България иска Украйна да стане част от ЕС

Външният министър Даниел Митов посети Одеска област
6 юли 2015 17:13, Елка Василева
96
България иска Украйна да стане част от ЕС
Павло Климкин и Даниел Митов. Снимка: архив, Булфото

"Искам да видя Украйна там, където е България - в Европейския съюз". Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов по време на визитата си в Одеска област, съобщиха от външното ни министерство.

Даниел Митов проведе редица срещи с представители на  българската общност в Украйна, разговаря с украинския си колега Павло Климкин, както и с председателя на одеската областна държавна администрация Михаил Саакашвили.

Пред външния министър Павло Климкин и губернатора на Одеската област Михаил Саакашвили министър Митов потвърди подкрепата на България за териториалната цялост и независимостта на Украйна.

От своя страна Михаил Саакашвили коментира, че пътят на Украйна към ЕС минава през България и българите с украинско гражданство. На разговорите бяха обсъдени още необходимостта от инфраструктурни промени в Одеса, включително посредством средства от ЕС, и потребността от законодателни и административни реформи в национален мащаб.

Министър Митов посети гимназията "Георги Сава Раковски" в Болград. Първият дипломат на страната отчете дълбоката традиция, която училището има както в създаването на добре обучени възпитаници, така и в отглеждането на истински родолюбиви българи. Министерство на външните работи дари 11 компютъра на гимназията, оборудвайки зала от учебното заведение.

 "Модернизацията на учебния процес и качественото образование  насърчават диалога между народите", коментира на церемонията Даниел Митов. Той връчи на ръководството на гимназията българска художествена литература, осигурена от Министерство на културата.

Снощи министър Митов се срещна с представители на българската общност в Одеска област и заяви, че в краткосрочен план в областта ще пристигнат хуманитарни пакети на стойност 20 хиляди лева, предоставени от български граждани.

 "След усилията, които Министерство на външните работи положи, телевизионният канал "БНТ Свят" вече се излъчва в градовете Одеса и Измаил. Вярвам, че това ще повиши информираността на нашите сънародници и ще спомогне за активизиране на духовната и културната им връзка с България", заяви още Даниел Митов.

От думите му стана ясно, че съвсем скоро се очаква българската телевизия да бъде достъпна и в други градове, като според него това е от изключително значение за историческото съхранение на българската общност там.

"Излъчването на родна телевизия е допълнителен начин и за изучаването на български език. Също така украинските граждани с българско самосъзнание ще могат да повишат и своята информираност по отношение на ЕС и НАТО, допринасяйки още по-активно за единението на Украйна и нейния  европейски път", допълни българският първи дипломат.

След посещението в Одеска област министър Даниел Митов ще отпътува за Киев. Там той ще се присъедини към делегацията, водена от президента Росен Плевнелиев, който ще направи двудневно официално посещение в Украйна на 7 и 8 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: УкрайнаДаниел Митов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е вярно, че България иска Украина в ЕС. Иска го някаква върхушка - компрадори и блюдолизци. Не съм сигурен, че при един закъснял референдум българите ще искат страната ни да остане в ЕС и НАТО. Затова тези неща минаха без всенародно допитване, властимущите узурпираха правото на Суверена да решава важните въпроси сам.
52
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 8 години
От всичките 19 оценили поста ми как един не схвана иронията... Потресен съм просто :)
51
1
 
2
 
! Отговори
Атакист преди 8 години
Докога ще търпим сложени чиновници от САЩ да говорят от името на целият народ? Четирима души говорят от името на 7 милиона, напълно обратни неща които споделят тия 7 милиона. Това са Бойко Борисов, Росен Плевнелиев, Кристалина Георгиева и Даниел Митов! За какви се имат тия?
50
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Митов Бог съди предателите..няма да избягаш от Божията справедливост
49
0
 
6
 
! Отговори
Атлас преди 8 години
Тоя *** е представител на глистландия може би,но не и Български....
48
0
 
8
 
! Отговори
Baba Maria преди 8 години
Tozi e unikalen I.D.i.O.T.
47
0
 
9
 
! Отговори
Припят Майданов преди 8 години
Точно така вкарайте Украйна в ЕС, че така да го изгърби, че европейските лидери през нощта да бълнуват"защо ни трябвашииии"! Ония са само садисти, мафиоти, и побойници. И са много много кален съветски народ. Ще млатят европедерасите дето тръгват да им се налагат в системата както Кличко-Кобрата, ама ще е без меките ръкавици. В химна им се пее заканително"враговете на страната ни ще изчезнат като роса на Слънце"! Само страшни залпове може да изяде ЕС от Украинската гаубица.
46
0
 
13
 
! Отговори
Артур преди 8 години
Даниелчо, да не те е чул ***, че тоя път ще станем съветска република вече.
45
0
 
10
 
! Отговори
Ма Би преди 8 години
Малките държавици до руската граница може и да си ги котка ЕС но 46-милионна Украйна е истинският щит на Русия от Европа. Украинците са нагли, долни и лоши, според мен Путин прави услуга на ЕС, че не пуща Украйна в съюза. Много по-пропаднала държава е с проблеми е от нас. Но за работна ръка стават, като нас. Ама пък са много, и не са само те, от всичкото континент *** идва.
44
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Митов България ли означава????
43
0
 
39
 
! Отговори
Гражданин преди 8 години
Добре, че оправи нашата външна политика. Вече му остава време и за световната. С наша подкрепа оправихме Либия, Сирия и Ирак. Сега остана време и за Украйна.
42
4
 
36
 
! Отговори
НАП преди 8 години
Митов още ли получава заплата от държавния департамент,или в момента е в неплатен отпуск?
41
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Stefan Stambolov : Diavola za opashkata shte hvana ,no nema da pozvolia Bulgaria da stane "Ruska gubernia".
40
3
 
17
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Василев 70Василев поступай го, че втори път да не иска. И все пак не съм съгласен с теб, че Руснаците са виновни за Украйна. САЩ и сие хванаха Украйна вкараха я в гърлото на Рашките и почнаха да ги давят и продължават все по ентусиазирано. Както се казва ще водят война с Русия до последния Украинец.
39
4
 
2
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Боби,аз мога та изплющя щом си на зор!
38
0
 
7
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Офффф...*** мнго ми е сексав тоя беее...като го гледам и са подмокям.Направо искам да *** изплющи здраво!
37
1
 
17
 
! Отговори
Боби преди 8 години
До Боби 58Адаш не ходи в Украйна там скоро няма да оправят въпроса имат на дневен ред да ограбват каквото е останало от държавата. *** по-добре в САЩ там ГЕЙ браковете в доста щтати са разрешени а в другите ги търпят. На всичко отгоре САЩ световно се заеха да защитават ГЕЙ обществото.Ние обикновените Хетеросексуални предпочитаме Жени. Българките са най-красивите според мен. Но това си е въпрос на вкус.
36
2
 
37
 
! Отговори
Тъпчо преди 8 години
Кой му дава право на тоя некадърник и комсомолски активист да говори от името на целия български народ. Тъй като, ние не провеждаме референдуми, защото както казват някои политици не сме дорасли да вземем правилно решение никой няма право да казва България иска.... На българския народ у е все тая къде ще е Украйна. И като се има предвид, колко са гладни украинците нашите вноски в ЕС ще отиват за тях /за да дразни Западна Европа Русия/ и за нас отново беднотия и мизерия в здравеопазване и образов
35
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Bravo na Mitov . Ivan Vazov razbra kakvo ozna4ava "lubov po ruski" ,Levski oshte prijive si go znaeshe I trugna nemil I nedtag da buni naroda .Sus Stambolov treba da se gordeem , 4ovekut na deistvieto I pokazal "sreden prust " na ruskite meraci.
34
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Официално доста простотия се е изляла и от нашичкия и от Наакацвили... Тайно кво са си хортували ще се разбере като се омажем за пореден път...