Шойбле иска Grexit от преди три години!

Варуфакис сигурен в доверието на гърците към кабинета
4 юли 2015 19:52, Бойчо Попов
19
Шойбле иска Grexit от преди три години!
Снимка: Reuters

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис обвини своя германски колега Волфганг Шойбле, че се е стремял от дълго време да накара Гърция да излезе от еврозоната.

"Още през 2012 г. г-н Шойбле даде да се разбере, че той би предпочел Grexit", заяви Варуфакис пред Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Сред представителите на кредиторите Шойбле поне открито следва най-тежкия курс в спора за дълга с Атина. В Германия това поведение му носи високи стойности на одобрение от страна на обществото, докато в Гърция лицето му е отпечатанo върху безброй плакати на онези, които настояват за гласуване с "Не" на предстоящия референдум. 

Още по темата

В интервюто си за Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung Варуфакис отново показва увереността си, че тази неделя гърците ще предпочетат да гласуват с "не". И че неговото правителство ще продължи да съществува и след референдума. "Знам, че германското правителство би искало да се случи друго, но гърците - вероятно не. Те ни имат доверие", каза Варуфакис.

Без значение как ще завърши референдумът, в началото на следващата седмица ще има споразумение между Гърция и нейните кредитори, счита финансовият министър. „Очаквам, че ще имаме споразумение в понеделник", каза той, „независимо от това дали референдумът ще бъде спечелен от "да“ или „не". При победа на "Да" споразумението ще следва желанията на институциите (бившата Тройка). „Не ги слушайте, като казват, че предложението вече не е на масата. Разбира се, че е все още там, защото това е точно онова, което те искат".

И един ден преди референдума Варуфакис запазва обичайното си високо желание за медийни изяви. И реагира с остри думи срещу кредиторите. „Онова, което те правят с Гърция, има едно име – терор", заяви Варуфакис пред испанския вестник El Mundo: „Това, което Брюксел и Тройката искат днес, е, „Да" да победи, така че те да могат да продължат да унижават гърците. Защо те ни принудиха да затворим банките? С цел да се събуди страх сред хората", добави министърът.

В същото време ръководителят на европейския спасителен фонд Клаус Реглинг заяви в забележително подробно интервю за гръцкия вестник Kathimerini, че една евентуална нова програма за помощ за Гърция според него не трябва да е по-строга, отколкото предишните програми. „Гърция трябва да продължи реформите, но необходимите мерки във фискално отношение и в областта на конкурентоспособността, са много по-малки, отколкото в миналото".

В неделя гръцкото общество ще трябва да гласува в референдум за това дали страната трябва да приеме предложенията на кредиторите в замяна на още финансова помощ, или да ги отхвърли. Властта в Атина пледира за „Не“, докато проевропейските опозиционни партии настояват да се гласува с „Да“. Според обществените проучвания резултатът е близък. Над 10 млн. гърци ще имат право да гласуват в неделя, като поне 4 млн. трябва да участват, за да се счете референдумът за валиден.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
9
 
! Отговори
В-факис преди 8 години
Значи Шойбле е познал още преди три години :-D
10
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Десетилетия оха, оха - а сега охи, охи. Или казано по нашенски - га ядаха маслинити ни риваха.
9
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До заряСкоро ще развее бялото знаме, не бой се.
8
12
 
28
 
! Отговори
Никола преди 8 години
Ако беше само Гърция сигурно по геополитически съображения щяха да и дават кредити до безкрай , но в този момент по гръцкия път вървят далеч по-силни икономики като Испания например. Още аванти за гърчолята ще бъде знак и за другите длъжници да не връщат нищо , а само да искат още и още . Така че каквото и да кажат на референдума гърците , Ципрас ще си ходи 100% , защото окончателно оплеска пейзажа !
7
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледам тролската бригада е организирана яко. Дигнаха ви надниците що ли?
6
4
 
26
 
! Отговори
Ангел преди 8 години
Искал!!!Още преди 3 години?????Това доказва високата му професионална компетентност.А защо не са го послушали?Да си понесат вината!
5
9
 
36
 
! Отговори
трагедия преди 8 години
Такъв цирк дори и ние българите не сме правили.Простите гърци не разбраха ,че вият напразно.Никой сериозен човек няма да иска да види грък оттук насетне,а те още пари искат.
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЩе си заложиш ли главата, че НИКОЙ! не може да изкара гърците от еврозоната?
3
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ, както и най-богатите западни държави са натрупали сума си трилиони дългове. Някой да коментира? Но дълговете на по-бедните държави непрекъснато се коментират. Непрекъснато ги притискат с искания да си спазват сроковете и да провеждат реформи. Това последното означава да им свалят и ризите от гърба. Добре е, че народите все повече разбират това.
2
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има разлика между "би предпочел" както е в същност, и "иска". Шойбле е във властта повече от Тодор Живков - от 70те заема все министерски постово и знае как да се изразява, знае, че никой не може да изкара Гърция от еврозоната или ЕС. Това са фишеци на пропагандата от Брюксел,
1
7
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Оказа се, че Шойбле и бил прав още тогава!