FT: Ципрас приема почти всички условия на кредиторите

Гръцкият премиер изпратил писмо, че приема предложеното с леки промени
Обновена: 1 юли 2015 13:15 | 1 юли 2015 13:13, Бойчо Попов
95
FT: Ципрас приема почти всички условия на кредиторите
Снимка: Архив Reuters

Според британския Financial Times гръцкият премиер Алексис Ципрас е готов да приеме всички условия по програмата за спасяване на кредиторите на страната.

Както пише вестникът, още във вторник вечер премиерът е изпратил съответно писмо от две страници до всички водещи членове на Европейската комисия, до Международния валутен фонд и Европейската централна банка. FT разполага с документа.

Според писмото гръцкото правителство е готово да изпълни почти всички искания за реформи, които са били предложени през уикенда от кредиторите, като предлага само съвсем малки промени.

Писмото от две страници, изпратено до ръководителите на Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, е в продължение на изненадващото искане за удължаване на втората спасителна програма за Гърция и за нова трета програма с обем от 29,1 млрд. евро, пише кореспондентът Питър Шигел.

Въпреки че програмата изтече в полунощ във вторник, което значи, че за удължаването ѝ вече не може да се говори, новото писмо на Ципрас може да послужи за основа за договаряне на нова спасителна програма в близките дни, пише медията.

В писмото си Ципрас пояснява, че Атина ще приеме всички реформи за данъчната система на страната му с едно изключение – правителството настоява да се запази специалната 30%-ова отстъпка за ДДС на гръцките острови, много от които са в отдалечени и труднодостъпни за доставки региони.

По отношение на спорната тема за пенсионната реформа Ципрас настоява промяната, тоест постепенното увеличение на възрастта за пенсиониране до 67 години до 2022 г. да започне през октомври, а не веднага.

Правителството също така е готово специалният „грант солидарност“ за бедните пенсионери да отпадне до декември 2019 г., но настоява темпото да е по-бавно от това, което кредиторите изискват.

„Както ще забележите, нашите предложения за изменения са конкретни и изцяло в духа на стабилността и надеждността на общата рамка на програмата“, пише Ципрас. 

Очаква се финансовите министри от еврозоната да обсъдят новото предложение в конферентен разговор в 17,30 часа средноевропейско време.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
9
 
! Отговори
Сорос преди 8 години
Ко стана? От МВФ им го подадоха неумит.
26
0
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
До Анонимен 25и като го обявят официално писмото довечера, ще е фалшифират. А като ратифицира Ципрас договора ще е двойник рептил. Като получат парите ще са фалшификати защото европя някак ТРЯБВА да на загуба от цялата ситуация.
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако Ципрас приеме условията, това означава, че Гърците ще стягат коланите в замяна на това всички европейски данъкоплатци да им плащат от джоба си дългвовете които са направили досега.
24
0
 
10
 
! Отговори
BG преди 8 години
Чудно ми е, сега Ципрас на коя страница е отгърнал учебника по история че да иска поредната компенсация :))))
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мачкай ***
22
1
 
22
 
! Отговори
Вербовчик преди 8 години
Гордите елини таман се насапунисаха хубаво, и водата спря...
21
1
 
3
 
! Отговори
Мимоза преди 8 години
До 66Ти от коя дупка чагърташ по клавиатурата????? Нас тук не ни мисли. То от такива като теб малко се поразреди и сега дишаме по-спокойно.
20
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От гръцка трагедия се превърна в гръцка диария! Сега ще смърдят на фекалии поне 50 години.
19
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изследванията показват, че поне 60% от Гърците ще гласуват с "не" на рефереднума. Или трябва да предложат добри условия на Гръците преди рефереднума и да се отмени, или МВФ и ЕС духат супата. Това са фишеци и пропаганда срещу Гърция - Finacial Times имал писмо в което Ципрас приемал всички условия, ама в Брюксел не знаят още, защото само Financial Times имал писмото.
18
1
 
22
 
! Отговори
999 преди 8 години
Ние лежим на гръцките плажове, а те се редят пред банкоматите.
17
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега гърчолята вече приеха, че гордият елинин всъщност е надупен елин! Честито
16
0
 
23
 
! Отговори
хаха преди 8 години
Всичко започна като гръцка трагедия и лека полека се превърна в гръцка комедия. Е на гърците не им е много смешно де, но цяла останала Европа се залива от смях.
15
25
 
11
 
! Отговори
666 преди 8 години
Може да ви е смешно какво става с Гърция, но истината е че вие ще продължавате да ринете л***йната на гърците и да им слугувате, а не те на вас! И като ви спре смешното да знаете, че там ва чака работа я да берете плодове я да гледате старци.
14
3
 
25
 
! Отговори
преди 8 години
След хиляди гръмки думи срещу лошите кредитори, Ципурата пак е с протегната ръчичка.
13
3
 
20
 
! Отговори
вън от Европа преди 8 години
Ципурков, нали щеше да връщаш драхмата и да прогониш тройката, а сега им се мазниш и отвори устицата на гръцка ***.
12
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, наСИРИЗИха се !
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И защо го пазят в тайна. Цяла седмица търчане, баба Меркел, Оланд, Ванката Юнкер се набират, а той Ципрас бил приел всички условия, пък те си мълчат, крият го. Само Financial Times знаели за това. Имали писмото, ама текста защо не е публикуван?
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Меркел каза обаче, че преди референдума няма да има никакви преговори. А Ципрас каза в едно интервю, че ако загуби референдума ще подаде оставка. Не мисля, че някой от ЕС го взима вече на сериозно, дните на този шут са му преброени. Да подава оставка преди изгладнелите гърци да го обесят в центъра на Атина.
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Истински "горд елин" ХАХАХАХАХА
8
2
 
20
 
! Отговори
Мимоза преди 8 години
И кво стана в крайна сметка??? Гръцки тапук!!!!!Сега Меркел може да си иска всичко, което й дойде на акъла! *ти кефа! Ха ха ха