Покупателната сила на гърците рухва при Grexit

Новата драхма би ударила историческо дъно, смятат експерти
30 юни 2015 12:46,
63
Покупателната сила на гърците рухва при Grexit
Снимка: Reuters, архив

Гражданите на Гърция ще бъдат засегнати от 40 на сто спад в покупателната им сила, ако страната замени еврото с предишната си валута – драхмата, смятат анализатори.

"Първоначално ще има масови разпродажби, което ще доведе до спад в диапазона 30 до 40 на сто спрямо долара", казва пред Bloomberg Нийл Джоунс, търговски директор в Mizuho Bank Ltd в Лондон. "Ще се стигне до нови исторически дъна" при драхмата, добави той.

Рискът Гърция да напусне 19-членната еврозона се разраства, след като премиерът Алексис Ципрас свика референдум във връзка с предложенията на кредиторите за реформи в замяна на финансова помощ. Въпреки че за Джоунс и анализаторите от ING Groep NV и Credit Agricole SA този най-лош сценарий не е базовият, те започнаха да мислят как драхмата ще търгува, ако Гърция излезе от валутния съюз.

По-слабата валута може да помогне на гръцката икономика да нарасне чрез увеличение на износа и повече инвестиции от чужбина. Тези потенциални ползи рискуват обаче да бъдат компенсирани от "структурно по-високите разходи за финансиране" за Гърция, счита Валентин Маринов, ръководител на изследователското звено на Credit Agricole SA в Лондон.

"Една от причините да се смята, че гърците искат да останат в еврозоната, и в крайна сметка ще го направят, е тежката икономическа цена, която тяхната икономика ще трябва да плати при Grexit", казва Маринов.

Експертът изчислява въз основа на предишни финансови и банкови кризи, че спадът на гръцките пари ще е равносилен на 40% спрямо долара в рамките на следващите 12 месеца.

Гърция прие еврото през 2001 г., попадайки в първата вълна от държави, които се присъединиха към валутния съюз след началото му през 1999 г. До момента нито една страна не е напуснала блока, като няма и официален механизъм как точно това да се случи.

"Това ще бъде донякъде безпрецедентно, тъй като се смята, че еврото е необратим проект", каза Нийл Джоунс. Връщането към драхмата ще бъде "много сложно, много тежко, ще отнеме много време", отбелязва той.

Ръководителят на звеното за валутни стратегии на ING в Лондон Крис Търнър споделя тезата на Джоунс и Маринов, че Grexit не е най-вероятният сценарий.

"В светлината на излизането на Гърция от еврозоната, мисля, че очакванията за 50% спад (на гръцката валута спрямо долара – бел. ред.) изглеждат подходящи", каза той.

Всичко за кризата в Гърция четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: ГърцияGrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
GARZIA,BALGARIA I RUMANIA SHTE SE PRISAEDINIAT KAM RUSKATA FEDERAZIA.
46
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гръцка трагедия!
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
zapazih si hotel kraq na Avgust na Ostrov Lesbos.Otivam s 50 leva i 6te se skusam ot kupon,a I nqkolko gurkini 6te izluja poneje sum ot EU. :) buahahahah
44
1
 
2
 
! Отговори
Joro преди 8 години
Da ne se razvee 4erveniq birak sus surp I 4uk skoro nad Akropola.bate Putin tova 4aka - da se vuzpolzva.Ni6to 4udno i da zasili ofanzivata za okupaciq na Ukraina pri krizisna situaciq v EU.podul komunist si e vse pak
43
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой направи световната финансова криза, от която много хора загубиха всичко и пенсиите си дори? Банкерите от Уолстрийт. Трябва да има силни държавни регулации и затвор за крадците, но такова нещо няма. Държат хората бедни, за да са зависими.
42
2
 
9
 
! Отговори
Дам преди 8 години
"Тази античовешка капиталистическа система трябва да се срине веднъж за винаги, защото не отчита интересите и нуждите на обикновените хора!!! "Дааам, да ти кажа на 1.5 милиарда обикновени хора си ги отчита много подобаващо, а там където не ги отчита никога исторически не се е отчитало нищо, защо ли? Дали пак САЩ са виновни? Да кажеш, че света е бил песен преди САЩ да се съгласим, ама то май не е баш така ;-)
41
1
 
7
 
! Отговори
Shark преди 8 години
До 46. А когато ги взимаха тези милиарди защо не се противопоставиха, а? А сега като дойде време да връщат се противопоставят.
40
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Световната финансово икономическа система основана на алчността на богатите не е идеална, гърците имат шанса да и се противопоставят. Значи САЩ могат да печатат пари без покритие, с които МВФ да кредитира държавите, което си е чиста печалба, а Гърция няма право на избор дали да плаща 100 млрд евро главница и забележете 200 млрд лихви? Тази античовешка капиталистическа система трябва да се срине веднъж за винаги, защото не отчита интересите и нуждите на обикновените хора!!!
39
5
 
14
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Добре де, къде по света се е чуло и видяло някой да вземе кредит и след това да не го връща. Че и на всичко отгоре претенции да има!! Няма такъв филм, щом си взел пари ще връщаш, щом си ял и пил - ще плащаш. Безплатния вариант е в капана за мишки, както е казала г-жа Тачър.
38
2
 
10
 
! Отговори
асака 18+ преди 8 години
ахахахахахаха рублята да приемели леле колко откачени хора имало, а аз си мислех че сам *** за годините си
37
2
 
5
 
! Отговори
Rubla преди 8 години
Да да с рублата ще цъфнат, както самите руснаци, то пред рублата има бой за присъединяване, щото стандарта скача поне поне 2 пъти само на входа, ае платените драскачи маааалко мисъл влагайте де, трябва да има качество в това дето пишете, не може просто някакви думи да нижете около рублата и Масква.
36
5
 
2
 
! Отговори
асака 18+ преди 8 години
гърция да нападне турция, ние ще помагаме морално така ще си върнат дълга и даже ще са на кярникакви проблеми, после може и крим да го гепат от руснаците, ония нямат флота изобщо могат лесно и бързо да се оправят гръците
35
4
 
5
 
! Отговори
Izravnqvane преди 8 години
Ооо много повече ще е спада. Че то само за 1 ден максималната пенсия в Гърция стана 4 седмици x 120 евро (ограничение наложено от правителството на седмица) = 940 лева, а в България е 910 лева и то в Гърция не се знае дали ще се вземе цялата другата седмица може и 120 евро да няма. Това е неминуемата корекция на изпаднала държава във фалит, скоро следва орязване и на минималната (чрез печатане на новата драхма, ще наближат нас)......а някои хора тук говореха колко са хитри Гърците ;-)
34
2
 
6
 
! Отговори
НЕ СА ЗАКЪСАЛИ ,БЕ.. преди 8 години
ЦИПУРАТА ШЕ СИ ОТИДЕ ....И ДРУГИ ЩЕ ПОЕМАТ НЕЩАТА В ГЪРЦИЯ!РЕФЕРЕНДУМА Е ---САМО БЯГСТВО ОТ ОТГОВОРНОСТ НА СИРИЗА И.... ЦИПУРАТА!ТРЯБВА ДА СИ МНОГО ***---ЗА ДА СИ ГЛАСУВАШ САМ..... "фалита ", мизерията и гладорията...!Греко е умно момче---нема да се изпържи сам ... така тъпо!
33
1
 
5
 
! Отговори
Пук преди 8 години
Те и докато стоят в еврозоната, еврото се обезцени вече с над 20% най-вече заради тях. Няма какво да ги чакат до референдума, ами направо да ги изключват още сега.
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Закъсали са го горките- а и супервулкана под егейско море дето в миналото е унищожил минойската цивилизация - гледам по снн щял всеки момент да избухне..
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
незнам защо така сме бедни в мисленето , ами като умре козата на съседа то за нашето дете няма да има мляко ,наясноли сме колко хиляди българи ще се завърнат , и какъв хаус ще се получи на работният пазар
30
4
 
12
 
! Отговори
Gundi преди 8 години
Абе няма какво да се радвате злорадо на гърците. Един такъв крах за тяхната икономика ще ужили и нас. Изнасяме неща за Гърция и колкото и да е мизерна икономиката ни още по-мизерна ще стане. И да не мислите че гърците ще почнат да идват в БГ - да ама не. Те и 5 пъти да са по зле отколкото сега, пак ще са по-добре от нас.
29
4
 
1
 
! Отговори
Без алтернатива преди 8 години
"Това ще бъде донякъде безпрецедентно, тъй като се смята, че еврото е необратим проект", каза Нийл Джоунс.ВИНАГИ НАПРЕД, НИКОГА НАЗАД - както казваха комунистите навремето, така сега и Меркел и Со.
28
7
 
4
 
! Отговори
АХМЕТ СТАВРАКИС преди 8 години
ПЪТЯ НА ГЪРЦИЯ Е В СЪЮЗ С ТУРЦИЯ..ГЪРЦИТЕ ТРЯБВА ДА НАПРАВЯТ КОНФЕДЕРАЦИЯ С ТУРЦИЯ, ТАКА ЩЕ БЪДЕТ ДОБРЕ.САМО ТУРЦИЯ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ И ДА СПАСИ ГЪРЦИЯ.