Русия възмутена от събарянето на съветски паметник в Полша

Москва заплаши с "най-отрицателни последици"
5 юли 2015 08:02,
481
Русия възмутена от събарянето на съветски паметник в Полша
Снимка: архив Reuters

Русия изрази възмущение от решението на Полша да разруши съветски военен паметник и предупреди Варшава, че това може да има "най-отрицателни последици", предаде Ройтерс.

Полша е един от най-големите критици на анексирането на украинския Кримски полуостров от Русия миналата година. В исторически план отношенията между Русия и Полша са белязани от немалко конфликти и разногласията за военните паметници вероятно ще засилят напрежението.

"Варшава трябва най-после да разбере, че предприетата в Полша "война на паметници" може да има най-отрицателни последици, а отговорността за това пада изцяло върху нейните инициатори", заяви руското външно министерство. То определи полските действия като "неприятелски ход" и "пряко и крещящо" нарушение на споразумение между двете държави за опазване на паметниците.

Властите в западния полски град Нова Сол премахнаха паметника на бойната дружба между полските и съветските войници в края на юни.

Полското външно министерство каза, че тези действия не нарушават споразумението, което според Варшава се отнася само за гробищата. Москва настоява, че то засяга всички военни паметници.

"Въпросите, свързани с паметниците, са от компетенцията на съответните местни власти", каза ведомството.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


481
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
2
 
12
 
! Отговори
ььььььььььььььььььь преди 8 години
В момента САЩ са като навремето СССР--войни и преврати по света-само това правят.И не е чудно че поляците скачат по свирката на Вашингтон--те открай време са им пуделите в Европа-най-верните.
203
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спрегнете се да работите и създавате нещо полезно, не мислете за паметниците, те са най-малкия проблем :)
202
2
 
0
 
! Отговори
Сергей преди 8 години
Tuk samo biseri se rasqt na kilo tova sa chast ot istoriqta na vseki uvajavasht stranata si narod nie tuk ako trqbva da butame chujdi pametnici i zgradi dosta shte se razmirishe kakvo vi prechat
201
3
 
3
 
! Отговори
пиндопидали преди 8 години
Вместо да плюеме срещу ВЯТЪРА , УРИНА се разпада - да помогнем и да си вземем Бесарабия и Гагаузия.Има и за Полша, има и за Унгария, Румъния и дори Австрия !Там живеят НАШИ сънародници НИЩО че говорят на български и турски, и в БГ е така.кухи *** - паметници
200
1
 
6
 
! Отговори
ТТТ преди 8 години
До Цинизъм.311......ти ако мислиш,че на война някой има хуманни подбуди--значи си балък...и още вярваш в Холивудските филми-дето войници спасяват деца---НИКОГА това не става--на война се убива бе ...--затова е война--там всички средства са оправдани,поради една проста причина-ако не ти--то тогава теб---ясно...
199
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До Кир МихалакиИ не трансгранично, ние ще се оправим сами!---------------- Кой си ти, бе? Какъв си? Мислиш се за много велик, защото *** е рускиня ли? Имаше един такъв Малинов, дето щеше да се стреля с хората...
198
1
 
4
 
! Отговори
Отговор? преди 8 години
До aсaкa 18+Ако Сърбия, Гърция или Турция тръгнат да правят военни бази срещу нас в Македония и искат да ни нападат оттам, като настройват македонците срещу нас и ни обвиняват в тоталитаризъм, фашизъм и какво ли не, защото не сме съгласни с това? Ние имаме ли правото да влезем в Македония и присъединим изконно български територии, заради които войниците ни проливаха кръв в 4 войни и дадохме хиляди жертви?
197
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен "нашите поробители." Факт има в заника ти.
196
7
 
8
 
! Отговори
До 282 преди 8 години
До срамувам сеИ аз се срамувам, че си българка. Истинският българин има чувство за чест, а то задължително включва и чувството за благодарност! Я, сега ми кажи, умничкото на мама, кои български интелектуалци са били избити от руснаците? Лян-дрън! Тъпотата е бацилът, който ще ни ликвидира като народ! Престани да го сееш!За 5 часа близо 300 поста, и то само защото има ключова дума "Русия". Добра робота!
195
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НОВИНАНе възвеличавай нашите поробители. Има други факти от историята, които са скрити. Факт е, че именно Русия е окупирала България през 1878 година. Факт е, че сме свободни не след сан стефанският договор, а след берлинският. Факт е, че след 1944 година тогава СССР ни окупира и тук в продължение на десетки години имаше цяла армия. Русия трябва да бъде наказана.
194
2
 
6
 
! Отговори
Валя преди 8 години
До Анонимен 306Не, за руските паметници не съм съгласна. Сложих ти "да" за съветските, и то не да се премахват, а да идат в Музея на социалистическото изкуство в София, този в Димитровград или на друго подобно място.
193
6
 
9
 
! Отговори
aсaкa 18+ преди 8 години
305 Нa кого дa " помогнеш" бе, нa *** ли? И кво се получaвa зa Путятa 2/3 от Укрaйнa, a зa остaнaлите по 2/3 от село! Бе ти нормaлен ли си? И нaкрaя Укрaйнa е сувереннa държaвa член нa ООН, бъдещa чaст от ЕС, нaй- вероятно и от НAТО, тaкa ли се дели държaвa бре безмозъчни русофили??? Aми aко някой тъпaнaр кaто тебе в Сърбия примерно тръгне дa дели Бългaрия между съседите и?
192
3
 
8
 
! Отговори
Цинизъм преди 8 години
До 288И от отмъщение половин век лъгаха кой е изтребил полските офицери в Катин и другите губилища и го приписваха на немците. То доста подло отмъщение, наистина.
191
6
 
6
 
! Отговори
НОВИНА преди 8 години
Джуджето фашист е осъществило контакт с извънземна цивилизация и сега лети със най-новият космически руски кораб натам. Ще им продава газ, а те на него, нов вид ботокс !
190
8
 
9
 
! Отговори
кремълски плъхове преди 8 години
Какви отрицателни последици ще има ? Ще ги заставят да карат Лади и Москвичи ли ?
189
6
 
5
 
! Отговори
НОВИНА преди 8 години
Искам да ви съобщя една ПРИЯТНА НОВИНА, която мног ще "зарадва" русофобите! И която Днес.нг крие нарочно от вас: "Космический грузовик "Прогресс М-28М" успешно пристыковался к МКС.Космонавты на МКС контролировали процесс причаливания "Прогресса М-28М" к стыковочному отсеку "Пирс" орбитальной станции. Ракета "Союз-У" с космическим грузовиком была запущена 3 июля.РИА Новости В днес.бг нямаше(умишлено)съобщение нито за старта,нито за скачването. Вас ви манипулират с филтрирана негативна информац
188
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прави са. За какво е чужд паметник на територията на Полша. Нека на забравяме, че тук има стотици паметници, които разединяват България и е редно да бъдат премахнати. Съгласни ли сте да се премахнат тук всички руски и съветски паметници. ДА + НЕ -
187
5
 
6
 
! Отговори
До Кир Михалаки преди 8 години
Кой Петко войвода, бе Михалаке? Онзи, дето любимият ви *** Стамболов прати във Варненския затвор ли? И Стамболова любите, щото мислите, че е русофоб, а той не е! Получавал е златни рубли от Генералния щаб на Императорската на НВ Царя Государя Александра Втораго Армия, където е служил като преводач. Тъй, тъй - преводач, защото не е искал да чува как пищят ахрянските куршуми! А Альоша няма да посмете да го пипнете, защото става страшно! И не трансгранично, ние ще се оправим сами! Обещаваме!
186
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Я мирно!.........глупчо--паметник на Кирил и Методии има в центъра на Москва-и на него е наприсано,че са предали читмото и писмото от славяните българи..........
185
4
 
11
 
! Отговори
АБВ преди 8 години
До срамувам сеТи недей да смесваш 1878 с 1944. Десетки хиляди руски (и не само) войници и офицери са оставили костите си на наша земя за Освобождение ни. Възкръсналата българска държава с благословията на свободомислещия Цар Освободител Александър II приема изключително демократична и напредничава конституция. Руснаците се оттеглят и България поема самостоятелен път.А 1944 никакви руски жертви не са дадени, унищожени са националното обединение демокрацията. Нещо протурски мислиш в поста.