Бедните съседи не съчувстват на Гърция

"Ню Йорк таймс": Пенсиите в Гърция остават по-големи в региона
Обновена: 30 юни 2015 12:57 | 30 юни 2015 10:28, Александър Попов
142
Бедните съседи не съчувстват на Гърция
Снимка: Reuters, архив

По-бедните съседи на Гърция не проявяват особено съчувствие към проблемите й, пише в. "Ню Йорк таймс". Месеци наред, докато водеше напрегнати пазарлъци с кредиторите си, лявото гръцко правителство се представяше като жертва на елитарен финансов и политически ред, съществуващ благодарение на богатите в Европа и по-специално на германците.

"Но сред най-твърдите противници на проявата на благосклонно отношение към гръцкия премиер Алексис Ципрас и партията СИРИЗА бяха най-бедните страни в Европа - като България, най-бедната членка на Европейския съюз, и балтийските държави, жертва на десетилетията на самоналожена немотия по времето на Съветския съюз", пише Андрю Хигинс в кореспонденция от София.

Още по темата

В статията е цитиран президентът Росен Плевнелиев, заявил в интервю: "Ние сме много по-бедни от гърците, но направихме реформи". "Когато имате проблем, трябва да се заемете с него, а не да го прехвърляте в Брюксел или на някого другиго", казва той, иронизирайки оплакванията на СИРИЗА, че Европа е изоставила Гърция, се посочва в статията.

В материала се отбелязва също, че тази политическа сила е била хвалена от предимно малки леви организации за това, че се е противопоставила на определяната от тях като тирания на алчните пазари и технократските елити, както и от лидера на десния френски Национален фронт Марин льо Пен, която вижда в гръцката криза доказателство за провала на установения европейски ред.

Хигинс припомня статия на британския "Дейли телеграф" от края на миналата седмица, в която изразява съжаление за "марксистките убеждения" на Ципрас, но същевременно го хвали за отказа му да се подчини на корпоратистките сили в ЕС.

Но пропастта между образа, който СИРИЗА си е изградила като защитник на експлоатираните и реалността, че най-малко заможните страни в Европа не симпатизират особено, дори никак на Гърция, извади наяве един фундаментален дефект в обречената преговорна стратегия, довела Гърция до ръба на пропастта, смята Хигинс.

Той отбелязва също, че гневът в Брюксел и Берлин се е засилил и от нееднократните обвинения на Ципрас, че кредиторите шантажират Гърция и че са се опитали да отхвърлят демократичния избор на гърците, избрали СИРИЗА.

Но погледнато от България и другите по-бедни страни в Европа, страданията на Гърция след пет години на болезнени строги икономии предизвикват само неблагоприятни сравнения, се казва в статията на "Ню Йорк таймс" и се припомня, че когато гръцкият финансов министър Янис Варуфакис веднъж се оплакал, че гръцките пенсии не могат да бъдат намалявани повече, колегата му от Литва му напомнил, че литовските пенсионери оцеляват с много по-малко.

Отбелязва се също, че въпреки орязването на пенсиите, гръцките остават по-високи от тези в България, Литва, Латвия, Хърватия и почти всички останали страни от Източна, Централна и Югоизточна Европа.

Според автора поради този факт СИРИЗА трудно може да спечели подкрепа за тезата си, че Гърция преживява уникално болезнена "хуманитарна катастрофа", както и че другите страни от ЕС трябва да вложат свои средства, за да спасят Атина от банкрут. В подкрепа на това съждение се цитират думите на журналиста от вестник "Капитал" Огнян Георгиев, според когото отстрани погледнато не личи Гърция да страда толкова много, защото те "имат своето море, имат големи пенсии и водят живот, който изглежда по-добър от нашия".

Според Хигинс затова Гърция "е изолирана" не само от богатите страни в Северна Европа като Германия, където в общественото мнение има тенденция да се гледа на гърците като на мързеливи неблагодарници, но и от бедните страни, които също се чувстват онеправдани и които СИРИЗА се е надявала да спечели на своя страна.

Според друг цитиран събеседник на "Ню Йорк таймс" - Раул Рупарел от "Отворена Европа", СИРИЗА правилно се е фокусирала върху демократичния избор на хората, но е пренебрегнала факта, че всички правителства в Европа трябва да отговарят пред избирателите си. По думите му кредиторите и ЕС със сигурност носят част от вината за безизходицата, която заплашва да извади Гърция от еврозоната, но СИРИЗА е направила сериозна грешка, като е смятала, че може да промени европейската икономика, без да промени по-широката политическа рамка.

Хигинс цитира и интервю на германския финансов министър Волфганг Шойбле, в което подчерта, че обявеният от СИРИЗА референдум за приемане или отхвърляне на споразумението за финансова помощ може и да даде глас на гръцките избиратели, но няма да е със задължителен характер за данъкоплатците в Германия и други страни.

Припомня се публикация на гръцкия колега на Шойбле, Варуфакис, от Туитър от април, в която той е признал, че Гърция е останала без приятели.

"В България дори политици, които ликуваха, когато СИРИЗА дойде на власт през януари и които опитаха да засилят шансовете си за успех, като подражаваха на нейните тиради срещу неолибералната ортодоксалност, вече или млъкнаха, или се опитаха да се дистанцират от гръцкия експеримент", пише авторът на статията в "Ню Йорк таймс".

В нея се отбелязва, че българското правителство от своя страна се изказа рязко за управляващата партия в Гърция. Авторът има предвид изказването на премиера Бойко Борисов в Брюксел, че му е омръзнало да се отделя толкова време на гръцката криза, когато други страни имат толкова проблеми.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още по темата: Гърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
14
 
4
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 8 години
До Григорий Распутин: ,,Наскоро изхвърлях стари книги и се зачетох в един учебник по политикономия на капитализма . Сега като чета писанията на другарят Христов за "ЗАПАДНИТЕ ФИНАНСОВИ ЧАКАЛИ" съм на мнение, че е наизустил учебника от *** до ***.'' А СПОРЕД ТЕБ, със действията си и в БЪЛГАРИЯ И НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА НЕ Е ЛИ ТОЧНО ТАКА и не са ли наистина ФИНАНСОВИ ЧАКАЛИ- ГРИЗАТ от където им падне и ако някой им подаде пръста си го оставят без ръка, образно казано?
47
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е нужно съчувствие,а солидарност .Ситуациите,които хората сами си създават нямат нужда от съчувствие ,а от осмисляне и трупане на опит.Съчувствам само на пострадали от природни бедствия и човешки грешки,които са довели до смърт и здравословни проблеми.Какво толкова се е случило,да не са преживяли Апокалипсис.А тези ,които изпитват извратена наслада от онова ,което се случва с нашата съседка,те са за съжаление.
46
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТОДОР ХРИСТОВдругарю Христов, не знам какво самочувствие са придобили гърците, но че др.Путин се издъни е факт неоспорим. Уж искаше да разтури ЕС, пък настъпа мотиката.
45
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как да съчувстват, като гръцки пенсионер взима 500 евро минимална пенсия, а българският 150 лева? Как да съчувства и моя позната на гърците, като бърше *** на един гръцки дядо за 500 евро+ храна и квартира, вместо да блъска като хамалка в България за 600 лева.Кажете ми как да съчувстваме на гърците?))
44
20
 
5
 
! Отговори
az преди 8 години
skapanata BG nikoga nqma da se opravi a te 6te se opravqt s 300 zora no 6te go napravqt
43
23
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те ще се оправят, ние никога.
42
1
 
39
 
! Отговори
ЕВРИКА преди 8 години
И ние сме доста зле, обаче държави като Сомалия, Мозамбик, Нигер, Лаос ит.н със сигурност не ни съчувстват. КОЕТО Е СЪВСЕМ НОРМАЛНО. Още малко ще искат и съчувствие бедните финландци и шведи.
41
5
 
43
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Нормално е да не им съчувстват. И аз не им съчувствам. Мога да съчувтвам на нормалните хора които мислят за живота си и се лишават от неща за да не изпадат в подобно положение. И те са хората за които никой не чува, защото просто си живеят живота и не са задължени на никого. Дебелите, мазни, гръмогласни готованковци които се явяват гърците не само не печелят съчувствието ми ами са достойни за презрение. Надявам се да не се разберат с Европа и да ходят да се молят за пари на някой друг.
40
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нали им опростиха 53% от държавния дълг преди няколко месеца, какво реват и искат още?На кого от нас са му опростили даже и 2 % задължение?
39
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Направо ми е голяма мъка за това...
38
5
 
34
 
! Отговори
минаващ преди 8 години
До Анонимен 44А до 2008 -а , защо теглиха кредити ????Нима не знаеха ,ч е трябва да се връщат ???Или въобще не са мислили да ги връщат ???Не са САЩ или Израел да могат да си позволят така Гърция има ресурс да поддържа среден за Балканите стандарт на живот , искат да са като Катар , Дубай , Норвегия , Германия , ама няма как да стане това . Само с един туризъм и едни маслини - не става
37
3
 
24
 
! Отговори
до 38 преди 8 години
Цяла Европа ще бъде превзета от араби и африканци, а Елада със своето местоположение на ъгъла на Европа-точно да Азия и Африка е последната, която може да се надява на оцеляване. Всеки ден от африканския бряг отплават стотици кораби и гемии с мигранти към Европа. С увеличаване на населението и намаляване на храната корабите ще станат хиляди и хиляди.
36
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко съчувствие са проявили гърчоляците към бедните си съдеди, та бедните да им съчувстват? Да се оправят. Пито - платено!
35
26
 
19
 
! Отговори
_nib_ преди 8 години
Евaлa нa Ципрaс.Товa е държaвник.Избрaн от нaродa и допитвaщ се до неговото мнение чрез референдум.Нaшите мижитурки-близaчи сaмо ходят дa козирувaт,рaпортувaт и изпълнявaт.A нa нaродa мaйнaтa му.Не бил бългaринa узрял зa референдум.Дa ги избирa лaпaчите е зрял.Дa кaже НЕ не е зрял.
34
22
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Манипулации. Браво на гърците и Ципрас. Корпоратокрацията се *** от страх, че робите може да се осъзнаят и да престанат да теглят кредити като така им сринат неоколониалната система. Тресе ги и още как. А я си представете ако и в БГ се появи един Ципрас и в Сърбия и Румъния а като видят какво става и в Италия и Испания ще пойскат и със сегашния ЕС е финито.
33
12
 
24
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
Дааа, как любезно ни поясняват че всички трябва да сме еднакво бедни, щото е много лошо да сме различно богати. *** мижитурката като е подръжник на тази теза да си дари прекрасния имот на Халкидики на МВФ или на ЕЦБ. Що му трябва да живее в тази гадна и пропаднала Гърция измежду еснафи-популисти и пенсионери-непукисти.
32
3
 
16
 
! Отговори
Pimp C преди 8 години
До Берлиндържавата отделя средно по 1600Евро за пенсии в Гърция , за пример в Литва е около 500 , Хърватска 650 и т.н в региона няма по-високи пенсии , т.е ги плащаме и ние ....
31
10
 
22
 
! Отговори
До Шоп преди 8 години
Не всички на тоя свят се водят от идеята: "я не сакам я да съм добре, я сакам Вуте да е зле". Някои хора могат да мислят! Те се сещат че, като ти изсмучат кръвта, няма да имаш сили да се изправиш на крака - като ти пресушат икономиката от доходи, ВВП-то не може никога да се съвземе и ставаш плячка за хищниците - страната ти се разграбва много лесно, а народът остава беден завинаги, докрай, до окончателното си анихилиране. Точно като гореизредените страни, вкл. БГ.
30
2
 
11
 
! Отговори
до 38 преди 8 години
Те сега са повече от нас. До 10 години ще измрат сегашните пенсионери и тогава оставаме с 2 млн по-малко ...
29
25
 
23
 
! Отговори
александър преди 8 години
Еллада ще просъществува още хиляди години. България изчезва. След 50 години ромите ще са повече от българите