ООН раздаде тонове негодна храна на непалците

Сега ще унищожава грах, ориз, варива
7
ООН раздаде тонове негодна храна на непалците
Снимка: Reuters, архив

ООН трябва да унищожи хиляди тонове некачествени храни, доставени, за да бъдат раздадени на оцелелите от опустошителните земетресения в Непал наскоро, заяви висш представител на непалското правителство, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
При две земетресения в страната, на 25 април и 12 май, загинаха 8844 и бяха ранени над 22 000 души, а 500 000 жилища бяха разрушени, което принуди десетки хиляди хора да живеят във временни убежища при недостиг на храна и медицински грижи.

Световната програма на ООН по прехраната раздаде над 6500 тона ориз, енергийни бисквити, варива и олио на над два милиона души в пострадалите от бедствието райони.

Лабораторни проби на непалското Управление по технология на храните и качествен контрол обаче са показали, че част от ориза и варивата "са негодни за човешка консумация".

Това включва над 500 тона сушен грах, складиран в Непалгундж, в югозападната част на страната, и 6 тона ориз в Лапрак, тежко пострадало от трусовете село в централния окръг Горха.

От Световната програма по прехраната (СПП) казаха, че нищо от некачествените храни не е раздадено и складираните количества ще бъдат върнати на доставчиците веднага след като правителството подготви съответната документация, тъй като те не отговарят на изискванията за качество.

Проверяват се всички етапи, през които са минали некачествените храни, каза координаторът на СПП за кризисни ситуации Ричард Раган.

Той подчерта, че организацията се отнася изключително сериозно към качеството и безопасността на храните, прекратила е договорите за доставка и ще замени некачествените количества.

Висш представител на непалското министерство на земеделието обаче заяви, че нискокачествените храни трябва да се унищожат в присъствието на представители на местните власти.

"Замяната означава да си вземете некачествените храни обратно и да ги пратите някъде другаде", каза Утам Кумар Бхатарай и добави, че ако СПП не унищожи храните, то това ще направят непалските власти. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
просто някой е налапал парата за таз далавера и без никакъв контрол са пробутали на непалците каквото е било за ликвидиране . какво ли са рекли "огладнели ожаднели-няма да пробират"...ама номкра не е минал
4
0
 
35
 
! Отговори
Браво на Непалци! преди 8 години
"Замяната означава да си вземете некачествените храни обратно и да ги пратите някъде другаде"Евалата!Това наша тиква кога ще го каже?!
3
1
 
60
 
! Отговори
Боян Колев преди 8 години
Малка държава но си защитават народа ефективно.....без американски танкове!
2
1
 
49
 
! Отговори
Цветанка преди 8 години
организация ООН трови хората по целия свят!?....
1
3
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не вярвам на очите си - какво чета.Непалците са им разказали играта. А ние никога нямаше да ги унищожим, пускаме ги направо в ЛИДЛ да се продават.