Русия възмутена от събарянето на съветски паметник в Полша

Москва заплаши с "най-отрицателни последици"
5 юли 2015 08:02,
481
Русия възмутена от събарянето на съветски паметник в Полша
Снимка: архив Reuters

Русия изрази възмущение от решението на Полша да разруши съветски военен паметник и предупреди Варшава, че това може да има "най-отрицателни последици", предаде Ройтерс.

Полша е един от най-големите критици на анексирането на украинския Кримски полуостров от Русия миналата година. В исторически план отношенията между Русия и Полша са белязани от немалко конфликти и разногласията за военните паметници вероятно ще засилят напрежението.

"Варшава трябва най-после да разбере, че предприетата в Полша "война на паметници" може да има най-отрицателни последици, а отговорността за това пада изцяло върху нейните инициатори", заяви руското външно министерство. То определи полските действия като "неприятелски ход" и "пряко и крещящо" нарушение на споразумение между двете държави за опазване на паметниците.

Властите в западния полски град Нова Сол премахнаха паметника на бойната дружба между полските и съветските войници в края на юни.

Полското външно министерство каза, че тези действия не нарушават споразумението, което според Варшава се отнася само за гробищата. Москва настоява, че то засяга всички военни паметници.

"Въпросите, свързани с паметниците, са от компетенцията на съответните местни власти", каза ведомството.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


481
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 363СЛЕД 17 Г ЛЕНИН ИЗДАВА МАНИФЕСТ СПОРЕД КОЙТО НИТО ЕДИН ПАМЕТНИК ИЛИ ДРУГО ОТ ИСТОРИЧЕСКО ЗНАЧЕНИЕ .....ДА БЪДЕ СЪБОРЕНО РАЗГРАБЕНО И Т.Н. ЕРМИТАЖА Е БИЛ ОХРАНЯВАН И ЗАПАЗЕН КАКТО И ДР.ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО..Е НА МЕСТА МОЖЕ Е ИМАЛО ИНЦИДЕНТИ...ЗНАЕШ ЧЕ ОТ ХОРА ДО ХОРА.... ДА И 362 ПРОПУСНА ЧЕ НА 8 МАЙ 45 НА РУСКИТЕ ВОЙСКИ СЪЩО БИЛО Е НАРЕДЕНО ДА ПАЗЯТ АРХИТЕКТУРНОТО НАСЛЕДИЕ НА ПРАГА...ДА ДА ..МАКАР ЧЕ Е АБСУРДНО -КОЕ ТИ ПО-СКЪПО ЖИВОТА ТИ ИЛИ НЕЧИЯ АРХИТЕКТУРА ЗАД КОЯТО СА ТЕЗИ КОИТО СА
243
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поляците винаги са били куражлии, за разлика от нас...
242
2
 
3
 
! Отговори
kapitan KLOS преди 8 години
POLQCITE NE SA ZABRAVILI KATIN.TOGAVA BE IZBIT CVETA NA POLSKATA VOISKA I NTELIGENCIQ.BQHA RAZSTRELQNI NAD 15000 OFICERI,PISATELI,UCHITELI,JURNALISTI,LEKARI.POSLE STALIN SE OPITA DA ZABLUDI SVETA 4E UJ SS sa GI IZBILI.KOLKOTO DO PAMETNICITE,VSE PAK TOVA E ISTORIQ DA SI STOQT ZA DA SE POMNI,NO TOVA VECHE E EDNA DRUGA TEMA
241
8
 
13
 
! Отговори
Тролове не го четете преди 8 години
Полша е добра държава! Спомнете си Ян Варненчик ! Крал Собиески! Не се учудвам, че мечката изпитва неистова омраза към волния Дух на Полша. Тези заплахи показват само едно! Че русия не е променила и е същата когато Сталин и Хитлер сключиха договор за Съдружие! Германия преодоля заблудата на Фашизма но за съжаление русия не може!
240
15
 
7
 
! Отговори
Жуков преди 8 години
Кой с какво ще се противопостави на велика Русия само да спрат износа на гас и суровини затварят границите и ЕС умира без бой.
239
5
 
9
 
! Отговори
бг преди 8 години
Писал там някакъв невежа че руснаците или освободили Освиенцим .Явно не знае ,че не го затварят , а веднага започват да го използлват вече под руско командване. И за товали да благодарят поляците?
238
0
 
4
 
! Отговори
Нинам преди 8 години
До Анонимен 352Не знам дали руснаците са искали от Полша да строи паметници на руски императори и генерали. Със сигурност са искали да ги венцехвали и да им се покорява. Със сигурност портретите им са висели в учрежденията в Полша от 1795 до 1917. Със сигурност паметниците на руските императори и генерали са били разрушени в самата Русия след революцията. Което по някаква странна логика на съвременната руска пропаганда означава, че България е неблагодарна към тях, въпреки че у нас те си стоят.
237
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НА 8 МАЙ 45 В ЧЕХОСЛОВАКИЯ И ПОЛША РУСНАЦИТЕ СА ВОДИЛИ ЖЕСТОКА БИТКА С ОСТАНАЛИТЕ ТАМ ЧАСТИ НА СС РАЙХ ВАЛЕНЩАЙН. КАТО БЕРЛИН КАПИТУЛИРА НА 8 МАЙ В 23ч. РУСНАЦИТЕ ОСВОБОЖДАВАТ ПРАГА И ПОЛША НА 9 МАЙ. ЗАТОВА 9 МАЙ Е ДЕНЯТ НА ПОБЕДАТА НАД ФАШИТА. ОСВОБОДЕНИ СА БИЛИ КОНЦЛАГЕРИТЕ.В КОИТО НЕ СА ЗАГИНАЛИ ТОЛКОВА ЕВРЕИ КОЛКОТО ЕВРОПЕЙЦИ И ОТ СЪВЕТСКИТЕ НАРОДИ. ИМАЛО И НАШИЮ ИМА МЕМОР.ПЛОЧИ НА .БЪЛГАРИ.ЗАГИНАЛИТЕ РУСКИ ВОЙНИЦИ В ПОЛША НЕ СА ДОЧАКАЛИ ТАЗИ ПОБЕДА И СЕГА ПОЛША Е "БЛАГОДАРНА"?????
236
6
 
6
 
! Отговори
Хм преди 8 години
И хайде да не повдигам чоглавия въпрос за най-случайната самолетна катастрофа край Смоленск 2010, в която загинаха полският президент Лех Качински, десетки представители на полския елит и роднини на жертвите, които отиваха на помен на избитите в Катин.
235
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още от времето на Иван Грозни, Русия винаги е водила политика против появата на друга силна славянска или православна държава, затова руската окупация в Полша е изключутелно брутална, затова и дават Сееврна Добруджа на Румъния, противопоставят се на нашето обединение, плащат на Сръсбкия крал да ни нападне, затова създават и Македоснката нация, затова и днес воядт война с Украйна, най-големия кошмар на Московците е сближаване на Полша и Украйна, защото това може да доведе до обединяавнето им
234
1
 
8
 
! Отговори
Цинизъм преди 8 години
До Анонимен 358Аха, чак сега разбрах защо са избили пленените поляци в Катин.Отмъстили са за Иван Сусанин.
233
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЦинизъмКакво си признават немците? За концлагерите и милионите избити в тях признават ли си или отрич1ат? Ако си признаваха. защо е необходим специален закон на бундестага, който преследва със затвор онези ,които отричат военните престъпления на Германия. Значи отричащите никак не са малко. Поляците са избили дестократно повече руски пленници, отколкото обратното. Те са превзели и разрушили безнаказано навремето Москва. Ами всичко се връща все някой ден. Идва Видовден накрая!
232
2
 
7
 
! Отговори
Ибрахим преди 8 години
Само наще прадедовци си знаят какво е било тогава ама помня че казваха братята руснаци а сега е толкова променена историята че нищо чудно след некоя година даже да не сме били и поробвани
231
3
 
3
 
! Отговори
стига нагли лъжи! преди 8 години
До Анонимен 353Това че вие турците сте искали преразглеждане на договора, не означава, че западняците е трябвало да се съгласят с вас! Няма нужда да ми обясняваш каква е "истинската история" от турските учебници! По-добре се запознай с истинската българска история, а не с вашата турската скалъпена история.За първите две точки, че анджек толкова по-добре! нали западняците не искали силна и голяма българска държава? Като дават някои територии значи е трябвало да бъде по-приемливо.
230
1
 
1
 
! Отговори
Цинизъм преди 8 години
До ТТТНе, какво ти даде повод да мислиш, че смятам войната за проява на хуманни подбуди?Но дори войната има правила и избиването на пленници се води военно престъпление.В пост 311 просто посочвам, че руснаците лъжат кой е избил полските офицери не само по време на ВСВ, но и половин век по-късно. Чак Горбачов признава, че са те. Немците не са лъгали за престъпленията си в Полша, признават ги и се разкайват. Ако руснаците последват примера им, само ще спечелят позиции. Поне морално.
229
0
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Някъде в Полша Альоша си изпуснал автомата и сума ти хора у нас подскочиха,не сте наред ,/няма да напиша/българи
228
5
 
2
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До ха-ха-ха-хаааааааааадо351 Можеш да не се съмняваш,че 100млн. руснаци без грам колебание ще затрият останалите 6 900млн. в случай че им посегнат!Имат с какво!Въобще не ги познаваш тия хора-огромно търпение,обаче свърши ли-да не им си пред очите!
227
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Браво за космоса!Заради паметник на генерал Скобелев и Гурко ли хокат руснаците Полша? Или заради паметник на някой руски император? Доколкото знам руснаците никога не са искали от Полша да строи паметници на руски императори и генерали? СССР участва във Втората световна като съюзник на Америка и Англия. Дори Чърчил изпраща телеграми на Сталин "Слава на Червената армия!". В съветската армия не са воювали само руснаци,а многобройни дивизии от останалите бивши съветски републики.Дали също жер
226
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До стига нагли лъжи!Както казах хубаво е да четеш история безпристрастно. До Берлинския конгрес се стига, защото Русия налагайки Сан Стефанския д-р нарушава постигнатите договорености на Цариграсдката конфенреция.какви са нарушенията?1 . Предсотавя Северна Добруджа на Влашко в замяна на Бессарабиа2. Предоставя Западния Шоплък до Ниш на Сърбия 3. Допълнително окупира и претендира за беломориетоТези неща дават формално основание на Османците да искат преразглеждане на д-ра
225
5
 
5
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Полячетата упорито лазят по нервите на руснацит и засега им се разминава-нормално,все пак има мир.Обаче загрубее ли играта,най-вероятно Полша ще е най-пострадалата страна в Европа.Нищо чудно-няма да им е за първи път мазохизма.