Русия възмутена от събарянето на съветски паметник в Полша

Москва заплаши с "най-отрицателни последици"
5 юли 2015 08:02,
481
Русия възмутена от събарянето на съветски паметник в Полша
Снимка: архив Reuters

Русия изрази възмущение от решението на Полша да разруши съветски военен паметник и предупреди Варшава, че това може да има "най-отрицателни последици", предаде Ройтерс.

Полша е един от най-големите критици на анексирането на украинския Кримски полуостров от Русия миналата година. В исторически план отношенията между Русия и Полша са белязани от немалко конфликти и разногласията за военните паметници вероятно ще засилят напрежението.

"Варшава трябва най-после да разбере, че предприетата в Полша "война на паметници" може да има най-отрицателни последици, а отговорността за това пада изцяло върху нейните инициатори", заяви руското външно министерство. То определи полските действия като "неприятелски ход" и "пряко и крещящо" нарушение на споразумение между двете държави за опазване на паметниците.

Властите в западния полски град Нова Сол премахнаха паметника на бойната дружба между полските и съветските войници в края на юни.

Полското външно министерство каза, че тези действия не нарушават споразумението, което според Варшава се отнася само за гробищата. Москва настоява, че то засяга всички военни паметници.

"Въпросите, свързани с паметниците, са от компетенцията на съответните местни власти", каза ведомството.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


481
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
284
0
 
1
 
! Отговори
ццц преди 8 години
Крайно време е и ние да съборим паметника на свалените американски пилоти в С-я
283
6
 
9
 
! Отговори
българин преди 8 години
Браво на поляците, браво! Чувате ли, *** съветски, дето тролите безспирно тук, във форума. Браво на поляците! Те са достоен народ. Два пъти ги поробвате, *** руско-съветски, те все се освобождават. Отнехте им 1/3 от земята, но те не ви искат и си строят добро европейско бъдеще. Браво на поляците!
282
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Полша трябва да се построи паметник на Адолф Хитлер - истинския водач и освободител!
281
9
 
4
 
! Отговори
Павка преди 8 години
Поляците поне 70% са хазари и смятат другите народи за "гои".Какво искаме от такава ***, която търси се някой да е виновен за тяхната съдба.Какво да кажат англичаните, които 200години са били под френско и немско владичество.Поляците мислят само за пари и от къде да ги откраднат без толкова труд, типично за родословното им дърво.
280
8
 
9
 
! Отговори
да преди 8 години
Поляците винаги са били с високо мнение за себе си, но сега тази варварска идея ги нарежда до вандалита на ИДИЛ. В историята си те имат много повече от което да се срамуват, сега прибавят още един повод зо това.
279
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не забравяме че в България Рашките поставиха своите паметници върху паметниците икостниците на Българските войници от Балканската и Междусъюзническата война. Това е нагло оскверняване на Българската памет с цел изтриване от лицето на земята на Българската нация. Не зная как е в Полша но там пак са вилнели Рашки.
278
17
 
11
 
! Отговори
Болгар преди 8 години
Паметник се издига във знак на уважение. Какво добро са направили руснаците че да ги уважават? Освен това уважението идва отвътре и не може да бъде налагано насила.
277
3
 
8
 
! Отговори
хана ти преди 8 години
Памятници,млад фашист,се поставят на истински герои или държавници,дали живота си за на Родината , за своя народ или за благото на цялото човечество.
276
27
 
18
 
! Отговори
истински българин преди 8 години
ЕВАЛЛА , НА ПОЛЯЦИТЕ!!!!ОБИЧАМЕ ВИ ПОЛСКИ ПАНОВЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
275
5
 
26
 
! Отговори
Учуден преди 8 години
Може би е хубаво, поляците преди да се бият в гърдите, как са най-онеправданата нация, да си спомнят, че Гданск се казва така от 70 години... Преди това, векове на ред е бил Данциг... Може би, е хубаво да си спомнят за Тешин и как през 38-***, с удоволствие дадоха карт-бланш на Хитлер да отхапе Судетите от Чехословакия, само и само те да си вземат купичката чешка плът в Тешин...
274
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Факт е, че никой не може да забрани на поляците да събарят руски и съветски паметници, намиращи се на тяхна територия. Така е, това не може да бъде повод за война. Но ако сме последователни, трябва да признаем правото на талибаните да разрушават с картечен огън статуи на Буда в Афганистан. Трябва да проявяваме разбиране към разрушаването на археологическото наследство в района на Палмира от властите на Ислямска държава, да бъдем толерантни към разрушаването на православни църкви в Косово...
273
5
 
11
 
! Отговори
407 преди 8 години
Стига с тоя болен национализъм в 21-и век. В старите "германски" територии няма нито един германец... както и в старите полски. Също както и Калинград отдавна не е Кьонигсбергггг.... Можем да си живеем спокойно и без болни амбициии. обикновените хората не ги интересуват тия неща....
272
18
 
15
 
! Отговори
UKRAIN-INFORM-BURO преди 8 години
Учудващото в случая е че чак сега го изритват тоз паметник-поляците трябва да са много търпелив народ да държат въобще паметници на държава която постоянно ги е нападала и поробвала.Аз не знам в България да има паметник на турската армия ?
271
8
 
9
 
! Отговори
:-) преди 8 години
Поляците са камикадзета. Това е ясно.
270
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поляците да върнат германските земи и ако искат да сложат паметник на Хитлер. И да си поискат Лвов , и Западна Ускрайна ,Вилнюс (600 години е полски ) и всичко ще е на място .
269
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До тито *** чувал ли си за ,ПОЗИЦИОННАТА ВОЙНА ?
268
5
 
13
 
! Отговори
До анонимен 383 преди 8 години
Произвел си някаква неразбираема смес от думи. Русия не е "ползвала" помощта на поляци, финландци, грузинци - тези сегашни държави са били част от Руската империя и всички нейни призовани поданици са участвали в армията й. Знаеш ли колко финландци са загинали в боевете през Освободителната война? 23-*** и то почти всички са били шведи, а не фини. Колкото на една от страните на Докторския паметник! Първият ни премиер е бил...швед. Прав си, че Русия няма да слуша някаква си Обама. Би било срам!
267
1
 
9
 
! Отговори
тито преди 8 години
До стига нагли лъжи!Просто Отоманската империя е купувала по доброто оръжие.При Плевен генерал Скобелев хвърля отлична пехота в параден строй срещу три реда турски траншеи.Карабините Хенри-Мартини и Уинчестер свършват ужасна работа.Осман паша губи към 1000души руснаците 7000.Значи 1 към 7 без да броим румънските загуби.В руската армия нови Берданки е имала само гвардията.А оръдията марка КРУП просто са били много добри.По скоро въпрос на логистика а не на политика.
266
5
 
8
 
! Отговори
тито преди 8 години
До стига нагли лъжи!Три години след Балканската война,рамо до рамо с германците и турците смачкваме румънците и руснаците в Добруджа.
265
6
 
10
 
! Отговори
Каква е приликата? преди 8 години
ВЛадо Кузов,Владо Путин ,Владо Иличи Ленин.....и тримата са перхидролени..ха.ха