Гърция "на кантар": 44% казват "да" на референдума, 43% - "не"

Варуфакис опроверга: Няма да има конфискуване на 30% от депозитите
Обновена: 4 юли 2015 09:44 | 4 юли 2015 07:30, Веселина Йорданова
140
Гърция "на кантар": 44% казват "да" на референдума, 43% - "не"
Снимка: Ройтерс

Ново проучване на общественото мнение в Гърция прогнозира незначителна преднина от 1 процент преди референдума в неделя на лагера, който подкрепя споразумението, предложено от международните кредитори на страната, предаде Ройтерс.

Още по темата
44 на сто от участниците в допитването на "Ипсос" възнамеряват да гласуват с "да", а 43 на сто - с "не". Самият социологически институт предупреждава, че резултатите са прекалено близки, за да може да се прогнозира изходът от референдума.

Това е петото публикувано проучване по темата и четвъртото, което отрежда лека преднина на поддръжниците на
предложеното от кредиторите споразумение.

Междувременно гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис отхвърли категорично твърденията на вестник "Файненшъл таймс", че страната му подготвя резервни планове за евентуално "подстригване" на депозити, предаде Ройтерс.

Авторитетният британски ежедневник писа снощи, че е възможно Гърция да конфискува 30 процента от влоговете в размер на над 8000 евро.

Варуфакис побърза да определи в Туитър тази публикация като "злонамерен слух". Председателят на Асоциацията на гръцките банки Лука Кацели също отхвърли твърденията на "Файненшъл таймс" като "напълно неоснователни" и "в сферата на фантазиите".

"Такива сценарии няма в никоя гръцка банка, дори на теория", увери Кацели.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че провалът на преговорите с Гърция е бил очакван, тъй като страната "не иска никаква програма за реформи", предаде Франс прес.

"Когато се запознахме с икономическите данни и при условие че вземахме на сериозно изявленията на (гръцкия премиер) Алексис Ципрас преди и след (избирането му на поста в началото на тази година), можеше да предположим с увереност, че гръцкото правителство не иска никаква програма за реформи", казва Шойбле в интервю за днешния брой на германския вестник с най-голям тираж, "Билд", ден преди предстоящия утре в Гърция референдум дали да бъдат приети условията, поставени от международните кредитори.

Той обяснява, че по тази причина "още от началото (е бил) твърде скептичен що се отнася до резултата от разговорите с правителството в Атина". "Това, че този скептицизъм накрая се потвърди, изобщо не ме учудва", доверява Шойбле.

Германският финансов министър е известен със своята твърда позиция към Гърция.

Шойбле казва, че само гърците могат да отговорят на въпроса дали ще останат в еврозоната или не. "И едно нещо е ясно: ние няма да изоставим хората в Гърция", подчертава той.

Германският финансов министър определя като "сравнително малка" "опасността от заразяване" на други европейски банки вследствие на ситуацията в тази страна. "Банките (в Гърция) са затворени за момента" и европейската система за банков надзор "наблюдава ситуацията", се аргументира той.

Шойбле отбелязва още, че пазарите са реагирали много предпазливо на събитията от последните дни. "Това показва, че проблемът може да бъде овладян", изразява увереност той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво стана, Ройтерс? Нещо поизлъгахте с има-няма 18%...Такива сте, западните манипулатори!
76
3
 
2
 
! Отговори
хх преди 8 години
Гордия гръцки народ никога не унижаван така в съвременната си история. И автори на унижението са комунистическите *** ципуракис и фалиракис.Точно двамата докараха гърците до положението денонощно да висят пред банки и банкомати,за да изтеглят по 50 евро от собствените си сметки.И ако гърците още не са разбрали какво се случва и продължават да гласуват за празноглави авантюристи ще докарат страната си до подобна ужасяващата ситуация каквато ние преживяхме с нашите *** комунисти през 1997
75
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ама само как разбута змииското гнездно на брюкселските бандити браво и успех Ципрас бедния и ограбен българин от 25 годишния криминален преход е с теб
74
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Драги сънародници, ние никога няма да ги стигнем... Дори и да фалират, дори и да "обеднеят" , те ще си останат народ, а ние ще сме винаги ***... Тук 1 година протестирахме но така и никой нищо не разбра, никой нищо не направи. Тук Бог ни е забравил защото търпим и даже критикуваме тези, които се борят...
73
4
 
4
 
! Отговори
взгляд преди 8 години
ако все пак да е преобладаващо така ще им стегнат колана че северозападнала бг ще им се стори лас вегас
72
5
 
6
 
! Отговори
:-) преди 8 години
На кантарът, който вижда Ройтерс, е ЕС, а не Гърция. Овчиците трудно проумяват такива неща, но за сметка на това така хубаво блеят...
71
2
 
9
 
! Отговори
Ихуууууу преди 8 години
До Ехо...!Нееее....:-)))Много ми се иска да кажат "Не"! Та отведнъж да им се опулят очите....Нагли въздухари с мания за величие.Умирам от нетърпение да се сблъскат с реалността:-))) Еврейското проклятие : " Да нямаш след като си имал" в техния случай ще е много действено.А при да ....най-малкото балона за великата им гордост се пука.
70
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"За да съществува, Империализмът има нужда от две неща:- достъп до ресурси и- гарантирани пазари"Й. СталинРазбрахте ли сега защо се напъват ЕС, Англия и САЩ?
69
9
 
11
 
! Отговори
bolbov преди 8 години
Само твърд сталински комунизъм с нечовешко лице ще спаси народите от алчнитебанкери и капиталисти,които са загубилисвоя човешки образ в името на своитепечалби.
68
8
 
3
 
! Отговори
f преди 8 години
da izmrat dano mrysnite proruski i komunisticheski nastroeni gyrci!
67
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наистина е странно медиите как обслужват чужди - Европейски интереси!Ама и ние сме едни съседи за чудо и пример направо свят да ти се завие от толкова злоба и завист. Не мога да разбера, след като тях ги застигна това, а ние (българите) уверено вървим към същият сценарий (само да сменим левчето с евро и да почнем да си връшаме магистралките и екстрите, но не тези, които са ги усвоили, а ние простиоят български нардо, който позволява тази гавра) По голяма *** от нас няма да видим по света!
66
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цялата работа на Европа и Сащ е това правителство да се махне и да дойде дясно.
65
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как не се сетиха и нашите управници да ни попитат за членството в НАТО или ЕС, или за броя на депутатите, за субсидията за партиите!?
64
5
 
7
 
! Отговори
гръцки опит преди 8 години
Как не се е сетил Луканов да обяви също референдум , когато обяви мораториям по плащането на външния ни дълг . Щяхме да си спестим Жан Виденов.
63
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЪРЦИЯ МОМЕНТАЛНО ДА БЪДЕ ИЗХВЪРЛЕНА ОТ ЕС ЕВРОЗОНАТА И НАТО! И БЕЗ ТОВА СЕ ПОДИГРА С ЕС С ТОВА, ЧЕ ПРИСТАНА НА *** ЗА ЮЖЕН ПАТОК!...Гърция ще остане в еврозоната и ЕС каквото и да стане, никой не може да ги изхвърли. Дори те да поискат, а те не искат, пак няма как да стане. Гърция ще се оправи, а България ще продължи да тъне в мизерия.
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НЯМАОстаналите 13% в "проучването" или нямат мнение или няма да гласуват. За това процентите са такива.
61
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТЕ 40 % ОТ НАРОДА ДА ЗАЯВЯТ В ГЪРЦИЯ, ЧЕ НЯМА ДА СИ ПЛАЩАТ ЗАЕМИТЕ ЩОТО БИЛИ ВЗЕТИ ОТ ПРЕДИШНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ С ГЪРЦИЯ Е СВЪРШЕНО ОПОЗОРЕНА И ОМЕРЗЕНА ЗАВИНАГИ!!!ГЪРЦИЯ МОМЕНТАЛНО ДА БЪДЕ ИЗХВЪРЛЕНА ОТ ЕС ЕВРОЗОНАТА И НАТО! И БЕЗ ТОВА СЕ ПОДИГРА С ЕС С ТОВА, ЧЕ ПРИСТАНА НА *** ЗА ЮЖЕН ПАТОК!В ЕВРОЗОНАТА Е ВЛЕЗНАЛА С ИЗМАМА!!!!!!! ИЕЗОБЩО ГО НЯМА ТОЗИ БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ ЛЪЖАТ С ДАННИТЕ НА ПОРАЗИЯ!! ВСИЧКО Е САМО И САМО ЗА ДА ИМ СЕ ДАВАТ ЗАЕМ ВЪРХУ ЗАЕМ ОТ ТОВА ИМ Е ЦЕЛИЯ ЖИЗНЕН СТАНДАРТ!
60
13
 
13
 
! Отговори
kick them out преди 8 години
Аз лично съм разочарован от слабостта на Европа пред лигавите и ревливи гърци.Сравнително големите им пенсии и заплати са резултат не на някаква икономика, на дългогодишно смучене на пари от Европа/с голяма вина за това разхищение/.Не искат да плащат,но искат още-отвратителна комунистическо-византийска философия.
59
4
 
4
 
! Отговори
Мимоза преди 8 години
1% разлика!1% !!!!!Вие представяте ли си какво ще се случи след официалното приключване на референдума?!Ще се изтрепат по площадите!Ама какво да се прави? Живот!
58
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слугинските медии промиват мозъците. Донякъде успешно. И Нова демокрация щеше да спечели последните избори, ама не стана така, както пророкуваха медийните социологически проучвания.Гърците ще гласуват с мощно "НЕ" и ще забият първия голям пирон в ковчега на банкерската олигархия.