Готови ли са гърците да оставят еврото?

Референдумът е лоша идея, но може би най-добрата налична възможност
162
Готови ли са гърците да оставят еврото?
Снимка: Reuters

Референдумът, свикан от гръцкия министър-председател, е лоша идея, но на този етап е може би най-добрата налична възможност, пише в свой анализ "Ню Йорк таймс".

Гръцките банки са затворени, за да се избегне финансова катастрофа; разговорите за спасителна програма с европейските кредитори са замразени; Атина няма пари да плати дължимата си вноска от 1,6 млрд. евро към МВФ, което крие заплаха от дефолт (неплатежоспособност) и напускане на еврозоната, обобщава ситуацията изданието.

Още по темата
И така, изправен пред условията, поставени от кредиторите, които той отхвърли като "обидни", премиерът Алексис Ципрас направи в събота изненадващото съобщение, че поставя въпроса на референдум пред гръцките избиратели на 5 юли.

Поставянето на толкова сложен и съдбоносен въпрос за отговор в толкова кратко време пред един вече объркан и изтерзан народ е твърде опасно. Но ако се вземат предвид крайно сериозните последствия от онова, което се очаква да се случи, гърците заслужават да получат възможността да се произнесат дали искат да запазят еврото с всички произтичащи от това жертви, или са подготвени за един близък във времето катаклизъм и за неизвестните в дългосрочен план последици от напускането на еврозоната, се чете в анализа.

Въпросът за референдума, публикуван в понеделник, ще бъде доста объркващ за гласоподавателите, но това всъщност няма значение. Подробностите за исканията, заради които разговорите се провалиха и които се отнасят главно до пенсиите и ДДС, не са същността на голямата игра. На този етап разменяните от дълго време взаимни обвинения, които пълнят германските и гръцките таблоиди - че гръцките прахосници трябва да бъдат научени да живеят по европейските правила, че жестоките мерки за строги икономии, изисквани от Германия и други кредитори, само разрушават гръцката икономика и нейната способност да връща гигантските дългове - нямат особено значение.

Въпросът пред гърците е дали те са готови да изоставят еврото. Това е и въпросът, на който германският канцлер Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд, управляващият директор на МВФ Кристин Лагард и другите членове на еврозоната трябва да отговорят.

И този отговор трябва да бъде категорично поет ангажимент за задържане на Гърция в еврозоната, отчита „Ню Йорк тайм“. Изданието припомня, че Меркел в понеделник възкреси една фраза, която не беше чувана от месеци: "Ако еврото се провали, проваля се Европа".

Един "Грексит"сериозно би подкопал доверието в евровалутата, заплашвайки да се превърне в глобална зараза. За Гърция излизането може да означава загуба на възможност да се вземат заеми от чужди инвеститори, потенциален срив на банковата система и вълна от съдебни искове и жалби от кредитори и доставчици. Президентът Обама обаче лично звъня на Меркел и Оланд, за да им изрази американските опасения за ефекта, който това би имало върху глобалната финансова система.

Но дори ако гърците гласуват да запазят еврото, кризата няма да свърши. При политиката, за която сега настояват лидерите на еврозоната, страданията на гърците още повече ще се засилят, а изгледите за бъдещето ще останат непроменени. Ципрас може да се окаже принуден да свика нови парламентарни избори.

Възможността за подобряване на нещата в крайна сметка е в ръцете на еврозоната и на МВФ. Те вече започнаха неофициална кампания да убедят гръцките избиратели да запазят еврото, като направиха публично достояние своите условия за продължаване на спасителната програма.

Тяхната позиция може да бъде много по-убедителна, ако наред с това обещаят единственото нещо, което би дало реален стимул на гърците да останат в еврозоната и да започнат истински реформи. А това е да започнат да отписват дълговете им, завършва материала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
1
 
! Отговори
seira преди 8 години
КАКВО ЩЕ СТАНЕ АКО ГЪРЦИТЕ ВЗЕМАТ, ЧЕ СЕ ОТКАЖАТ ОТ ЕВРОТО И ЗАПОЧНАТ ДА СИ ПЕЧАТАТ СВОИ ПАРИ, КАТО ГИ ОБМЕНЯТ НАПР. 1 ДРАХМА = 10 ЕВРА?МАЙТАП?
117
0
 
3
 
! Отговори
не преди 8 години
Е, как да съжалявам горделивите гърчоля , които ни гледаха с презрение и ни препоръчваха в Гърция да не говорим на висок глас български език, считаха ни за второ качество, миехме и слугувахме на *** и сега виждате ли 600 евро била убийствено ниска пенсия , а нашите 75 евро?-разликата в цените на хранителните продукти е минимална , е колелото се върти , не ги съжалявам.
116
8
 
15
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
ВИЖДАЛ ЛИ Е НЯКОИ ХУМАНЕН ЛИХВАР? МНОГО ЗАГРИЖАНИ ЗА БЛАГОСЪСТОЯНИЕТО НА ГЪРЦИТЕ СА ЛИХВАРИТЕ ОТ М.В.Ф.! В МОМЕНТА ГЪРСИТЕ СИ ЖИВЕЯТ В ПЪТИ ПО -ДОБРЕ ОТ БЪЛГАРИТЕ.С ПЕНСИЯ ОТ 800Е. И ТЯХНИТЕ ЦЕНИ НА СТОКИ СЕ ИЗКАРВА ДВА МЕСЕЦА ЧУДЕСНО. БРАВО НА ЦИПРАС ЧЕ НЯМА ДА ПОЗВОЛИ ДИКТАТА НА М.В.Ф. И ШЕПА ЕВРОПЕИСКИ СЛУГИ НА С.А.Щ. ДА ДИКТУВАТ РАЗВИТИЕТО НА СТРАНАТА МУ.ТОВА НЕ МОЖЕМ ДА КАЖЕМ ЗА НАШИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ КОИТО СЪСИПАХА БЪЛГАРИЯ ЗА 25Г. ПОД ДИКТАТА НА Е.С. М.В.Ф. И С.А.Щ.
115
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Управляващите ни от ЕС и БГ или са ***,или се опитват да правят гърците и нас на ***!Що е то Гърция и за коя Марийка става дума,когато се пише и говори за Гърция:през гугъла:ЗНАЕТЕ ЛИ ВЫ, СКОЛЬКО СТОИТ ГРЕЦИЯ?
114
3
 
21
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Какви са приликите и разликите между гърка и евреина? И двамата биха продали майка си за пари, но гъркът няма да я достави.
113
8
 
12
 
! Отговори
до 150 преди 8 години
БГ нямаше НИКАКВИ дългове чак до края на 80те.-Не си в час. Тогава външният дълг беше 10.5 млрд. долара. Освен това имаше вътрешен дълг от 25 млрд. лв. - източени са здравните фондове, пенсионните фондове, ДСК. Фалитът започна в началото на 80-те, тъй като нямаше пари - започнаха масови уволнения, режим на тока /нямаше пари за горива/, магизините се опразниха, месо рядко можеше да се купи...
112
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо не изкоментира куфарчетата, ами се хвана за това министър или не е бил Луканов? Ами факта че, НЯМАШЕ външен дълг - нали за това ми беше поста? А чувал ли си за "министерството на Луканов" - т.н. ИНКО? Сигурно и за куфарчетата не си чувал? Ходи да се дупиш на новата си коминтерна и да строиш нов световен ред, бичме соросоидно.
111
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТой Гочето и свинарник има, а и самия той на *** прилича.
110
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 130Колко си годишен? БГ нямаше НИКАКВИ дългове чак до края на 80те. Внезапно се натрупаха 2млд, ако не се лъжа, тогава Луканов беше финансов министър, после тръгнаха куфарчетата за Австрия, заедно с идването на деморацията, от тогава дълговете само се увеличават и няма как иначе, така работи системата, особено когато си финансова колония.
109
3
 
3
 
! Отговори
рубладжия преди 8 години
Единствените сериозни източници са "Комсомолская газета" и "Russia today" !
108
6
 
4
 
! Отговори
V.Katsolanis преди 8 години
Kalimera MONGOLI ! Vsemayte si vsitski prostituti , narkodillari , prosyatsi i dzebciy i MARS OT HELLAS !!! Kalinihta !
107
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комуниста знае само два на4ина за растеж да открадне и да накара собствения си народ да работи за без пари . Единствения друг вариянт е да открие петрол Ципрас да хвашта лопатата и да копае ако не друго поне ще направи някой ден трудов стаж понеже до сега има колкото Станишев 0
106
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 20Че има петролни резерви се знае много отдавна, но нито едно гръцко правителство сезае сериозно да го търси. Освен това, Турците имат също претенции, защото някои острови са много по близо до Тур. отколкото до Гр. На Юг пък имат претенции също Египет и Израел. Египет досега не предприе нищо, но Израел вече даде Лиценз за търсене.
105
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция е Фалирала 6 ПЪТИ в новата си истотрия 50 години са и под Френска администрация във финансовия сектор. Реално винаги са били по бедни от БГ без времето на соца . Сега те си докараха соц замане и ще си го отнесът с лихвите ПРОСТО НЯМА КАК гърка да се надява да взима колкото германец или англи4анин КАКВОТО И ДА ИМ ОБЕЩАВА ЦИПРАС дори руснаците взимат на половина по малко пари от маляките
104
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас се опитва да плаши с този референдум НЕМУ се връзват и го оставят да си сърба попарата ЗАЛАГАМ каса узо ще го гонят маляките да го бесят до година
103
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
141 чети книги, образовай се, ако можеш де, според ограничеността си
102
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
130 хахахах, ти от гугъл ли се информираш??? хахаха, ясно, ай пий си ракията, не си компетентен да говориш с мен...гугъл не е информационен бюлетин, това е сайт на който може да търсиш инфрмация и ще ти покаже източници за тази информация. самият гугъл не дава никаква информация, поинтересувай се и може да го ползваш и ти вместо да пишеш глупости. безплатно е ползването му.айде сега много ти здраве, добре се позабавлявах тук с разни неграмотни балъци.
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
135, що млъкна бе?
100
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
пример колко може да се вярва на ВКИПЕДИЯ дългове на русия 3 % от тяхното БВП по БГ вики 26% ПО англиската Вики и 32 % по Руската Вики
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
135 пробвай пак, в реално време шшш nationaldebtclocks точка org