сигурен че сега ако получават пенсия 500 евра после ще получават отново 500 драхми ?, аз си мисля че като се премине към друга валута ще се запази т.н. потребителска кошница, т.е. обръщаш тези 500 евра сега в домати да речем, след това без да променяш цената на доматите обръщаш количеството домати в новата валута.и второ как реши че курса ще е 1:10.. и 1:100 да е докато можеш да купиш същото кол. домати все тая
74
2
 
1
 
! Отговори
citizen преди 8 години
Коментарите са отчайващи.
73
2
 
3
 
! Отговори
до 74 преди 8 години
Сериозно ли не можеш да разбереш идеята?Според теб е по-добре да си обслужващ персонал и слуга в Англия, вместо да работиш по професията си в Москва, да живееш в хубав апартамент и да караш чисто нов автомобил?!Какво ти пука как живеят руснаците или англичаните, не е ли важното колко добре живееш ти?
72
5
 
9
 
! Отговори
до 72 преди 8 години
Защо трябва да им дават милиарди, умнико?Да не мислиш, че Гърция ще връща милиардите хахахаха, това да не са ти 16 милиарда на Бойко Магнолията :) :) :)Русия ще осигури пазар за гръцките стоки, Русия ще осигури туристи за гръцкия туризъм, Китай ще им осигури евтини суровини и стоки на Гърция, а "умните" българи, дето пак плачат на чужд гроб, ще пият една студена вода, защото са бунаци!
71
1
 
5
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
От 1944 гърците "фалират" на 40-тина години и пак се оправят!Ние 70 години отиваме към дъното...и няма край....и няма край!
70
3
 
7
 
! Отговори
Обективен до 70 преди 8 години
Ами да ти кажа имам двама приятели в Русия - единия в Москва, другия в Петербург! Единия работи като строителен инженер, другия е лекар - хората си работят по специалностите си и изкарват доста добри пари, с които са могли да си позволят хубави жилища и нови автомобили! Не мога да кажа това за приятелите ми в Англия и Испания, които пак изкарват много пари на база българските доходи, но живеят в Англия и Испания като най-долната прослойка на обществото и работят за араби и пакистанци!
69
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Пешотоя пък евразийски съюз щял да прави. Аре бегай в раша и чакай колкото си искаш ушанко.
68
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците са хитри! Когато спре да им изнася, ще се обърнат към Русия и Китай и пак ще са си добре!Българите да му мислят - за Европа и САЩ са обслужващ персонал от роби, за Русия вече са предатели!Никой не обича предателите!
67
1
 
4
 
! Отговори
до 50 преди 8 години
кой мислиш че стои зад ЕЦБ не гърците са губещите в случая.
66
4
 
7
 
! Отговори
до неразбралите преди 8 години
Гърция е глезеното дете на Европа!Няма да ги остават в калта.Гърка е хитър и лукав и ще се оправи!
65
0
 
6
 
! Отговори
Намразих ги тия... преди 8 години
Боли *** нека фалират!!! 87г. гръцкиГраничар стреля по мен на границата докато бях на обход по браздата.... Слава на Бог, че ме запази и добре, че буките са дебели.....
64
0
 
4
 
! Отговори
hmm преди 8 години
"вместо да си бършеш г**а с твоята валута я обръщаш по курса спрямо другите валути в които искаш да плащаш. не мога да разбера тук *** хора ли пишат в момента ако трябва да платиш нещо в долари какво правиш обръщаш левове в долари и плащаш , същото ще стане и при тях ако махнат еврото и си оставят драхмата или каквато им е там валутата."Човече не знам къде ти е мозъка, честно. Само дето пенсията вече ще е 500 хартийки, т.е. 50 евра? А яко а? Нищоооо няма да стане....не не няма..хахахха
63
2
 
1
 
! Отговори
от 55 преди 8 години
Казва се Банковская система порабощения-Американская Мечта.
62
6
 
11
 
! Отговори
Веселяк 1212 преди 8 години
Гърците решават сами, а вместо българите решават САЩ, ЦРУ, Росшилд и Сорос!
61
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сидер Цитрас!