Гърция "на кантар": 44% казват "да" на референдума, 43% - "не"

Варуфакис опроверга: Няма да има конфискуване на 30% от депозитите
Обновена: 4 юли 2015 09:44 | 4 юли 2015 07:30, Веселина Йорданова
140
Гърция "на кантар": 44% казват "да" на референдума, 43% - "не"
Снимка: Ройтерс

Ново проучване на общественото мнение в Гърция прогнозира незначителна преднина от 1 процент преди референдума в неделя на лагера, който подкрепя споразумението, предложено от международните кредитори на страната, предаде Ройтерс.

Още по темата
44 на сто от участниците в допитването на "Ипсос" възнамеряват да гласуват с "да", а 43 на сто - с "не". Самият социологически институт предупреждава, че резултатите са прекалено близки, за да може да се прогнозира изходът от референдума.

Това е петото публикувано проучване по темата и четвъртото, което отрежда лека преднина на поддръжниците на
предложеното от кредиторите споразумение.

Междувременно гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис отхвърли категорично твърденията на вестник "Файненшъл таймс", че страната му подготвя резервни планове за евентуално "подстригване" на депозити, предаде Ройтерс.

Авторитетният британски ежедневник писа снощи, че е възможно Гърция да конфискува 30 процента от влоговете в размер на над 8000 евро.

Варуфакис побърза да определи в Туитър тази публикация като "злонамерен слух". Председателят на Асоциацията на гръцките банки Лука Кацели също отхвърли твърденията на "Файненшъл таймс" като "напълно неоснователни" и "в сферата на фантазиите".

"Такива сценарии няма в никоя гръцка банка, дори на теория", увери Кацели.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че провалът на преговорите с Гърция е бил очакван, тъй като страната "не иска никаква програма за реформи", предаде Франс прес.

"Когато се запознахме с икономическите данни и при условие че вземахме на сериозно изявленията на (гръцкия премиер) Алексис Ципрас преди и след (избирането му на поста в началото на тази година), можеше да предположим с увереност, че гръцкото правителство не иска никаква програма за реформи", казва Шойбле в интервю за днешния брой на германския вестник с най-голям тираж, "Билд", ден преди предстоящия утре в Гърция референдум дали да бъдат приети условията, поставени от международните кредитори.

Той обяснява, че по тази причина "още от началото (е бил) твърде скептичен що се отнася до резултата от разговорите с правителството в Атина". "Това, че този скептицизъм накрая се потвърди, изобщо не ме учудва", доверява Шойбле.

Германският финансов министър е известен със своята твърда позиция към Гърция.

Шойбле казва, че само гърците могат да отговорят на въпроса дали ще останат в еврозоната или не. "И едно нещо е ясно: ние няма да изоставим хората в Гърция", подчертава той.

Германският финансов министър определя като "сравнително малка" "опасността от заразяване" на други европейски банки вследствие на ситуацията в тази страна. "Банките (в Гърция) са затворени за момента" и европейската система за банков надзор "наблюдава ситуацията", се аргументира той.

Шойбле отбелязва още, че пазарите са реагирали много предпазливо на събитията от последните дни. "Това показва, че проблемът може да бъде овладян", изразява увереност той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
3
 
5
 
! Отговори
До Мда преди 8 години
Доста си прав,НО според мен човечеството не е намереило по добър и най-важното РАБОТЕЩА алтернатива на демокрацията.
56
0
 
12
 
! Отговори
Мда преди 8 години
Както казва Платон преди няколко хиляди години. Демокрацията не става. Купчина хора дето идея си нямат за какво става въпрос дават гласа си, за купчина красавци, котито лъжат красиво и които също идея си нямат за какво става въпрос, пък после им гледаме сеира.
55
12
 
12
 
! Отговори
Петър Николов преди 8 години
Обама се обадил на Путин във връзка с Украинската криза и го заплашил че ако не спре мръсната война в Украйна ще наложи санкции които да разрушат Руската икономика.Путин се смял дълго. След това избърсал сълзите с хавлия и казал:Преди да разрушите нещо, трябва някой да го е построил...
54
10
 
17
 
! Отговори
междунар. журналист преди 8 години
Каквото и да гласуват гърците все тая. Никой вече не иска да ги чуе и види. След тези от Сириза край с Гърция. Да си правят комунизма и да си пият узото. На кой му пука .
53
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Процентите не са на кантар въобще ама въобще. На някой много му се иска да са.
52
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BALGARIA E RAISKA DARGAVA ,SLED KATO ZAR BOIKO E NA VLAST DORI AMERIKANZITE IMAT EDNA MECTA--DA GIVEIAT KATO BALGARITE.
51
2
 
12
 
! Отговори
rumen72 преди 8 години
До до 87ми това е идеята на т. нар. развити държави от Западна Европа изкуствено поддържане на ниска цена на ресурса ТРУД в изто4ните колонии да им го привлекат този ресурс, а тези които останат да бъдат пазар за техните корпорации (олигарси), и не се съмнявай в това техните т. нар. корпорации и нашите т.нар. олигарси са двете страни на една и съща монета и целите които преследват са едни и същи както и методите които използват
50
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците ще се оправят,ами ние...
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
PRI ZAR BORISOV BALGARIA ZAFTI,NO NIKOGA NIAMA DA VARGE.
48
2
 
16
 
! Отговори
Трикери преди 8 години
Тези от вас които сте ЗА затягането на коланите НЕ носите колани. Такива размери няма за вашите огромни търбуси. Ластик също ще се скъса
47
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 85 А според теб чри Борисов цъфнахме и вързахме,така ли?
46
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГРЪЦКИЯТ НАРОД ИЛИ ПОНЕ ЧАСТ ОТ НЕГО СЕ БОРЯТ ПРОТИВ КОЛОНИАЛИЗМА. АМИ ВИЕ КАКВО ПРАВИТЕ? ЛЕГНАЛИ СТЕ И ЧАКАТЕ ДЕДО ИВАН ЛИ? Е! ВЕЧЕ ДЕДО ИВАН НЕМА ДА ДОДЕ. ДЕДО ВИ ИВАН Е НАСОЧИЛ РАКЕТИТЕ СИ В ПРОЗОРЦИТЕ ВИ. И ЗНАЕТЕ ЛИ ЗАЩО? ЗАЩОТО КАКТО ВИНАГИ СТЕ НА ГРЕШНАТА СТРАНА. Я МИ КАЖЕТЕ ПОНЕ ВЕДНЪЖ В ИСТОРИЯТА СИ ДА СТЕ БИЛИ НА ПРАВИЛНАТА СТРАНА ЗАЩОТО АЗ НЕМОГА ДА СЕ СЕТЯ! ТАКА ЧЕ КОЙ КАКВОТО САМ СИ НАПРАВИ ЦЯЛО СЕЛО НЕМОЖЕ ДА МУ ГО НАПРАВИ. ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ В СЪЩИЯТ ДУХ И ЩЕ СТЕ ДОБРЕ!!!!
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
PROLETARII OT VSICKI STRANI SAEDINIAVAITE SE.NA KRAK O PARII PREZRENI,NA KRAK O ROBI NA TRUDA.VSICKI BALKANSKI DARGAVI S RUSIA.TOVA E NASHETO BADESHTE.DOKATO E MANICKA ZMIATA S KRAKA SHTE I STROSHIM GLAVATA.
44
0
 
20
 
! Отговори
журналист преди 8 години
Какъвто ни беше социализЪма такъв ни е и капитализЪма . Андрей Луканов събрал отбрани другари и им казал - другари от днес ви назначавам за милионери и капиталисти. След това им раздал милионите червени пари. С тези хора каква държава очаквате да имаме . Само не знам , защо обикновените хора подкрепят такава партия .
43
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 82Промени се много България.Има да връща 16 милиярда.,а такава промяна не си и мечтал,нали?
42
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Западът няма полза една бивша *** на Русия, каквато бе България, да подбива бизнеса на западните производители. Затова онези двама американци дойдоха с плана и ни разтуриха.
41
5
 
36
 
! Отговори
pet преди 8 години
Защо се смеете на гърците, та ние сме по зле от тях. Те поне се борят да не са като нас.Успех Гърция!!!
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещата се променят, Странджа! Ще садим пластмасови дръвчета, като гърците, че да излъжем ЕС за някое друго евро.
39
9
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До ВасилевИнвестициите идват, когато управлява правилното правителство... - Станишев и Орешарски прогониха инвеститорите, но сега нещата се променят...
38
4
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 8 години
До Членска карта 7Андрей Луканов, Иван Костов, Сергей Станишев... - и останалите Овчаровци и Чобановци...