Гръцката криза - шанс за ново начало?

Германски вестници: Тя може да е катастрофа за МВФ
1 юли 2015 12:07, Анисия Иванова
52
Гръцката криза - шанс за ново начало?
Снимка: БТА

Кризата около Гърция, която не погаси задълженията си на стойност 1,5 млрд. евро (1,7 млрд. долара) към Международния валутен фонд (МВФ), е водеща тема в германския печат днес.

Положението обаче не е толкова безизходно, колкото изглежда, и дори дава шанс за ново начало, уверява списание "Шпигел". Настъпи това, от което мнозина европейци се страхуваха месеци наред. Това е лошата новина. Има обаче и добра - не всичко е загубено. Може би този "нулев час" дори е шансът на Гърция при едно ново начало да се справи по-добре отколкото досега, пише изданието.

Недостойните препирни за плащане на сумите по втория помощен пакет отровиха атмосферата в Европа. Преговарящите се оплетоха в спор за ДДС ставки и пенсионни реформи. Затова е и истинско избавление, че тази помощна програма вече е история, отбелязва изданието.

От сряда (2 юли) Гърция е в междинен стадий - старият омразен режим на икономии е минало, голямата катастрофа още не е настъпила. Това положение обаче няма да продължи вечно. В средата на юли трябва да бъдат направени и други плащания по гръцки задължения, припомня "Шпигел". Ако до тогава няма решение, може да се завърти спирала към дъното, която най-вероятно ще приключи с Грекзит.

Следователно, Гърция и кредиторите й разполагат с малко време да се обединят около ново споразумение и трябва да се възползват от тези дни, за да изхвърлят баласта, натрупан при старите преговори, посочва изданието.

Новата сделка трябва да бъде истински компромис между това, което страните искат. Евентуално преструктуриране на гръцкия дълг обаче буди в германското правителство също толкова голям страх, колкото "тройката" у гърците, тъй като за тази цел канцлерът Ангела Меркел ще трябва да признае пред депутатите и избирателите си, че Германия няма да получи поне част от кредитите, отпуснати на Гърция. А тази истина изглежда ще бъде преглътната трудно от
мнозина в Германия, отбелязва "Шпигел".

"Гръцката криза е катастрофа за МВФ", пише вестник "Франкфуртер алгемайне". От кредитите, отпуснати от Фонда, 27 процента са в Гърция и последиците за институцията са обозрими. Рисковете, свързани с Европа, се увеличат до две трети от обема на кредитите, ако се вземат предвид и заемите, отпуснати на Португалия и Украйна. Останалите кредитни средства от МВФ са разпределени сред множество страни, някои от които са много бедни, припомня изданието.

Неплащането на едно задължения би трябвало да е събитие с преходен характер, но остава лошият опит. Той все пак не е нещо нова за МВФ - по подобен начин в миналото постъпиха Сомалия, Судан и Зимбабве. Все още не е ясно дали става дума само за забавяне или за пълно зачеркване на плащането, но има голяма вероятност да са
застрашени не само тези 1,7 млрд. долара, но и голяма част от общо 24 млрд. долара. Неплащане на толкова голяма сума вече е прецедент в историята на МВФ, отбелязва изданието. Фондът може да понесе подобна загуба, тъй като през финансовата криза средствата му бяха увеличени, но по-тежки последици за институцията ще има загубата на доверие, посочва експертът Дезмънд Лакмън, цитиран от ФАЦ.

Подобна загуба може да има значително материални последици, ако в бъдеще политиците отказват да правят вноски към Фонда или да провеждат изисквани структурни реформи. МВФ е в Гърция от пет години и сега вероятно ще трябва да направи най-голямото отписване на кредити в историята си. В нормална компания след такава катастрофа "падат глави", но в толкова политическа организация като МВФ се поставя простичкия въпрос дали е било разумно да се отпускат толкова много пари на една страна и защо структурната програма се е провалила.

Членките на организацията ще искат също така да знаят защо експертите по кризи на МВФ не са предвидили колапса на гръцката икономика, тъй като в крайна сметка те плащат. За Фонда в бъдеще ще бъде трудно да защитава новата кредитна политика, която бе създадена в хода на гръцката криза и при която на практика бяха премахнати кредитните ограничения за отделни страни.

Гръцката криза може да попречи и на реформата на самия МВФ, която и без това вече е блокирана в американския Конгрес, посочва ФАЦ. Левият вестник "Тагесцайтунг" пък разглежда гръцката криза като пример за безпомощността на левите идеи в Европа. Политиката на СИРИЗА бе предложение за противопоставяне на системата, макар и наивно и патетично, както се случва, когато става дума за човешко достойнство, пише изданието. Следващите
опити за алтернативна политика в ЕС поне ще са лишени от някои илюзии, посочва вестникът.

Господстващата логика изисква една държава да изплаща на гражданите си само толкова пари, с колкото разполага. Ако те не са достатъчни за оцеляване - е, това е положението. Който плаща, успява, който има дългове, трябва да е щастлив, ако мие чинии срещу мизерна заплата, според ТАЦ.

Правителството на СИРИЗА не само оспори тази логика, но и силно й се противопостави. Заради несигурността за бъдещето на ЕС и еврото на борсите изгоряха много повече пари, отколкото гърците биха могли някога да
пропилеят - само в понеделник (29 юни) вероятно са били загубени 287 млрд. евро. Това обаче е цената, която реално съществуващият либерализъм плаща, за да остане "нерационалното" поведение като това на гръцкото правителство епизод, който няма да се повтори, пише ТАЦ. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
Трудовакъ, до №44 преди 8 години
Пешко, братко, нищо си не разбираш. Не само гърците подправиха куп официални документи, за да влязат по втория начин в Еврозоната. Това го направи и ИТАЛИЯ. Когато попитаха преди няколко години Барозу защо са допуснали това, той отговори, че Италия е приета по политически причини, като страна основател на Европейската общност (Европейската общност за въглища и стомана през 1951 г.) и Европейска общност за атомна енергия (ЕВРАТОМ). 43 ти е обяснил проблема просто, за да не се напъваш излишно!!
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе тоя съюз не е задължителен за нито една държава. Членството не е насила. Кво се правят трагедии - или си вътре и спазваш правилата(ако ти изнася), или се оправяш както си знаеш и излизаш от съюза. Какво има да се хленчи и от двете страни.
30
3
 
4
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До Трудовакъ, до 36,Айде сега кредиторите виновни, че давали пари на гърците. Става малко смешно, усещай се малко. Май не разбрахте, че гърците са фалшифицирали всичко само и само да влязат в еврозоната, та да лежат и да харчат колкото искат, тъй като останалите в еврозоната гарантират за кредитите. Има образователни филмчета навсякъде из нета, има статии, материали... човек не бива само да чете измислици из фейса
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тогава си ги хранете гърците, кво ми се жалвате. След като са ви най-мили, моля. Стига с тия гърци бе, има и други държави в тоя Евросъюз. Сам се компрометира тоя съюз. сори. Гърция, та Гърция, ега ти.
28
1
 
4
 
! Отговори
някой си преди 8 години
Като банките ви са криви, не взимайте заеми.
27
0
 
7
 
! Отговори
Някой си преди 8 години
Истината Гърция да фалира е че харчеше повече пари от колкото печелеше. От къде се взимат пари за най-голямата администрация на глава от населението в ЕС, а също така и най-мудната? С по 13-та и 14-та заплата, заплатена лятна почивка с държавни пари на всеки служител и още куп преференции. От къде се взимаха пари за пенсии на мъртъвци, чиито роднини прибираха с години? От гръцкия данъкоплатец и бизнес? Или от немския? Който е живял на кредити да си ги плаща.
26
0
 
7
 
! Отговори
Трудовакъ, до №36 преди 8 години
Кредиторите е трябвало да се притесняват, когато са отпускали парите, защото очевадно са знаели, че 360 млрд. долара дълг 11,5 млн. гърци и тяхната икономика като цяло, няма как ефективно да го върнат. И понеже са дали чужди, отпечатани пари без покритие, не са се вълнували особено. А може и част от откраднатото да се е върнало обратно при тях. Пак не стана ясно къде са парите? Кой ги открадна? По чие нареждане? С чие съдействие? Парите не са изцяло изядени и изпити, има огромна липса и ОМЕРТА.
25
0
 
3
 
! Отговори
@24 преди 8 години
Ако Бил Гейтс има 10 млн. дълг, а ти имаш 1 млн. как мислиш, за кого ще се притесняват кредиторите, за теб или за Бил Гейтс?
24
2
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Не съм специалист по финанси, но дори и аз правя разлика между държавен и външен дълг. Хубаво е питащите за Люксембург да се поинтересуват кое всъщност какво е, защото ще установят, че държавният дълг на Люксембург е 1/5 от БВП
23
0
 
5
 
! Отговори
Данни от ЦРУ преди 8 години
Варуфакис не е обелил и дума на преговарите.А в едната си ръка е държал табелката с името си,а с другата е показвал среден пръст.
22
2
 
13
 
! Отговори
Маляка преди 8 години
Едни гърци мислили, мислили и ... фалирали.
21
0
 
21
 
! Отговори
Трудовакъ преди 8 години
И така, не стана ясно, този огромен държавен дълг, всъщност за какво точно е използван (похарчен, усвоен). Защото 11,5 млн. гърци, заедно със старците, бабите и децата, и посмъртно не могат да изядат и изпият тези пари, дори денонощно и без прекъсване да го правят. Съвсем логично е поне половината от тези пари да са откраднати - от еврочиновници (еврокрадци), местни политици и всякакви измамници. Никой не разследва тези факти, може би защото знаят отговора - и едните и другите са крали. Много.
20
1
 
6
 
! Отговори
2 преди 8 години
Малаките излъгаха всички.....пиха и се веселиха на гърба на Европа....сега и показват среден пръст....
19
2
 
14
 
! Отговори
Обзор преди 8 години
Германските вестници започват да напипват вярната струна. Аз не знам дали гръцката криза може да се превърне в катастрофа за МВФ, но със сигурност знам, че е прецедент, който може да отвори очите на десетки пъшкащи под гнета на банкстерите държави.
18
4
 
2
 
! Отговори
20 преди 8 години
Само изчакай една седмица и ще разбереш колко си заблуден и неопитен в живота :)
17
3
 
2
 
! Отговори
българин преди 8 години
До ХА-ХА-ХА !Ти какво предлагаш? Апропо, системата действа нелошо в Швейцария, Австрия, Дания, Норвегия, Швеция, Ирландия, Португалия, Словения, Чехия, Словакия, Полша, Литва, Естония, даже в Румъния - посочвам само страни в Европа, от нашия размер, а половината и със сходна история.
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Можете да се учитеОт мен да знаеш - Че то Ципрас си е баш комунистическо чедо, даже чегеваристче !Неудачен ти е примера, товарищ!!!
15
4
 
17
 
! Отговори
Венелин преди 8 години
Американците пък пишат, че фалита на Гърция ще е краят на Меркел и също са прави. От тази сигуация всички губят и може би само Путин ще има някяква полза - разбиване и отслабване на ЕС, но Европа сама си е винавна, че слугува на американците. Колкото до МВФ - след продължаващото кредитиране на друга фалирала на практика страна (Украйна) бъдещето му не е розово. То е ясно, че е инструмент на политиката на САЩ, но този инструмент се изхаби, а може и да се счупи вече.
14
15
 
10
 
! Отговори
Можете да се учите преди 8 години
Помнете ми думите. Гърците винаги ще са по-добре от нас българите. И знаете ли защо? Защото никога не биха избрали мутра (тиква) или комунистическо чедо - некадърник (съсел) да ги управляват. Вижте Ципрас и се учете как трябва да гласувате като народ, не като агитка !
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шанс - да, в действителност - не! С дивашки популизъм и никакви реални реформи - към дъното!