Ханке препоръча валутен борд и на гърците, щели да се дисциплинират

Ефектът от кризата в България ще е капсулиран, смята той
Обновена: 4 юли 2015 12:16 | 4 юли 2015 09:40, Веселина Йорданова
94
Ханке препоръча валутен борд и на гърците, щели да се дисциплинират
Проф. Стив Ханке. Снимка: архив, БулФото

Новият управител на БНБ трябва да е против влизането на България в еврозоната, заяви в интервю за БНР финансистът проф. Стив Ханке, известен като баща на валутния борд у нас.

Още по темата
За пореден път Ханке призова централната ни банка да публикува отчетите на всяка банка поотделно всеки месец.

Знам някои от имената, но нямам специфично мнение за тях, затова ще се въздържа да ги коментирам. Смятам, че новият гуверньор трябва да има добър характер, висок морал и да е човек, на когото може да се има доверие. Също така аз бих подкрепил някой, който е против влизането на България в еврозоната или поне е доста скептичен за това, заяви той.

Ханке коментира това, че българските власти отново повдигнаха въпроса за подготовката на страната за влизането й в еврозоната с думите "Това не трябва да се случва".

"На България й трябва валутен борд и дисциплина. Ако влезете в еврозоната, вие ще изгубите всяка дисциплина и се страхувам, че ще започнете да вървите по посоката на Гърция, защото ще имате големи фискални проблеми", каза още той.

Ефектът от кризата в Гърция върху България ще е капсулиран, но все пак не трябва да се изключват негативни сценарии, предупреди проф. Ханке.

Той е категоричен, че Атина трябва да приложи реформите, за които настояват кредиторите.

Има един-единствен начин гърците да оцелеят извън еврозоната. Те трябва да приложат това, което аз наричам "българското решение" - валутен борд. С въвеждането на драхмата курсът й трябва да бъде фиксиран с еврото. Това ще ги накара да се дисциплинират. Всъщност, това е най-добрият начин гърците да сложат в ред финансите си и да направят реформи. Те трябва да последват примера на България и да въведат валутен борд, смята финансистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За първи път да ми харесват разсъжденията на някой. И много правилно мнение за еврозоната- нямаме работа там.Първо и основно българските политици както не знаят да крадат,гръцкият банкрут в български вариант. Второ , ако сега бяхме в еврозоната трябва да финансираме гръцките тарикати, утре може и други , 600 евро - МИНИМАЛНА пенсия, без индустрия, без нищо.Германия като има имперски амбиции, да им ги плаща.
62
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До EllinГермания не дължи никакви репарации! Въпросът е приключен!
61
2
 
2
 
! Отговори
до 79 преди 8 години
ей русофоб, марш в Анадола където щеше да си ако я нямаше Русия.. американска плюнко
60
3
 
3
 
! Отговори
Ако има Господ преди 8 години
мърливата марионетка Ханке да увисне на въжето на справедливостта
59
2
 
3
 
! Отговори
тука дават акъл преди 8 години
хора -русофили, незнаещи добре българския и пишат РЕПАРАЦИЙТЕ, ПЕЧАТЯТ И ПР...
58
4
 
1
 
! Отговори
ПРОФЕСОРЕ, преди 8 години
НЕ ТИ РАЗБИРАМ ОТ РАБОТАТА, АМА КАТО ТИ ГЛЕДСАМ РЕЗУЛТАТИТЕ,ДА ТЪ.... В ПРОФЕСОРА!
57
9
 
2
 
! Отговори
Ellin преди 8 години
Г-н Ханке. Има и по лесен начин. Германия да си плати репарацийте, които дължи след обединението си и проблема е решен. Щом искате някой да е коректен към дълговете, трябва да са коректни и към него.
56
1
 
4
 
! Отговори
До 75-ти преди 8 години
Ами и гърците да си плащат дълговете и лихвите с драхми, "които сами си печатят". Това не е незаконно, стига да излязат от еврозоната. За печатницата могат да вземат пари назаем от Путин.
55
1
 
6
 
! Отговори
разликата преди 8 години
Американците имат дълг към 60 трилиона/-шест с 12 нули/,но си плащат редовно лихвите с долари,които сами си печатят.
54
1
 
5
 
! Отговори
умен преди 8 години
ВЕСКЕееее защо не публикуваш резултата от комисията която разследва кой и как е ОПУКАЛ КРЕДИТИТЕ на ГЪРЦИТЕ....
53
1
 
4
 
! Отговори
умен преди 8 години
Къде са нашия 18мил. дълг....аааа два танка.....после тоя ще ми каже.че съм мързелив и съм ги изпапал....
52
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРЕЗ 2008 Г ИСЛАНДИЯ Е БИЛА НА СЪЩОТО ДЕРЕДЖЕ КАТО ГЪРЦИЯ .ТОВА КОЕТО ПРЕДЛАГАШЕ МВФ ЗАДЪЛЖАВАЛО ПОД СТРОГИЯ ИМ КОНТРОЛ ДА ИЗПЛАЩА ГОРЕ -ДОЛУ ОТ ВСЕКИ ИСЛАНДЕЦ ПО 100 ЕВРО НА МЕСЕЦ 15 ГОДИНИ. ИСЛАНДИЯ ТОГАВА НАПРАВИ РЕФЕРЕНДУМ И ОТКАЗА МВФ. ПОСЛЕДВАЛИ ЗАПЛАХИ ОТЗАПАДА ЧЕ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНАТ В КУБА. НО АКО БЯХА ПРИЕЛИ ТО ЩЯЛИ ДА СЕ ПРЕВЪРНАТ В ХАИТИ. ЕДНА МАЛКА СТРАНА СИЛНО И СМЕЛО ЗАЯВИ НА ЗАПАДА ЧЕ Е СУВЕРЕННА. А СЕГА ТЯ Е СУПЕР ИКОНОМИЧЕСКИ И В КАКВО ЛИ НЕ ОЩЕ
51
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ханке Първо американците да си вържат долара към златото .... а не ФЕД да си печата а други страни като България Гърция Украйна да им обират парсата и цялата криза е вследстивие на това печатане на необезпечени долари
50
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересен факт е, че валутният борд е измислен в Британската империя, в която валутите на държавите-колонии се връзват към курса на валутата на държавата-колонизатор.
49
3
 
6
 
! Отговори
П.Петров преди 8 години
До Анонимен 40Виждали ли сте касова бележка от гръцки ресторант? Аз не съм виждал, нито някой от познатите ми е виждал. Това говори, че огромната гръцка държавна администрация не полага дори минимални усилия да събере държавните вземания. При положения, че парите им за социалните плащания не им достигат продължават да субсидират отрасли.
48
1
 
1
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
До БастунВероятно Китай е най големия инвеститор в САЩ ,само един *** с манталитет на партиен секретар вижда нещо неестествено в това
47
1
 
8
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Преди години релаксиращата усмивка на Софиянски и незнайно количество пари върнаха доверието в системата у нас,но днешна Гърция не е тогавашна България.
46
1
 
2
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Kakvo ni prechi da skliuchvame sdelki s blizkia istok da iznasiame hrana voda ili shipki?nishto samo dulnovidnost za biznes.iskame boiko ili es da ni opraviat.da ni opraviat :) da ni dadat pari.ne stava
45
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те обаче не искат да се дисциплинират. По-лесно е да мрънкаш, че друг ти е виновен. И да дремеш в кафенето, вместо да работиш. Ама то и аз ако получавам пари наготово, и на мен няма да ми се работи
44
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците искат по 3 лева и повече за 1 евро което е черен курс и може да срути валутния борд в България. Примерно сметка за 10 евро излиза 30-40 лева ако плащаш в лева.