Варуфакис плаши със съд при Grexit

Договорите на ЕС не предвиждат излизане от еврозоната
Обновена: 30 юни 2015 12:58 | 30 юни 2015 09:00, Бойчо Попов
131
Варуфакис плаши със съд при Grexit
Снимка: Reuters

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заплашва според медийни материали, че в случай на нужда страната му може да предприеме юридически стъпки при излизане от еврозоната.

"Гръцкото правителство ще се възползва от всички свои права", цитира британският вестник The Daily Telegraph министъра на финансите. „Правителството в Атина ще се консултира със специалисти и със сигурност ще обмисли да вкара иск в Европейския съд".

Още по темата
"Договорите на ЕС не предвиждат никаква правна легална възможност за излизане от еврозоната и ние отказваме да го приемем.Членството ни в еврозоната не подлежи на преговори", коментира Варуфакис спекулациите около евентуален Grexit. Никога досега страна от еврозоната не е била изхвърляна от валутния съюз, припомня още той.

Междувременно членът на Борда на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ) Беноа Кьоре също вече не изключва излизане на страната от валутния съюз. Това нещо било възможно, макар и не онова, което желаела ЕЦБ, заяви Кьоре в интервю. Това представлява досега най-еднозначното признание на водещ представител на централната банка за това, че Grexit всъщност е възможен.

Кризата в Гърция ескалира в последните часове, като местните банки ще останат затворени до 6 юли – денят след референдума за спасителната програма, предложена от Европа. За решението за затваряне на банките в Гърция съобщи председателят на Piraeus Bank Антимос Томопулис още в неделя вечер.

Припомняме, че в нощта на петък срещу събота гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви свикването на референдум за следващата неделя. „Въпросът на референдума ще бъде дали ние да приемем предложенията на кредиторите или да ги отхвърлим", обяви Ципрас в предавано по всички телевизионни канали обръщение. 

По-късно финансовите министри на еврозоната отказаха да удължат срока на действие на втората помощна програма за Гърция, която приключва на 30 юни.

"Колкото и да съжаляваме, спасителният план ще изтече на 30 юни", заяви председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум на пресконференция в Брюксел. "Не можем да го удължим повече. Трябва да осигурим стабилността на еврозоната."

Гърция рискува да стане първата страна в историята на еврозоната, обявила несъстоятелност по изплащане на външния си дълг, а също така и първата страна, която да напусне валутния съюз.

Без допълнителни финанси страната може и да се затрудни да погаси задълженията си към МВФ в размер на 1,5 млрд. евро в края на месеца. Преди дни стана ясно, че фондът очаква Гърция да плати дължимите 1,7 млрд. долара във вторник, 30 юни, въпреки че финансовата институция и другите кредитори на Атина не успяха да сключат сделка в последната минута и да предпазят страната от фалит.

Всичко за финансовата криза в Гърция четете тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да си седят в еврозоната; без кредити отвън; да си плащат борчовете сами и да си развиват сами икономиката. Давай Варуфакис! Дерзай, щом си ербап!
95
0
 
1
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
До Анонимен ами това е комунизьм АМЕРИКАНСКИТЕ КАПИТАЛИСТИ МНОГО ДОБРЕ ПРИЛАГАТ НА ЖИВО КАПИТАЛЬТ НА МАРКС --ЕНГЕЛС----ДОПЬЛНИТЕЛНОТО РАБОТНО ВРЕМЕ Е ЧИСТАТА ПЕЧЕЛБА
94
1
 
5
 
! Отговори
до 118 преди 8 години
Е, то "лудостта" на германците свърши де. Пък и нагли византийците, ще съдят. Тия подигравки с Германия ще им излезнат солени.
93
1
 
10
 
! Отговори
Луд, по-луд, най-луд преди 8 години
Каквото и да пишете, оплювате и защитавате византийците, аз ще препиша следното:"Не е луд този който яде баницата, а този който му я дава!"Това е новият девиз на византийците!Германците дават на гърците, а НИЕ на ***! Предвид горната теза, следва риторичния въпрос - кой е най-луд от изброените по горе?
92
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За троловете на Америка за България ще кажа, че големите държави живеят за сметка на малките, богатите за сметка на бедните и така ще бъде докато е на власт либералния модел. Благата на планетата са за всички, а не за шепа хора и всеки има право на тях. Няма значение кой колко е умен, кой колко е комбинативен - обществения договор трябва да гарантира справедливост. Всичко останало си е робовладение. Ако искате да сте роби - добре. Гърците не искат...
91
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чудесно щом искате да живеете за нова кола и телефон и жилище, което могат да ви вземат всеки момент нека да е като на запад, само че и там има изключения - скандинавските държави.Тук става въпрос за ценности и приоритети - да имаш силна държава, сигурност, социални придобивки, образование на световно ниво. С тези кредити без развитие и докъде ще стигнем братя българи? Чуждите инвестиции няма да развият нищо - необходими са съвместни или български с помощта на държавата.
90
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хем не искат да плащат ,хем ЕС са ,,кръвопийци,,как щели да просперират извън ЕС,даже нашите *** пееха как са щели гърците да просперират извън ЕС,А сегаааа гърците щели да съдят ЕС ако ги изхвърли.Ципрас така обърка нашите *** че не знаят какво да пишат.Опорна нова точка Нямаааат.
89
1
 
17
 
! Отговори
75 преди 8 години
Абе аз едно не мога да разбера. Нали причината за състоянието на Гърция бяха лошите ЕС и лошото евро. И като Гърция ги напусне,всичко ще е наред.Гърците ще ядът,пеят и танцуват и ще си живеят като Симеончо/така казваше баба ми/. И Путин като даде няколко милиарда/щото той ги раздава ей така,като вафли/, ехееее... Пък сега обратното.Не искаме извън ЕС и еврозоната.*** ги разбери братята гърци....
88
1
 
10
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
До Анонимен 104Какъв пазар сме след като салдото ни със страните от ЕС е положително, а с Русия многократно отрицателно?Пазар на какво сме с нашата мизерна покупателна способност и вътрешен пазар? Можем да станем някакъв значим пазар само ако успеем да привлечем външни инвестиции поне 40-80 милиарда евро, производителността ни се качи 2-3 пъти и съответно толкова и доходите.
87
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 109 МИ ТОЙ ЧОВЕКА СИ МИЛЕЕ ЗА СОЦА КОГАТО СЕ ЧАКАШЕ РЕД ОТ ПО 10г ЗА ЗАВЕТНАТА,ИЗВЪНЗЕМНА ЛАДА ./вечно твоя след това-непродаваема/
86
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 109 да за твое сведение и сега хората строят и купуват жилища,Моля излез от селото и се огледай,ако разбира се не си платен ***,,въздишащ по соца,,Много си купуват и нови коли и не са далавераджии,Има коли нови - и румънски,китайски за по 150-180лв на месец. И НЕ ЧАКАТ РЕД ЗА ЛАДЮХА 10-12 ГОД.
85
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тук е пълно с платени *** убеждаващи ни колко сме зле.и колко са зли запада/германия,франция.../и как ни измъчвали и тормозели,какви финансови акули са и как са ни изяли. -и изведнъж спасител на хоризонта познайте кой
84
14
 
10
 
! Отговори
До 106 преди 8 години
Бяхме по богати защото имахме производство и все още имаме останали жилища от комунизма, но и на това времето му ще дойде с ЕС и другите капиталистически дето ги ядеш всеки ден. Това че сте си купили втора ръка германска кола не ви прави по-богати.
83
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 106 остави тези платени ***-99,те за това им плащат ,да плюят ЕС ,България, и да величаят.... знаете кой.Ние сме само от 7-8 год в ЕС и все още помним партиините номенклатурчици на комунизма и мутрите на 90-те с бухалките.режима на тока тип дискотека 2часа има 2 нема
82
1
 
12
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
До Минибус,Социалното трябва да е ограничено до образованието, преквалификацията и здравеопазването, за да се извлече максималния потенциал на нацията, всичко останало трябва да е вид застраховане. Прекомерния социализъм води до мързел, ниска производителност, дългове, фалит и мизерия за всички - работили и не работили!
81
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 99- а кажи като излезем от ЕС по богати ли ще станем,еи тъй от раз, МИ ПРЕДИ 2007 БОГАТИ ЛИ БЯХМЕ А ? кажи де богаташи ли бяхме през 80-те,90-те особено!!!!!! че откак влезнахме в ЕС обедняхме.СМЕШЕН ПОПУЛИСТ-***
80
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой знае ли какво иска да постигне България в ЕС? Или си членуваме заради самото членство или просто да сме пазар за големите компании? Някой наясно ли е, че със застаряващото и бягашо всеки ден на запад население отдавна сме влезли в спиралата на бедността, а българските фирми фалират всяка година. Нека да не ни занимават с глупости ами еврогейовете във властта да кажат какво конкретно ще се направи за България и народа и!
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до божо. ха ха ха ,представям си как собственика на гръцкия хотел би реагирал. *** сега е доволен ,щот му изнася.. е това е червен популизъм в действие
78
1
 
13
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
До Минибус"Това червеното" правителство взе властта с щедри популистки обещания(това е вината), които дори предните нямаха наглостта да правят.След военната хунта от 1970 дори десните в Гърция са доста леви, на гърците им се редуват във властта Папандрео, Караманлис с цялата си рода и всеки си измива ръцете с предните. Безмерно крадене, раздута администрация и държавен сектор и замазване очите на тълпата с щедри социални програми,за който не са изкарали еквивалентен продукт, който да ги плати.
77
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно време Гърция каза "не" на фашистка Германия и беше окупирана, сега ще каже "не" на заробващия ЕС и е права - и тогава и сега. А ние ще слушкаме, някои ще папкат, но ще си останем най-бедната държава, защото няма кой да защити националния ни интерес...