МВФ: Гърция се нуждае от 52 млрд. евро помощ

Атина не може да изисква отписване на дълга без достатъчно реформи
2 юли 2015 20:18,
69
МВФ: Гърция се нуждае от 52 млрд. евро помощ
Снимка: Reuters

Динамиката на дълга на Гърция е "неприемлива" и страната се нуждае от сериозни реформи, ако желае да излезе от кризата, посочва нов анализ Международният валутен фонд (МВФ).

Фондът, който е най-големият институционален кредитор на Атина, отдавна призовава Атина да се придържа към строгата програма за реформи. Въпреки това правителството на СИРИЗА пренебрегна призивите и не успя да плати вноската си по дълга към МВФ на стойност близо 1,6 млрд. евро на 30 юни.

Институцията предупреди, че властите в Атина не могат да изискват отписване на дълга без достатъчно реформи в посока по-силен растеж, предава CNBC.

Според анализа положението за Гърция е толкова лошо, че правителството се нуждае от около 51,90 млрд. евро в периода между октомври 2015 г. и декември 2018 г. Освен това икономическата позиция на средиземноморската страна се влошава: миналата година МВФ прогнозира, че дългът на Гърция ще намалее от 175% от БВП през 2013 г. до 128% през 2020 г. Сега институцията очаква задълженията на Атина да са 150% от БВП през 2020 г.

МВФ изтъкна също така, че дори ако Гърция има най-висок процент на икономически ръст в Европа, най-ниското ниво на безработица и средно покачване на производителността, икономиката ще продължава да расте с по-малко от 1 на сто годишно.

Според МВФ решението на правителството на Алексис Ципрас за спиране на реформите и приватизацията и опитът за предоговаряне условията по спасителния план са причинили значително влошаване на положението в страната.

Освен това последният ход за свикване на референдум, последван от затварянето на банките и въвеждането на контрол върху капитала, само е влошил още повече ситуацията, отчитат експертите.

Фондът изтъкна още, че преди администрацията на премиера Алексис Ципрас да вземе властта през януари гръцката икономика е била на прав път към растеж и бавно е напредвала към устойчивото връщане на дълговете си.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 56 "Тиквуня" никога няма да легне на Путин, защото има самочувствие на мъж и българин. А Ципурата на приема в Кремъл като лизнал две водки такива ги напплещил срещу тези, от които проси, че и на Путин му се изопнала физиономията. Дългите години аванта са изпили акъла на гърците и закономерно си избраха дилетант да ги управлява.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция с простотиите си докара сътресения на борсите и донесе загуби на разни хора, в размер на десетки милиарди. Това ще им го изкарат през носа. Който не играе по правилата и не се държи прилично в обществото, яде бой.
34
3
 
3
 
! Отговори
бай Иван преди 8 години
С парите, които ще даде Европа гърците ще продължат да си живеят екстра и част от тях ще върнат на международния валутен фонд. Така алчните частни кредитори от МВФ ще си върнат парите, които ще вземат от работещите най-вече немци. Така, че г-жа Меркел и Оанд извършват огромен грабеж над собствените си народи и на другите европейски народи за сметка на алчните частници от МВФ, които дадоха на Гърция заеми, които тя не може никога да върне (дори и производителността на труда в Гърция да е по-висока от този в Германия). Аз съм убеден, че това не става безвъзмездно, макар и да не може да се докаже
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърцките управници за разлика от нашите винаги са защитавали националния интерес на страната си. Вчера чух един коментар с което ми стана ясно каква е играта с гръцкия дълг и вече съм 100% сигурен , че споразумение ще има с Гърция при условията при които искат Гърците. просто се възползуват Варуфакис и Ципрас са много наясно със ситуацията и са мъжкари-готови са дори да ги самоубият, както често се случва с противниците на най-демократичните страни-САЩ и др. Става на въпрос за завършване на процеса на трансформация на гръцкия дълг от такъв към алчните частни кредитори от международния валутен
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това минава границата на наглостта. Дълга беше намален два пъти, не е редно да им правят отстъпка отново. Това са парите на европейските държави-членки на Еврозоната (защастие не и нашите). Дефакто по-бедните от Гърция страни също допринасят към нейния охолен начин на живот с големите пенсии, 13та и 14та заплата и заплатите на машинистите от 7 000 евро. Това е някаква лудост. Гърция трябва да бъде изоставена и да си решава сама проблемите. Те са безнадеждни пиявици без всякакви скрупули.
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лагард,това го чухме още отдавна,че дългът на Гърция е необслужваем,тъй като е много висок. В днешния доклад признавате,че се налага да се подстриже с 30% /нещо което в статията не се казва изобщо/.Признахте си на няколко пъти, че програмата е грешна, но само устно и до сега все още не сте се извинили за хуманитарната криза,която предизвикахте в Гърция.Даже и Меркел го знае още от 2011г.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
az darih 3?, ne e mnogo no leko poleko za 3 dena sa sabrali 1.5 miliona v indiegogo (com)
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние също, но ако може само че да са предоставени безвъзмездно :))
28
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руските дупедавци в България , трябва да са във непрекъснат фалит и да имат заеми ---ЗА ДА СА МИРНИ И ПОСЛУШНИ ПРЕД ЕВРОПА!ФАЛИТА --НЕ Е ПРОБЛЕМ!Важното е ,редовно да си плащат вноските по заемите!Иначе става , като в Гърция и ....Варуфакис-Загазакис......
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
43. А не ти ли идва на ум щото те там си печатат парите. На това там му викат плащане. Много удобно.
26
6
 
9
 
! Отговори
Искам си БЕЛОМОРИЕТО преди 8 години
Крайно време е да изискаме от фалирала Гърция да ни върне изконно българското Беломорие, варварски заграбено от гърка-варварин.След като изкуствената им мързелива държава е фалирала , очаквам това да стане по мирен начин .
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дайте ги на нас, за да управлява Герб още 10 години. По 10 милиарда лева на година ще има за всички олигарси и няма да им вдигат тока.
24
0
 
10
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 8 години
до ОдисейСтига плю по руснаците! Сезона и без соросодиди е провал!
23
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Непрекъснато се коментират дълговете на Гърция/особено/, на Испания, на Исландия, ние непрекъснато сме на нокти как ще си връщаме дълговете. Проглушиха ни с призиви за "реформи"т.е. ако може да съдерат кожите на по-бедната част от населението. Никъде не се коментира как си изплащат дълговете САЩ, който има трилиони дългове, както и на другите богати държави. Що така, бе? Нещо не се връзва.
22
0
 
2
 
! Отговори
щ преди 8 години
До 20И голям праз!
21
1
 
1
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Ние ще им дадем, след като цяла Европа е скочила да спасява гърчолята, значи ние сме по-добре.
20
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мерките на МВФ и ЕС преди година се оказаха пълен провал. Орязаха пенсии с 48% и заплати с 37%. Вдигнаха ДДС. Това рязко налали потреблението, доведе до безработица и до спад на икономиката с 30%. ЕС каза няма проблем, ние ще ви помагаме с дълговете. И сега про послендата вноска - да, ама трябва да приватизирате още и да режете още пенсии и заплати. Чисто изнудване.
19
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колкото и да злобеете, Гърците винаги ще живеят по добре от вас, и вие винаги ще ходите да работите за Гърците в селското стопанство и да гледате стари хора.
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БВП на Гърция - 240 милиарда. БВП на България - 50 милиарда.
17
2
 
10
 
! Отговори
калейчо преди 8 години
....Не ми е жал за гърчулята...заслужават си го...и смятам че има господ дори и за тях...и най-накрая ще си платят сметката..която си направиха БЕЗ КРЪЧМАРЯ!....Крайно време е да разберат че не може слепец да кара влака.....!!!!...И смятам че освен платените хейтъри...много други ще се съгласят с мен....