Готови ли са гърците да оставят еврото?

Референдумът е лоша идея, но може би най-добрата налична възможност
162
Готови ли са гърците да оставят еврото?
Снимка: Reuters

Референдумът, свикан от гръцкия министър-председател, е лоша идея, но на този етап е може би най-добрата налична възможност, пише в свой анализ "Ню Йорк таймс".

Гръцките банки са затворени, за да се избегне финансова катастрофа; разговорите за спасителна програма с европейските кредитори са замразени; Атина няма пари да плати дължимата си вноска от 1,6 млрд. евро към МВФ, което крие заплаха от дефолт (неплатежоспособност) и напускане на еврозоната, обобщава ситуацията изданието.

Още по темата
И така, изправен пред условията, поставени от кредиторите, които той отхвърли като "обидни", премиерът Алексис Ципрас направи в събота изненадващото съобщение, че поставя въпроса на референдум пред гръцките избиратели на 5 юли.

Поставянето на толкова сложен и съдбоносен въпрос за отговор в толкова кратко време пред един вече объркан и изтерзан народ е твърде опасно. Но ако се вземат предвид крайно сериозните последствия от онова, което се очаква да се случи, гърците заслужават да получат възможността да се произнесат дали искат да запазят еврото с всички произтичащи от това жертви, или са подготвени за един близък във времето катаклизъм и за неизвестните в дългосрочен план последици от напускането на еврозоната, се чете в анализа.

Въпросът за референдума, публикуван в понеделник, ще бъде доста объркващ за гласоподавателите, но това всъщност няма значение. Подробностите за исканията, заради които разговорите се провалиха и които се отнасят главно до пенсиите и ДДС, не са същността на голямата игра. На този етап разменяните от дълго време взаимни обвинения, които пълнят германските и гръцките таблоиди - че гръцките прахосници трябва да бъдат научени да живеят по европейските правила, че жестоките мерки за строги икономии, изисквани от Германия и други кредитори, само разрушават гръцката икономика и нейната способност да връща гигантските дългове - нямат особено значение.

Въпросът пред гърците е дали те са готови да изоставят еврото. Това е и въпросът, на който германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, управляващият директор на МВФ Кристин Лагард и другите членове на еврозоната трябва да отговорят.

И този отговор трябва да бъде категорично поет ангажимент за задържане на Гърция в еврозоната, отчита „Ню Йорк тайм“. Изданието припомня, че Меркел в понеделник възкреси една фраза, която не беше чувана от месеци: "Ако еврото се провали, проваля се Европа".

Един "Грексит"сериозно би подкопал доверието в евровалутата, заплашвайки да се превърне в глобална зараза. За Гърция излизането може да означава загуба на възможност да се вземат заеми от чужди инвеститори, потенциален срив на банковата система и вълна от съдебни искове и жалби от кредитори и доставчици. Президентът Обама обаче лично звъня на Меркел и Оланд, за да им изрази американските опасения за ефекта, който това би имало върху глобалната финансова система.

Но дори ако гърците гласуват да запазят еврото, кризата няма да свърши. При политиката, за която сега настояват лидерите на еврозоната, страданията на гърците още повече ще се засилят, а изгледите за бъдещето ще останат непроменени. Ципрас може да се окаже принуден да свика нови парламентарни избори.

Възможността за подобряване на нещата в крайна сметка е в ръцете на еврозоната и на МВФ. Те вече започнаха неофициална кампания да убедят гръцките избиратели да запазят еврото, като направиха публично достояние своите условия за продължаване на спасителната програма.

Тяхната позиция може да бъде много по-убедителна, ако наред с това обещаят единственото нещо, което би дало реален стимул на гърците да останат в еврозоната и да започнат истински реформи. А това е да започнат да отписват дълговете им, завършва материала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Референдума ще каже не на Ес и Еврозоната заедно с нато!!! Така трябва да стане Гърците си могат и сами :)Гърци кажете не на Ес те само ви взимат парите а не искат да ви даватт!! И еврозоната е лоша само ви дърпа назад!!А НАТО е напълно ненужно защото Путин се пази Гърция !
77
3
 
6
 
! Отговори
Стоева преди 8 години
Ето защо аз ще гласувам за Волен Сидеров.
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 104щОМ могат да си плащат да го правят!! Но варуфъкас каза, че няма да плаща и да ги изключат от ес и еврозоната и аз така викам да се махат това е правилното решение!
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
гърците имат бвп базиран на кредити, разберете го, 340 млрд евро е трагедия в 1 действие - бой и аоу от европа за ципурите
74
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 89Бъркаш числата!!!БЪЛГАРИЯ ИМА 37 МИЛИАРДА ЛЕВА ДЪЛГ И 56 МИЛИАРДА ЛЕВА БВП! ГЪРЦИЯ ИМА 600 МИЛИАРДА ДЪЛГ В ЛЕВА ЩОТО ДЪЛГА ИМ Е В ЕВРО! И БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ 280 МИЛИАРДА!!!РЕАЛНО СИ ИЗЛИЗА, ЧЕ ЦЕЛИЯ ИМ ЖИЗНЕН СТАНДАРТ Е ПРЕДИМНО НА БАЗАТА НА ВЗЕТИ ЗАЕМИ ОТ ДРУГИ ДЪРЖАВИ!!!МАКСИМАЛНИЯ ЖИЗНЕН СТАНДАРТ В ГЪРЦИЯ Е ДО 3 ПЪТИ ПО-ГОЛЯМ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НО ТОВА Е КОГАТО ИМАТ ДО ОКОЛО 100 МИЛИАРДА ЛЕВА ВЪНШЕН ДЪЛГ А НА 600 МИЛИАРДА!!ГЪРЦИЯ ПРИКЛЮЧИ И ДА ВЪРНЕ ПАРИТЕ!
73
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
97 хахахахахаха какво произвеждат гърците бе, маслини, хахаха, сигурно булгари ги берат обачре, хахаха, ти знаеш ли, че гърците нямат никакви полезни изкопаеми и не ги бива като *** за зеле една дачия да сглобят, хахаха, плиткоумец
72
4
 
5
 
! Отговори
жоро преди 8 години
Смешници....в Бг мин. заплата стана 380лв демек към 190евро...това еГърция ще се оправи по бързо отколкото предпжлагате
71
2
 
10
 
! Отговори
преди 8 години
И НИЕ СИ ИМАМЕ ЦИПРАС.ТОВА Е ВОЛЕН СИДЕРОВ.БЕЗСТРАШНИЯ.НОВИЯТ ЛЕВСКИ!
70
4
 
5
 
! Отговори
от 93 преди 8 години
Венецуела. ,Чили ,Перу ....Латинска Америка ,където МВФ се провали и след диктатури дори са по-добре от България в ЕС .Примери за д-ви които имат по-голяма мафия от България и мин.доход над българския какво повече. Да се сравняваме с Африка. Да ама гърците не искат да са африканци ,а ние сме африканци ,пледирайки ЗА - ЕС .Скапана работа. Бедни но задължени към ЕСТова се нарича МАЗОХИЗЪМ.
69
1
 
3
 
! Отговори
Вера преди 8 години
Не ги мислете гърчолята, те ще се оправят. Вие помислете за вашите нужди... Намерете интересни забавления тук: ***/1NxxpJk
68
6
 
5
 
! Отговори
ООООООУУУУУ преди 8 години
Мачкай, Ципрас! Идва и нашия ред. Голям си!!!
67
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
91 хахаха пробвай пак, малолитражно мозъче, гърците ще се радват на визи, ако ги допуснем да си пазаруват тоалетна хартия в благоевград следващите 30 години
66
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
89 глупости, ти луд ли си? задлъжнялост не сеизмеева в кредити, взети от гърците, а в реално производство! гърците са тотално неспасяеми - следват 30-40 години глад и мизерия, който и да дойде на власт при лавраците
65
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
гърците НИКОГА няма да живеят по-добре от днес - чака ги глад, мизерия, рецесия, режим *** тока и банани за Коледа от България за следващите 30 години...Можеш да си сигурен, че гърците винаги ще живеят по добре от Българите и жените ви винаги ще ходят да работят чистачки там и ще чаката жената да изпрати 100 евро на края на месеца щото в България е безработица и мизерия. А в селското стопанство вместо да наемат по 10 българи сезонно, сигурно ще паднат на 8 заради кризата.
64
0
 
4
 
! Отговори
Ха,ха,хааааааа... преди 8 години
Гърция да минела на ..."гръцки рубли"...ха,ха,хааааааааааааааааааа....Ами , да -----може ина зелена трева с кладенчова вода от ТКЗС!Що ,не ...ха,ха,хаааааааааааааа....!!??????????????????????
63
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Задълженията на Гърциа са горе долу колкото и на България. България има дълг 37 милиарда и БВП 40 милиарда. Гърция има дълг 300 милиарда и БВП 260 милиарда - сравними. За пример - Англия 10 трилиона дълг - БВП 3 трилиона. Люксембург 3.4 трилиона дълг, БВП 63 милиарда.
62
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
гърците НИКОГА няма да живеят по-добре от днес - чака ги глад, мизерия, рецесия, режим *** тока и банани за Коледа от България за следващите 30 години
61
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция ще е много по-добре към Евразия отколкото към ЕС.Това се отнася за много страни от Европа. Американците така ще запекат ,че ще заприличат на гладна кокошка ,която прехвърча през ограда. Ако господството им е под въпрос : първи ще изстрелят ядрена ракета ! От яд и злоба американска, господстваща. Няма да чакат ИД или Украина да им решават хитрите уравнения....ДАМ
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 76Дам *** ще помогне ще се настани тук и там и после и с топ не можеш го разкара а където се настани вече става негова територия! :D
59
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас иска точно това - да си плати дълга, но иска отсрочка - преструктириране, не опрощаване. Но ЕС казват, не, ние ще платим с парите на данъкоплатците в ЕС (на всеки ще се паднат по няколкостоти евро), но вие трябва да приватизирате, да орежете пенсии, заплати и социални придобивки. А Ципрас предлаг да го плати като увеличи данъците за богатите и други мерки непопулярни за банкерите. Гърция има БВП колкото дълга (както и България), не е проблем да го обслужва, спора е как.