Готови ли са гърците да оставят еврото?

Референдумът е лоша идея, но може би най-добрата налична възможност
162
Готови ли са гърците да оставят еврото?
Снимка: Reuters

Референдумът, свикан от гръцкия министър-председател, е лоша идея, но на този етап е може би най-добрата налична възможност, пише в свой анализ "Ню Йорк таймс".

Гръцките банки са затворени, за да се избегне финансова катастрофа; разговорите за спасителна програма с европейските кредитори са замразени; Атина няма пари да плати дължимата си вноска от 1,6 млрд. евро към МВФ, което крие заплаха от дефолт (неплатежоспособност) и напускане на еврозоната, обобщава ситуацията изданието.

Още по темата
И така, изправен пред условията, поставени от кредиторите, които той отхвърли като "обидни", премиерът Алексис Ципрас направи в събота изненадващото съобщение, че поставя въпроса на референдум пред гръцките избиратели на 5 юли.

Поставянето на толкова сложен и съдбоносен въпрос за отговор в толкова кратко време пред един вече объркан и изтерзан народ е твърде опасно. Но ако се вземат предвид крайно сериозните последствия от онова, което се очаква да се случи, гърците заслужават да получат възможността да се произнесат дали искат да запазят еврото с всички произтичащи от това жертви, или са подготвени за един близък във времето катаклизъм и за неизвестните в дългосрочен план последици от напускането на еврозоната, се чете в анализа.

Въпросът за референдума, публикуван в понеделник, ще бъде доста объркващ за гласоподавателите, но това всъщност няма значение. Подробностите за исканията, заради които разговорите се провалиха и които се отнасят главно до пенсиите и ДДС, не са същността на голямата игра. На този етап разменяните от дълго време взаимни обвинения, които пълнят германските и гръцките таблоиди - че гръцките прахосници трябва да бъдат научени да живеят по европейските правила, че жестоките мерки за строги икономии, изисквани от Германия и други кредитори, само разрушават гръцката икономика и нейната способност да връща гигантските дългове - нямат особено значение.

Въпросът пред гърците е дали те са готови да изоставят еврото. Това е и въпросът, на който германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, управляващият директор на МВФ Кристин Лагард и другите членове на еврозоната трябва да отговорят.

И този отговор трябва да бъде категорично поет ангажимент за задържане на Гърция в еврозоната, отчита „Ню Йорк тайм“. Изданието припомня, че Меркел в понеделник възкреси една фраза, която не беше чувана от месеци: "Ако еврото се провали, проваля се Европа".

Един "Грексит"сериозно би подкопал доверието в евровалутата, заплашвайки да се превърне в глобална зараза. За Гърция излизането може да означава загуба на възможност да се вземат заеми от чужди инвеститори, потенциален срив на банковата система и вълна от съдебни искове и жалби от кредитори и доставчици. Президентът Обама обаче лично звъня на Меркел и Оланд, за да им изрази американските опасения за ефекта, който това би имало върху глобалната финансова система.

Но дори ако гърците гласуват да запазят еврото, кризата няма да свърши. При политиката, за която сега настояват лидерите на еврозоната, страданията на гърците още повече ще се засилят, а изгледите за бъдещето ще останат непроменени. Ципрас може да се окаже принуден да свика нови парламентарни избори.

Възможността за подобряване на нещата в крайна сметка е в ръцете на еврозоната и на МВФ. Те вече започнаха неофициална кампания да убедят гръцките избиратели да запазят еврото, като направиха публично достояние своите условия за продължаване на спасителната програма.

Тяхната позиция може да бъде много по-убедителна, ако наред с това обещаят единственото нещо, което би дало реален стимул на гърците да останат в еврозоната и да започнат истински реформи. А това е да започнат да отписват дълговете им, завършва материала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
9
 
! Отговори
журналя преди 8 години
Към Гърция принадлежи територия на сушата и морето (това е колкото Германия и Австрия заедно), с обща площ от 450 000 кв. километра от Адриатическото крайбрежие (Корфу) до крайбрежието на Кипър най-крайния изток (Ларнака).Това е като да летиш от Брюксел до Марсилия.По света живеят 17 милиона гърци от Гърция, Кипър,и др.Втори са в света по депозити "в швейцарски банки''.Гърция се посещава от 16 милиона туристи годишно и има високо развита туристическата индустрия.В Гърция има 3 големи корабостроителници, които могат да строят кораби от всякакъв тип. Гърция произвежда тежкотоварни ками
17
2
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
другарю ангелов КОЙ НАРОД Е ИЗТЕРЗАН---БЬЛГАРСКИЯ ИЛИ ГРЬЦКИЯ----СВАЛИ СИ ЧЕРНИТЕ ОЧИЛА И ,,ОТКРИИ ,, ИСТИНСКИЯ ИЗТЕРЗАН НАРОД НЕ МОЖЕ ДОРИ И ДА СЕ СРАВНЯВАМЕ С ГЬРЦИТЕ
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
стига бе, може би това, ама не, може би онова. аре баста. или е мерцедес или е запорожец.
15
3
 
11
 
! Отговори
слънчеви градини преди 8 години
Създаването на парите от дълг и лихварство са откровено мошеничество. По тази причина не съществува дори теоретична възможност за изплащане на всички дългове. Създава се бедност и безработица. Натрупват се огромно количество излишни, но и в същото време несъществуващи пари. Човек трябва да е или зъл или изключително хазартен тип за да се хване на такава игра и да се надява да спечели от нея. Зад цялата работа обаче стоят властови интереси на малък кръг хора. Икономиката и политиката са обвързани и както се вижда икономическата власт е изместила и продължава да измества политическата. Именно то
14
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На юг от Крит, е открито поле с петролни резерви 175 милиарда тона, което е третото по големина в света!!!На нефт и природен газ Гърция се оценява (забележете) в размер на $10 трилиона, оценката е на Геологическия институт на САЩ !!!!А златните резерви, се оценяват на 38 млрд. Евро (8,5 милиона унции, а тези на среброто на 65 милиона унции) В Гърция и България са 3те най-големи златни находища в Европа.И тази страна искат да се продаде за 340 000 000 000 млрд ?!?!?Надявам се сега на всички е ясно защо Ципрас брани Гърция !
13
12
 
10
 
! Отговори
междунар. журналист преди 8 години
Какъвто и да е резултата от референдума ЕС никога няма да прости на Гърция за наглостта на Ципрас . Докато той е министър председател нищо няма да стане в полза на гърците . Както в един виц, ще изядат солта след това тоягите и накрая пак ще си платят .
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Почва да се подхвърля идеята За въвеждането на БИТ ГОЙНИ В ГЪРЦИЯ САМО ЧЕ ТАЗИ НЯМА ДА СТАНЕ
11
10
 
14
 
! Отговори
финансист преди 8 години
Гърция е суверенна държава и да правят каквото си искат , това е тяхно право. Не може обаче да имат 330 милиарда дългове и да искат още пари . Това просто е някаква наглост граничеща с лудост .
10
8
 
20
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Събудете са роби на труда!Разберете, че в света е по силен този , който работи и живее в конкуренция!Светът и живота е конкуренция!Гърците са ни конкуренция за туристическият пазар, за земеделски стоки, за инвестиции в Югоизточна Европа!Вие трябва да воювате за вашите права, вие да сте добре, а не гърците дали ще са добре или не!Роби, вие трябва да притискате олигарсите само организирано и умно,защото ако те работят на печалба и ви хвърлят жълти стотинки, вие може да ги сбръчкате!Локи!ЦРУ!
9
2
 
13
 
! Отговори
евразия преди 8 години
Истината е следната :Независимоста е по-сладка от обременоста Защо ли ,защото зависиш от самият себе си ; ако си добър в сметки и работа : сполуката идва.Ако не си отиваш... Страшно да си мързелив и да разчиташ на ЕС и на плащания по програми,зашщото когато разчиташ на други ; залиняваш - умираш. Пак ; соб.сили са за предпочитане, могат го силните и умните.
8
3
 
18
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 8 години
В ХОД СА ГЛОБАЛНИ ПРОМЕНИ КОИТО НИКОЙ НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ВЕЧЕ ДА СПРЕ
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те не са готови да оставят каквото и да било от досегашния им живот, но просто ще им се наложи. Нищо, че ще ги питат на референдум!
6
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
KREDITITE SHTE BADAT OTPISANI I GARZITE SHTE PRODALGAVAT DA GIVEIAT NA GARBA NA DRUGITE.
5
7
 
35
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 8 години
В ЖИВОТА ТРЯБВА ДА ИМАШ КУРАЖ ДА СЕ ДЪРВИШ. АКО НЕ ПОБЕДИШ ПОНЕ ЩЕ УМРЕШ КАТО БОЕЦ. А НЕ КАТО ЖЕРТВА.
4
5
 
5
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Сега е момента да си изиграем картите!Играта е шест без коз!Агент Нортън Филипс!ЦРУ!!!
3
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
според мен изхода е следния:излизат от еврозонатавъвеждат дряхматавъвеждат валутен борд 1:10 евро-дряхмадържавата обменя на малаките еврото с дряхми и връща всичкото евракис на кредиторите
2
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Готово или не, това е неизбежно в следващите години. След тях са останалите от южна европа. Балона се спука още 2008-***.
1
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХАЙДЕ ВИЗАНТИИЧЕТА ПРИГОТВЯЙТЕ ЧУВАЛЕТТА И БУТАЙТЕ ДРАХМИТЕ В ТЯХ. ЧЕ ЕДИН ХЛЯБ ЩЕ ВИ СТРУВА ЕДНО ЧУВАЛЕ ДРАХМИ. МРАЗЯ ГИ ЕВРОГЕЙЦИТЕ НО КОЕТО СИ Е ПРАВО Е ПРАВО. НЕМОЖЕ ДА ЯДЕШ И ПИЕШ КАКТО СЕ КАЗВА С ЧУЖДА ПИТА ПОМЕН ДА ПРАВИШ И ДА НЕ СИ ПЛАТИШ. ТЯ МАМА НА ТАТЕ НЕ ДАВА БЕЗ ПАРИ А ТИЯ ИСКАТ ЦЕЛА ДЪРЖАВА ДА ЯДЕ И ПИЕ НА ВЕРЕСИЯ. НЯМА КАК ДА СТАНЕ ЦИПРАС. ЕДИН ДЕН ТРУДОВ СТАЖ НЯМАШ А ЦЯЛА ДЪРЖАВА СИ ТРЪГНАЛ ДА УПРАВЛЯВАШ. ДО ТОВА ВОДИ ДЕМОНИКРАЦИЯТА. ФАЩАШ ГО ОТ УЛИЦАТА И ГО ПРАВИШ МИНИСТЪР.