Гърция "на кантар": 44% казват "да" на референдума, 43% - "не"

Варуфакис опроверга: Няма да има конфискуване на 30% от депозитите
Обновена: 4 юли 2015 09:44 | 4 юли 2015 07:30, Веселина Йорданова
140
Гърция "на кантар": 44% казват "да" на референдума, 43% - "не"
Снимка: Ройтерс

Ново проучване на общественото мнение в Гърция прогнозира незначителна преднина от 1 процент преди референдума в неделя на лагера, който подкрепя споразумението, предложено от международните кредитори на страната, предаде Ройтерс.

Още по темата
44 на сто от участниците в допитването на "Ипсос" възнамеряват да гласуват с "да", а 43 на сто - с "не". Самият социологически институт предупреждава, че резултатите са прекалено близки, за да може да се прогнозира изходът от референдума.

Това е петото публикувано проучване по темата и четвъртото, което отрежда лека преднина на поддръжниците на
предложеното от кредиторите споразумение.

Междувременно гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис отхвърли категорично твърденията на вестник "Файненшъл таймс", че страната му подготвя резервни планове за евентуално "подстригване" на депозити, предаде Ройтерс.

Авторитетният британски ежедневник писа снощи, че е възможно Гърция да конфискува 30 процента от влоговете в размер на над 8000 евро.

Варуфакис побърза да определи в Туитър тази публикация като "злонамерен слух". Председателят на Асоциацията на гръцките банки Лука Кацели също отхвърли твърденията на "Файненшъл таймс" като "напълно неоснователни" и "в сферата на фантазиите".

"Такива сценарии няма в никоя гръцка банка, дори на теория", увери Кацели.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че провалът на преговорите с Гърция е бил очакван, тъй като страната "не иска никаква програма за реформи", предаде Франс прес.

"Когато се запознахме с икономическите данни и при условие че вземахме на сериозно изявленията на (гръцкия премиер) Алексис Ципрас преди и след (избирането му на поста в началото на тази година), можеше да предположим с увереност, че гръцкото правителство не иска никаква програма за реформи", казва Шойбле в интервю за днешния брой на германския вестник с най-голям тираж, "Билд", ден преди предстоящия утре в Гърция референдум дали да бъдат приети условията, поставени от международните кредитори.

Той обяснява, че по тази причина "още от началото (е бил) твърде скептичен що се отнася до резултата от разговорите с правителството в Атина". "Това, че този скептицизъм накрая се потвърди, изобщо не ме учудва", доверява Шойбле.

Германският финансов министър е известен със своята твърда позиция към Гърция.

Шойбле казва, че само гърците могат да отговорят на въпроса дали ще останат в еврозоната или не. "И едно нещо е ясно: ние няма да изоставим хората в Гърция", подчертава той.

Германският финансов министър определя като "сравнително малка" "опасността от заразяване" на други европейски банки вследствие на ситуацията в тази страна. "Банките (в Гърция) са затворени за момента" и европейската система за банков надзор "наблюдава ситуацията", се аргументира той.

Шойбле отбелязва още, че пазарите са реагирали много предпазливо на събитията от последните дни. "Това показва, че проблемът може да бъде овладян", изразява увереност той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
9
 
13
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 8 години
Другарю червен *** , нали твоя ментор Станишев и БСП мислиха за народа , и като мислиха какво стана . Другаря Волен Варадеров също мислеше за народа и отиде в Париж да пие шампанско от 500 евро бутилката та да може по хубаво да мисли. БКП-БСП мисли 50 години за народа и какво измисли , едно голямо нищо .
16
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Факт е обаче, че в момента в Гърция управляват хора, влезли в политиката не за да напълнят собствените си джобове, а мислещи за благосъстоянието на народа си. Отделен е въпросът за начина, по който искат да постигнат това, правилен или неправилен, това си е тяхно решение. Докато при нас в политиката се влиза за собствено благополучие, а народа кучета го яли...
15
8
 
13
 
! Отговори
до 23 преди 8 години
Резултата е ясен, никой няма да гласува за по малка заплата и по малка пенсия,-Ще гласуват, защото алтернативата е тройно по-ниска заплата, 50% безработица, разграбване на гръцката икономика от чужди корпорации, фалити на банки, с които изчезват спестяванията на хората и прочие нещастия...
14
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците са големи мазохисти. Излязат ли от еврозоната до 2 месеца толкова ще са обеднели че ще свалят Ципрас от власт.
13
6
 
23
 
! Отговори
pet преди 8 години
Гърци борете се да не станете като нас - 53,5% бедни!!!!Успех!
12
0
 
2
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
СКАТАкис...
11
9
 
15
 
! Отговори
до 11 преди 8 години
Референдум.А вас Тиквата попита ли,като изтегли 16 милиарда?-А като няма пари да си върнем заемите какво да прави Борисов - да тръгне с касичката и да моли всеки да пусне по няко лев да си върнем заемите ли?
10
0
 
10
 
! Отговори
до 11 преди 8 години
Там също никой не ги пита за 300 млр., а дали да ги връщат същите.
9
6
 
10
 
! Отговори
ъ преди 8 години
Подстригване на гръцките депозити със сигурност ще има. Но май Ципракис също го очаква яко "подстригване".
8
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Референдум.А вас Тиквата попита ли,като изтегли 16 милиарда?
7
4
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Няма страшнооо...сънародници,държавният ни...кораб потъва нормално;вода има за...всички.(цитат от последната N-та реч на Ципрас,пред гърците преди...референдума)
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Драги гърчуля, не може хем онази работа докрая, хем душата в рая. Българска народна поговорка.
5
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде разкарвайте се от ЕС че ми писна от вашия мързел и тарикатлътщини. Безплатен обяд няма на тази земя. Га ядахти кифтетата ни ривахте, а?
4
14
 
17
 
! Отговори
междунар. журналист преди 8 години
Тия гърци ги друса комунизЪма да не се трае. Добре бе другари от къде ще дойдат парите като нищо не произвеждате , а само искате. Германците не искат повече да ви хранят . Целия ЕС е потресен от наглостта на вашия Ципрас , който вие си го избрахте. Сега с референдум или не все тая .
3
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
трябва да се помогне на гърция.............да и се помогне да отиде където и е мястото-на дъното
2
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
маляки маляки..........големи сте ***
1
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
няма да са 30% .........по скоро 90%