Варуфакис твърд: Няма да платим на МВФ

Ще има ли споразумение в последния момент?
Обновена: 30 юни 2015 16:41 | 30 юни 2015 16:31, Миглена Иванова
110
Варуфакис твърд: Няма да платим на МВФ
Снимка: архив, Ройтерс

Финансовият министър на Гърция Янис Варуфакис потвърди, че страната му няма да плати вноската, която дължи на Международния валутен фонд (МВФ), съобщава Ройтерс.

Още по темата
30 юни 2015 14:10
77
Крайният срок за плащането на задължението в размер на 1,6 млрд. евро изтича късно тази вечер в 18,00 часа Вашингтонско време (1,00 часа българско време в сряда, б. ред.).

Още вчера привечер Wall Street Journal писа, че Гърция не възнамерява да плати във вторник транша си към МВФ, който е на стойност над 1,54 млрд. евро.

Същевременно обаче Варуфакис изразява надежди за споразумение в последния момент, за което се заговори заради телефонния разговор на премиера на Гърция Алексис Ципрас с председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги и председателя на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц.

По-рано според материал на влиятелния вестник Kathimerini премиерът на Гърция Алексис Ципрас все пак ще вземе предвид и ще прегледа последното предложение на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Според Kathimerini предложението в момента се преглежда от екип на гръцките власти, а обявена по-рано в Атина пресконференция, на която журналистите трябваше да бъдат информирани за последните събития около кризата, е отменена.

Междувременно канцлерът на Германия Ангела Меркел коментира, че не е чувала за нова оферта от кредиторите на Гърция, с което покоси всякакви надежди за постигането на споразумение в последния момент.

„Тази вечер точно в полунощ централноевропейско време изтича спасителната помощ. Не знам за нищо друго“, коментира Меркел на пресконференция, която даде заедно с премиера на Косово.

Тя обаче подчерта, че „каналите за комуникация няма да затворят преди полунощ“, както и че „вратата за преговори е още отворена“.

Същевременно гръцки медии разпространиха слух, че дневният лимит на тегленията от банкоматите ще бъде намален от 60 на 20 евро. Финансовото министерство на южната ни съседка обаче опроверга информацията.

Всичко за кризата в Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
0
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До HarizanovДа взимали са заеми на си живеят а ние с заеми мизерстваме. ..
85
1
 
0
 
! Отговори
Илиев преди 8 години
Гръцки младежи издигнаха на площад Синтагма в Атина плакат на който пишеше Тихо да не събудим българите и предизвикаха смях сред сънародниците си, протестиращи непрестанно вече няколко седмици срещу пагубните за тях управленски решения на правителството им, МВФ, Световната банка и други поучаващи ги европейски институции. Те привлякоха вниманието и на редица местни, и чуждестранни медии, като бяха запитани какво ги е накарало да се явят на протеста с подобен нетрадиционен плакат. От отговорите на гръцките младежи стана ясно, че те са студенти в България и от престоя си там недоумяват как м
84
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До90 направо си Гениййй.Велик си....Поклон...///Идвали и ти дават заеми без да ги интересува как ще ги харчиш и как ще ги връщаш////:-) :-) :-) :-) и на мен искам да дадат тези хора.А да те питам ,,мозък,, на тебе дадоха ли:-) :-) :-) Браво Разконспирирал си световния ред--еи тъй викаш ,идват и ти дават:-) :-) :-) на ти едни милиони и не се интересуват повече:-) :-) :-)
83
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Варуфакис не плаща на МВФ ..... Сега пък Ципрас каза че ще плащат, но по късно.Гърците вярват на тези некадърни лъжци, и от фалшива гордост и надменност са ослепяли.Ще прогледнат падайки в пропаст, но ще бъде късно. ЕС не детска градина.
82
1
 
1
 
! Отговори
до 88 преди 8 години
Добре е да не пишеш неверни неща, чул недочул.
81
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Системата е такава пичове - идват добрите хора от МВФ-то,дават ти заем ии не ги интересува после как ще го върнеш! Най-добре е,разбира се да има фалити и хората да останат на улицата,режат се пенсии и заплати,съкращават се хора и всичко си,върви по план с единствената цел да има хаос и несигурност,да си благодарен за това,че съществуваш и да живееш на кредит,да си зависим,това е! Само *** не схващат идеята за Новия Световен Ред!
80
4
 
1
 
! Отговори
Браво ... преди 8 години
... на Варуфакис и Ципрас! Фондът трябва да бъде изритан от Европа! Чиновниците на Фонда, Еврозоната и ЕЦБ вкараха Гърция в безпрецелентна икономическа Депресия и в хуманитарна катастрофа. Гърците не трябва да връщат и стотинка на Фонда като обещетение за причинените страдания!
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще стане кофти и ако Лагард остане твърда и спре наливането на ликвидност в гръцките банки. Тогава ще е интересно на кой му е по-твърд.
78
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално, само българите плащат на тия евреи!
77
3
 
11
 
! Отговори
психолог преди 8 години
И като не плати ще го забели на ЕС . Те си имат пари , а Гърция няма и моли за заеми. След като Ципрас е толкова велик , защо не каже, *** не искам пари сам ще се оправя . Той стана клошара на Европа. Протегнал на ъгъла на някоя улица ръка, ти му пускаш няколко евро той налита на бой , защо не са хиляда евро .
76
0
 
11
 
! Отговори
преди 8 години
Ципурата ще въведе и данък турист - прибира ти всичките пари и после почва да се цупи, че носиш малко.
75
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще плащаш Варуфакис,ще плащаш,че и ръка на Меркел ще целуваш биля!!!Че като озвереят от глад сънародниците ти,двамата с Ципраса на кол ще ви набият!
74
1
 
18
 
! Отговори
Ръца-Пръца преди 8 години
Тази година,а и следващите почивките в Гърция ще са доста по-евтини от тези в България!Българските хотелиери,концесионери на плажова и вс.останали тарикати в курортите да си наврат отзаде вкиснатите манджи,шезлонгите,чадърите и дрънкулките със все вмирисаните си кръчми и бараки! Ако им се види малко да направят по един балконинг от покривите на хотелите си или да се удавят в басейните си дето освен с вода са пълни с химикали и пикоч на ненормалните пияндури,наркомани,сводници и ***!
73
1
 
5
 
! Отговори
Божо преди 8 години
Българите, които отиват на почивка в Гърция да се запасяват с референдуми в брой, защото в Гърция така ще се плаща вече :))) Очаква се един референдум да е достатъчен за почивката на четиричленно семейство за 10 дни на о. Тасос /ол инклузив/ :))) ципрас е разпоредил да получава заплатата си в референдуми :))) варуфакис ще печата референдуми без намесата на МВФ :))) Загубена работа !!!
72
4
 
11
 
! Отговори
Ало,Сакис Фалитакис преди 8 години
Маляките доказаха, че не са от Европа, а по-скоро роднини на индийците - лъжци, мързели, крадльовци, ВЪН от ЕВРОПА!
71
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мен лично ЕС не ме грее много,нито Еврозоната,нито въвеждане на еврото,даже ако ще и САЩ да въведат безвизов режим за България! Искам да си произвеждам и да си ям кривите краставици,да произвеждаме и продаваме определени стоки без квоти и др.п..ки майни,щото пазари бол....Ама от друга страна съм твърдо на позицята,че който поръчва ще трябва и да си плаща!
70
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо точно на Гърция дадоха 300 милиарда , защото имаше силни комунисти , военен преврат и запада го бе страх ..
69
1
 
6
 
! Отговори
до 72 преди 8 години
Докара се до 49-то място по качество на живот. За сравнение Русия е на 91-во, а Турция на 87-мо. По назад са Сърбия, Македония, Украйна, Албания и поне още 3-4 страни в нашта маала.
68
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
маляките са тумора на Европа и колкото по-рано се изреже толкова по-бързо Европа отново ще бъде номер1 в света. все повече хора по континента го осъзнават
67
5
 
8
 
! Отговори
Никос преди 8 години
До СакисБабо Меркел, где така?Тичам Сакис, за пара!