Русия възмутена от събарянето на съветски паметник в Полша

Москва заплаши с "най-отрицателни последици"
5 юли 2015 08:02,
481
Русия възмутена от събарянето на съветски паметник в Полша
Снимка: архив Reuters

Русия изрази възмущение от решението на Полша да разруши съветски военен паметник и предупреди Варшава, че това може да има "най-отрицателни последици", предаде Ройтерс.

Полша е един от най-големите критици на анексирането на украинския Кримски полуостров от Русия миналата година. В исторически план отношенията между Русия и Полша са белязани от немалко конфликти и разногласията за военните паметници вероятно ще засилят напрежението.

"Варшава трябва най-после да разбере, че предприетата в Полша "война на паметници" може да има най-отрицателни последици, а отговорността за това пада изцяло върху нейните инициатори", заяви руското външно министерство. То определи полските действия като "неприятелски ход" и "пряко и крещящо" нарушение на споразумение между двете държави за опазване на паметниците.

Властите в западния полски град Нова Сол премахнаха паметника на бойната дружба между полските и съветските войници в края на юни.

Полското външно министерство каза, че тези действия не нарушават споразумението, което според Варшава се отнася само за гробищата. Москва настоява, че то засяга всички военни паметници.

"Въпросите, свързани с паметниците, са от компетенцията на съответните местни власти", каза ведомството.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


481
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
264
4
 
11
 
! Отговори
тито преди 8 години
До РитаВъв Виена няма паметник нито на Сталин,нито на Хитлер.Има паметник на Съветската армия.
263
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
През 971 руските орди разрушават Плиска и България пада под Византийско иго. През 1552 Иван Грозни разрушава Казан и Волжка България. Във войните си с Турция руснаците отвличат десетки хиляди българи за крепостни. Русия е против създаването на Екзархията в 1870. Плащаме и войната 1877/78 с 32 тона злато. Против Съединението е и изтегля офицерите си преди войната със Сърбия. Детронира Батенберг, искащ независима България. Напада ни през 1916 и е бита. Организира метежа от септ. 1923 и плаща взрива през април 1925. След 1944 избива елита и прави от България коцлагер. За 45 г разорява България и
262
7
 
14
 
! Отговори
млад бандеровец преди 8 години
да освободим альоша от нарядСъветската армия е страж на мира-тази лъжа се насаждаше в главата на българина от буквара на първолака до вестника на пенсионера. Песни се пееха и стихосбирки се тиражираха в прослава на легендарната Червена армия Не знам друга нация да е възпявала така окупатора си и да му е издигала мегаломански паметници, по-високи от телевизионната кула. България го е правила.Гнусотата на голяма демагогия изискваше не само да се подчиниш, но и да обожаваш този, който ти носи робството. А там, където е стъпил ботушът на Альоша, друго, освен робство,хората не са узнавали. Предп
261
0
 
11
 
! Отговори
До 381 преди 8 години
ВСВ започва през 1938 с анексирането на Австрия. Продължава същата година с разпада и анексирането на Чехословакия, с благословията на Франция и Великобритания. В анексирането на Чехия участват няколко държави (Германия ...... и ПОЛША). След което се подписва пакта Рибентроп - ***. НАИСТИНА Е ХУБАВО ДА СЕ ЧЕТЕ ИСТОРИЯТА .... ЦЯЛАТА!!!
260
7
 
7
 
! Отговори
Все пак преди 8 години
До Членска карта 7Съгласен съм, че и Полша е имала договор за ненападение с Хитлер. Няма как да го забравя, защото Путин реши, че това е негов коз и го напомни. Но това не оневинява СССР, че се договаря с Германия да я нападне и го осъществява най-безцеремонно. Ни най-малко не може да послужи за оправдание. Поне според мен.
259
1
 
2
 
! Отговори
Ермитажа преди 8 години
До Ермитажа 393Понеже не е излязал линкът, наберете си "Продажа картин из коллекции Эрмитажа"
258
11
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Поляците да върнат Източна Прусия (вармия у мазурите както те им казват)на Германия тя не е тяхна там е била и главната квартира на Хитлер вълчата яма и сега там още съществуват немските къщи.Източна Прусия и Силезия на юг им я подарява Сталин.А за крим да си траят той е бил руски итам живечт руснаци пожелали да се върнат към Русия.
257
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕГАТИ НАГЛИТЕ РУСНАЦИ! Изклаха цвета на полската армия и сега си искат паметник за това!?!Едно не ми е ясно,как така има руски паметници на СССР в други държави а няма обратното?! Извода е много ***!Само там е имало окупатори и агресори!*** руснаци!
256
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да питаме какво мислят по въпроса и украинците - те бяха част от СССР, дадоха огромен брой жертви както през 30-те години на миналия век, така и през IIWW.
255
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До *** не го чететеТрол, елф, гном, все понятия от приказки. Ясен си, възраст, образование, мисловни способности, житейски опит! Варненчик с неопитността и некадърността си проваля похода и сам еднолично е виновен за поражението и смъртта си. Собйески е друго нещо! Велик пълководец, благодарение на него е спасена Виена и са спряни турците. Хипотеза: ако османците бяха взели Виена, а след това Залцбург, Мюнхен, Кьолн и т.н. дали нямаше де ни прескочат и да вземат Западна Европа?Напълно възм
254
15
 
10
 
! Отговори
Спеца преди 8 години
Върви ги спасявай такива шляхтичи от лагерите на смъртта и фашистките крематориуми - остави ги да се топят и горят в пещите на немците !Неблагодарни гадове!Заслепени са от пропагандата на Запада, защото са безмозъчни и безсърдечни люде - "братята " славяни!
253
9
 
24
 
! Отговори
Дедо преди 8 години
По принцип съм русофил, ама айде Русия да спре да гледа в канчетата на другите и да е на всяка манджа мерудия! Да не забравят Катин, преди да заплашват! Ега ти наглостта
252
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 374 ОТ 372ПАКТ ***-РИБЕНТРОП Е ОТ 38 ИЛИ 39 Г. ТОЙ ДОСЕГА Е СПОРЕН П О ВЪПРОСА ДАЛИ ТОЗИ ДОКУМЕНТ Е ПОДТИКНАЛ ЗАПОЧВАНЕТО НА ВОЙНАТА ИЛИ ПРОСТО Е РАЗВЪРЗАЛ РЪЦЕТЕ НА ХИТЛЕР...
251
2
 
4
 
! Отговори
брей преди 8 години
възмУтена И ОгорченА Qleta MAMA RASHA
250
4
 
6
 
! Отговори
Ами преди 8 години
До АнонименХич не са били винаги куражлии поляците. Върховете на *** сами ги предават на Екатерина Велика. Не бива да се приписват на българите само недостатъци, а на другите народи само добри качества.
249
4
 
8
 
! Отговори
Глупости преди 8 години
До Анонимен относно, че Ермитажът бил съхранен от болшевишката властЩо за лъжи? Ермитажът е яката разпродаден от съветската власт. Както и Оръжейната палата, съкровищата на императорските дворци, всички галерии и сбирки и т.н. Да, имало е заповед да се запази от случайно разграбване, за да го разграби само болшевишкото управление. Позапознайте се с този поразил руската култура грабеж и не пишете пропагандни щуротии.
248
7
 
4
 
! Отговори
Рита преди 8 години
Каквито и да се паметниците те са историческата паметВ нормалните държави те се пазят. Вижте във Виена има паметник на Сталин, но и останал на Хитлер.В. Германия паметна плоча и улица на името на Г. Димитров. Във Франция уважават макитата (партизаните) от втората св. Там да са съборили нещо от времето на монархията или на Наполеон?
247
3
 
2
 
! Отговори
Все пак преди 8 години
До Анонимен 372 относно дали са оправдани зверствата в концлагерите на нациститеВсе пак някакъв си пакт *** - Рибентроп ми се върти в ума, ама защо ли?
246
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 367 1803 (НА 22 ОТ ТЯХ СА УСТАНОВЕНИ ИМЕНАТА) ПОЛЯКА НАИСТИНА СА РАЗСТРЕЛЯНИ ПО ЗАПОВЕД НА НКВД ПРЕЗ ПРОЛЕТТА 40Г .РУСИЯ(НЕ СССР) ОСЪДИ СТАЛИНСКИЯ РЕЖИМ... НО ИСКАМ ДА ТЕ ПОПИТАМ =ЗАЩО СПОМЕНАВАШ ТОЗИ НЕЧОВЕШКИ АКТ НО БЕЗ КОМЕНТАР ОСТАВИ МИЛИОНИ УНИЧТОЖЕНИ И ИЗПЕЧЕНИ В ПЕЩИТЕ НА КОНЦЛАГЕРИТЕ ХОРА? ТОВА КАК ДА ГО РАЗБИРАМЕ ЧЕ ТОВА КОЕТО НАПРАВИ СТАЛИН Е НЕХУМАННО А ТОВА КОЕТО ФАШИСТИТЕ-Е ХУМАННО? Е СЕ УС.АХТЕ НАПРАВО......
245
2
 
0
 
! Отговори
Да преди 8 години
Аз пък икам да ти се изпикам на тролската мутра!