Варуфакис скочи: Кредиторите са терористи, искат да ни унижат

"Какъвто и да е резултатът от референдума, банките ще отворят"
351
Варуфакис скочи: Кредиторите са терористи, искат да ни унижат
Снимка: архив, Ройтерс

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис нарече кредиторите на Гърция "терористи" и ги обвини, че искали да унижат гърците, които утре се произнасят на референдум относно последните предложения на кредиторите за реформи, предаде Франс прес.

Още по темата
Обвиненията бяха отправени в интервю на Варуфакис за испанския в. "Мундо". "Това, което кредиторите правят с Гърция, може да се нарече с едно име и то е тероризъм", каза Варуфакис, известен със свободните си изказвания.

"Защо те ни принудиха за затворим банките? За да всеят страх у хората. А когато става дума за всяване на страх, хората наричат този феномен тероризъм", допълни Варуфакис, говорейки за политиката, водена от кредиторите на Атина - Международния валутен фонд, Европейската централна банка и ЕС.

Тъй като не постигна споразумение с кредиторите относно удължаване на програмата за финансова помощ отвъд 30 юни, лявото правителство на СИРИЗА затвори банките и обяви контрол на капиталите до 6 юли, припомня Франс прес.

"Какъвто и да е резултатът от референдума утре, банките ще отворят врати и ще има споразумение с кредиторите", увери Варуфакис.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас призовава да се гласува "не" на референдума. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призовава да се гласува "да" утре, припомня Франс прес.

"Какъвто и да е резултатът от референдума, в понеделник ще има споразумение, напълно и абсолютно сигурен съм", каза Варуфакис.

"Европа има нужда от споразумение. Гърция има нужда от споразумение. Така че ще постигнем споразумение", посочва той пред испанския вестник.

Варуфакис повтаря, че в случай на победа на "да" на референдума, той ще подаде оставка.

"Днес онова, което искат Брюксел и тройката, е "да"-то да победи на референдума, за да могат те да унижат по този начин гърците", каза министърът.

"Мисля, че в цяла Европа има нужда от партии като СИРИЗА и Подемос /испанската радикална левица/, партии, които едновременно са критични към системата, но които в същото време са проевропейски и демократични. Онези, които ни мразят, искат да ни изкарат за антиевропейски партии, но това не е вярно. Ние не сме антиевропейци", подчерта министърът. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още по темата: ГърцияЯнис Варуфакис
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
2
 
5
 
! Отговори
Божо преди 8 години
До До БожоАз съм глупав , а ти си умен, обаче се искат пари от "големи крадци" ??? Защо варуфакис продължава да иска пари ??? Предишните хубавци взели пари от терористите, ама защо и варуфакис иска ??? Гадният популист много добре е знаел колко тежко е положението на Гърция, защо не го е казал преди изборите ??? Сега Европа е терорист, а когато са взимани парите ??? Какво пречи сега отново да се вземат пари от Европа и след година две отново да се обвини Европа в тероризъм ??? Гадни популисти
171
11
 
8
 
! Отговори
До Божо преди 8 години
ЕС са едни големи крадци! И ако на гърците им светна за българите няма такива индикации. Българина е безмозъчен и мазохист, като теб "умнико"!
170
3
 
11
 
! Отговори
Божо преди 8 години
До ВаруфакисМислиш ли, че *** ще търпи някой да не му връща рублите ????
169
11
 
3
 
! Отговори
Варуфакис преди 8 години
Гърция има изход и това е БРИКС, но за глупавите българи няма изход и пак ще ходят да им работят.България е умряла и това е истината
168
4
 
10
 
! Отговори
Божо преди 8 години
Наглите комунисти от сириса много добре знаят, че Европа няма да остави гърците да умират от глад и продължават да се държат просташки !!! Ако тези пари бяха дълг към Русия, *** щеше да дойде с едни зелени човечета и тогава варуфакис щеше да види какво занчи терористи !!! Европа наистина си пати от толерантност - толерантност към мързела и човешката алчност !!!
167
3
 
2
 
! Отговори
знайко преди 8 години
Гръцките Богове ги подведоха,щото са от митологията а това не реалност...Ще намерят и истинските Богове ама малло по на север.И от Гърците има добър материал
166
5
 
9
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Гърците са крадци и мошеници, господин Варуфакис.
165
3
 
12
 
! Отговори
Божо преди 8 години
Този референдум тарикатите от сириса го организираха , за да се измъкнат от отговорността за наглите лъжи, които наговориха на гърците преди изборите !!! Тези гадни популисти много добре знаеха колко тежко е положението на Гърция, обаче гнусно лъжеха, а най-лесно е да излъжеш, когато човек е в беда !!! Аз съчувствам на обикновените гърци, дано се стигне до някакво човешко решение, обаче тези гадни тарикати от сириса , ще досъсипят Гърция !!! С лъжи държава не се оправя , а само се срутва !!!
164
17
 
6
 
! Отговори
oxi преди 8 години
Варуфакис е пич! Право куме в очите!
163
12
 
7
 
! Отговори
до 234 преди 8 години
Е ти доволен ли си от така наречените европейските ценности? За 25 години разбита България-най-бедната страна не само в Европа, а вече и в третия смят. Заплатите в Гана и Гвинея Папуа са по-големи! Благодарение на такива европейски и американски *** като теб. Ходи си по гей-парадите и не се опитвай да ми даваш тон в живота!
162
3
 
19
 
! Отговори
Austin Powers преди 8 години
*** им спряха парите от ЕС и увяхнаха точно за 24 часа. Варуфакис трябва да бъде щастлив че тълпата не го е линчувала още.
161
3
 
14
 
! Отговори
Божо преди 8 години
варуфакис не трябва да преговаря с терористи !!! Изобщо на варуфакис не му трябват парите на тези терористи !!! Как ще постигне варуфакис споразумение с терористи ??? варуфакис , който веднъж те е тероризирал, ще те тероризира отново !!! Аз мога да отделя 20 лева и не съм терорист, така че ще ти ги дам без да си ги искам :)))) НАГЪЛ ПОПУЛИСТ !!! Гърците си ги избраха, избраха си и ПАСОК и Нова демокрация, така че те да си ги мислят !!! Ние си имаме достатъчно популисти, които ни тормозят !!!
160
13
 
6
 
! Отговори
народна любов преди 8 години
Кой български политик може да говори като Ципрас и Варуфакис и да се радват на такава народна любов? Нашите политици дори нямат мнение в Брюксел каквото им наредят! Просто са едни продажници!
159
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 233:Мръсните терористи искат като дават пари на заем, да им ги връщат!
158
10
 
6
 
! Отговори
браво на ципрас преди 8 години
Показателно за степента на зависимост на българската държава и пълната импотентност на политическия елит, е че не може да се оправи с една американска електроцентрала /та затова тези дни панически вдигат цени, свалят цени на тока.../, или с отчитането на Лукойл или с безобразията на банките... Това, което предлагат на гърците е същия този ад, в който живеем ние... Не разбирам, защо тук някои високомерно злорадстват....все едно ние сме цъфнали...
157
0
 
10
 
! Отговори
пролетарий преди 8 години
Нека има повече солидарност между самите гърци. Тези, дето изтеглиха 4-5 милиарда само за една седмица миналия месец, да дадат сега (на заем, естествено!) по 2-3 хиляди на тези, дето се редят пред банкоматите. Щото изтеглените милиарди не са се изпарили, там са си, ама ги стискат. Не вярвали били в еврото, не го искали. Ами що го изтеглиха тогава, да го бяха оставили в банките. Сега щеше да има за всички. Пролетарии от всички страни, да се разделим парите.
156
13
 
3
 
! Отговори
истината преди 8 години
Ципрас пише история за разлика от нашите ***!!!
155
9
 
6
 
! Отговори
до 227 преди 8 години
По добре руска *** отколкото американска като теб!
154
11
 
3
 
! Отговори
браво преди 8 години
До Григорий РаспутинТрябва да си пълен ***, ***, дупедавец и пълен ***, да се съгласяваш да правиш всякакви експерименти със страната си, понеже ти го били казали "от запад"...хах...справка България...Да, реформи трябват...но така, че да има положителен резултат накрая...а не хищническо унищожение, разграбване и пълен бандитизъм....
153
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВладимирВедь вашего БРИКС-а, понадобиться ухаживать за греков и кормить их!