Писмото на Ципрас не променя нищо, разясни Шойбле

Гърците само създавали впечатление, че ще приемат условията
1 юли 2015 14:05, Бойчо Попов
72
Писмото на Ципрас не променя нищо, разясни Шойбле
Снимка: Ройтерс

Макар че се появи новото писмо на гръцкия премиер Алексис Ципрас, крилатата фраза на германския финансов министър Волфганг Шойбле "Isch over" все още е валидна. Германският финансов министър поля със студен душ ентусиазма, че след новото предложение на гръцкото правителство може да се стигне до бързо споразумение.

Преди минути Шойбле подчерта по време на пресконференция за германския бюджет, че второто писмо на премиера също не носи яснота.

Още по темата
„Да приемем нещо, да откажем нещо – това вече не е важно“, заяви Шойбле. „Днес сме в съвсем различна ситуация. В момента няма основа за сериозни мерки“.

„Нека първо самите гърци решат какво искат“, добави той, имайки предвид предстоящия в неделя референдум.

Заради тактическите игрички на гръцкото правителство вторият пакет на европейските кредитори изтече, припомня германецът. Към това идва и усложнението, че Атина не плати вноската си към МВФ, а "според правилата на фонда е във фалит".

„Ние се намираме в трудна ситуация. Гърция е в трудна ситуация“, поясни Шойбле.

Според него Ципрас само се опитва да създаде впечатление, че е склонен да приеме условията, като пише „Гръцката република е готова да приеме т. нат. Staff level agreement“. Същевременно обаче повтаря условия, които не са получили одобрение на кредиторите и при предишните преговори.

Новопоявилото се писмо от две страници, изпратено от гръцкия премиер Алексис Ципрас до ръководителите на Европейската комисия, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, съдържа елементи, които едва ли ще бъдат приети от финансовите министри на еврозоната, казва представител на валутния съюз, цитиран от Handelsblatt.

Припомняме, че в писмото Ципрас пояснява, че Атина ще приеме всички реформи за данъчната система на страната му с едно изключение – правителството настоява да се запази специалната 30%-ова отстъпка за ДДС на гръцките острови, много от които са в отдалечени и труднодостъпни за доставки региони. 

По отношение на спорната тема за пенсионната реформа Ципрас настоява промяната, тоест постепенното увеличение на възрастта за пенсиониране до 67 години до 2022 г. да започне през октомври, а не веднага.

Всичко за гръцката криза четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
24
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас е пич и достоен премиер, туй че гърците ядоха и пиха на поразия не е виновен Ципрас и отделно няма какво да губят. C васална политика само ще затънат още повече. Ципрас може и да го сменят ама шамара,- който ще изяде гейдружинката в Брюксел ще отекне чак във световната банка.
30
20
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъжен ден..и едновременно ден за размисълКогато Г-я влезе в кризата дължеше пари на френските и германските банки. Как стана така, че с голямата "подстрижка" на дълга дължимите пари се прехвърлиха от частните банки в дълг на данъкоплатците от ЕС. Животът ни се контролира от банкери, а не от избраните от нас политици. Гърция ще е за пример на др.държави, които ще позволят да си надигнат главицата...Срам, Европа!
29
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един студент редовно пращал телеграми на баща си с еднакъв, кратък текст "Пари,.Синът ти."Най-накрая получил отговор: "***.Баща ти."Та и ципурките така.
28
9
 
35
 
! Отговори
от investor преди 8 години
"Само за един ден (29 юни) най-богатите 400 души в света са реализирали съвкупна загуба от 70 млрд. долара, съобщава Bloomberg. Причината - песимизмът на капиталовите пазари, породен от страховете около Гърция, и спадът в Китай, движен от ливъридж инвеститори, излизащи на пазара.Средната загуба за милиардер възлиза на 175 млн. долара, сочат изчисления на базата на Bloomberg Billionaires Index. Съвкупният спад в богатството им е над 1,5%."Това показва,че проблемът е политически,не икономически
27
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 9Не не Шойнбле, не бе пич, объркал си се, гледай как са се разплюнчили шорошоидите от радост, че комуниста Цирпас е клекнал. Ципрас глекна - факт.-----Абе не знам "шорошоидите" как са, ама АНТИ-*** гледам са подвили опашка и скимтят като пребити паленца!Муаххахахаххахахаххаха
26
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако съм на Ципрас, само 3 дни им товаря всички емигранти, с които напълниха държавата на кораби, стоварвам ги по пристанищата в Италия и Испания, и Европата да си ги дъндурка. Като няма пари, не може емигранти да висят на гръцката социална система.
25
19
 
38
 
! Отговори
Запасен преди 8 години
Тук обаче играта е много по-голяма от стойността на гръцкият дълг. Който е чел историята, знае - след ВСВ запада изведнъж реши да опрости всички репарации на Германия, само и само дане попадне тя под влиянието на Съветския съюз. Така ще стане и с Гърция, и гърците го знаят: Или ще им опростят за пореден път дълговете, или Ципрас ще заиграе с Путин. А от това най-много се страхуват западняците и на първо място - краварите. Заощто една военна база на Русия близо до проливите... Не е добре за тях..
24
15
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** ко стана бе, нали беше клекнал Ципрас. Значи поставят му условия, той им пише писмо, че приема всичките им условия, а после това шойблето заявява, че не приема, че Ципрас приема условията. Клуони.
23
13
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голям майтап е това надлъгване: Едните печатат пари от нищото, ей-така, с едно щракване на пръстите, а другите искат да ги върнат пак така...от нищото. Какво прави МВФ с т.н "спасяване"?Дават им котва, вместо спасителен пояс - за да може да ги увътри хууубаво и да им заграби всичко ценно, де що го имат.Гърците обаче и те хитреят - знаят си козовете и ще си ги изиграят по най-добрият начин.Двама като се карат - третия печели.В случая - двама като се карат, ние сме губещите. Защото ние ще плащаме.
22
3
 
59
 
! Отговори
Мимоза преди 8 години
Писмото на Ципрас е "Да, ама с условия.."Отгорът е " Да, ама НЯМА са стане.."
21
4
 
55
 
! Отговори
Ко каза, ко? преди 8 години
Никой не вярва вече на лъжливото овчарче Ципрас!
20
2
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците не знаят, че когато един германец каже НЕ , това означава наистина НЕ.Тези номера могат да минат на пазара за зеленчуци или на горубляне за някоя стара кола. Но за кредит от десетки милярди евра нещата седят различно ...
19
15
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя ли ще поставя условия на гърците туй че е прочел писмото и не му е харесало нищо не променя.
18
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
май малко се наСИРИЗИХА гърците? замириса на тоалетна :-)
17
5
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Волфгант Шойбле винаги е заемал някакви министерски постове от 70 те години до сега. По дълго е във властта дори от Тодор Живков. А Жан-Клод Юнкер чупи стократно рекорда на Путин по дълго стоене начело на държавата.
16
14
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шойбел, бабо Мерквел, и Ванката Юнкеро - вижте ся, или приемате писмото с което комуниста Ципрас клекна пред вас и приема "всичките" ви условия, или знаете в неделя какъв ще е резултата от референдума, нали така.
15
4
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шойбле за разлика от другите евромекотели ще им разкаже играта на гърците. Който взима заеми ги връща с лихвите. Просто е. До сега много неща се прощаваха, но не може един грък да се пенсионира на 58 години, да взима 14-та заплата, да взима пенсия със 180 по-висока от немската и 25% от населението да работи в държавна администрация, а в същото време да имат икономика колкото Румъния и да са 8 милионен народ. Няма математика, която да обясни този абсурд. Свърши сиртакито
14
4
 
56
 
! Отговори
Кривондел преди 8 години
Що така Ци-прасчо изведнъж не смее да дочака референдума?Типичен популист с ляв оттенък.
13
3
 
54
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
ах колко са горди гърците и как не оставят да ги командват!
12
3
 
37
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 8 години
ZA DA SI DOBRE.POMOGNI NA ELLADA..PONE S OSCHTE 500 MILIARDA EWRAKA.