Гръцкото Όχι изгори мостовете между Европа и Гърция

Преговори за нова помощ за Атина - все по-трудни, Шулц зове за хуманитарна помощ
Обновена: 6 юли 2015 10:23 | 6 юли 2015 07:00,
215
Гръцкото Όχι изгори мостовете между Европа и Гърция
Поддръжниците на позицията "Не" празнуваха по улиците на Атина. Снимка: Reuters

Германският министър на икономиката и вице-канцлер Зигмар Габриел заяви пред в. "Тагесшпигел", че вече трудно можем да си представим провеждането на преговори за нови програми за помощ за Гърция след гръцкото "не" на референдума, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас "изгори последните мостове, по които Гърция и Европа можеха да се придвижат към компромис", посочва Габриел, лидер на германските социалдемократи, които управляват в коалиция с консерваторите на канцлера Ангела Меркел.

Още по темата
Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц призова тази нощ за хуманитарна програма за Гърция.

Трябва да уважим гласа на гърците, това е труден ден, заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц във видеообръщение. Обещанията на гръцкия премиер Алексис Ципрас, че гласуването с "не" на референдума ще подобри преговорните позиции на Гърция, според мен са неверни, коментира още Шулц.

Обещанията на гръцкия финансов министър, че банките в Гърция ще отворят утре и че парите ще бъдат достъпни още днес или във вторник, ми се струват опасни, коментира Шулц. Според мен с всеки изминал ден гърците ще изпитват все повече трудности, би трябвало най-късно във вторник, на заседанието на лидерите от еврозоната, да обмислим програма за хуманитарна помощ. Обикновените граждани, пенсионерите, болните и децата в забавачниците, не би трябвало да плащат цената за тази драматична ситуация, в която правителството въвлече държавата. Незабавно е необходима хуманитарна програма, заяви председателят на ЕП.

Европа трябва да приеме резултатите от гръцкия референдум, сега топката е в полето на Атина, заяви вчера германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от Ройтерс и ДПА."Оттук нататък гърците на първо място трябва да решат какви изводи трябва да се направят, така че сега топката е в полето на Атина", отбеляза той.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум нарече резултатите от вчерашния референдум в Гърция "достойни за съжаление" и заяви, че финансовите министри от еврозоната ще обсъдят обстановката утре, предаде ДПА.

Резултатите от гръцкия референдум са победа над "олигархията на Европейския съюз". Това заяви вчера лидерката на крайнодесния френски Национален фронт Марин льо Пен след публикуването на предварителните резултати от вота, показващи явен превес на гласувалите против предложените от кредиторите реформи, съобщи Ройтерс.

"Европейските страни трябва да се възползват от това събитие, за да се съберат около масата за преговори, да отчетат провала на еврото и строгите икономически мерки, и да организират разпускането на единната валутна система, което е необходимо за връщане на реалния растеж, заетост и съкращаване на дълговете", се казва в изявление на Марин льо Пен.

В ефира на телевизия БМФ лидерката на Националния фронт заяви, че "Еврозоната вече не е жизнеспособна", предаде ТАСС. По думите й, "ЕС се е превърнал в подобие на секта, занимаваща се с диктат, промиване на мозъци и шантаж". "Могат ли европейските народи да продължават да се примиряват с подобна ситуация? Референдумът в Гърция показа, че не ", изтъкна Марин льо Пен.

Късно тази нощ лидерът на опозиционната консервативна партия Nea Dimokratia (ND) Антонис Самарас подаде след поражението на партията му в референдума за или против предложението на кредиторите за реформи в замяна на свежа финансова помощ. 61,56% от гърците казаха „не” на предложенията на кредиторите на референдума днес, според частични резултати при над 80% от обработени гласове.

По този начин той поема отговорност за тежкото поражение на лагера „Да“, пише Investor.bg.

Същевременно Самарас призовава партньорите в ЕС да помогнат на правителството, ръководено от левия министър-председател Алексис Ципрас, за да се намери "жизнеспособно решение" за гръцкия дълг.

Самарас бе премиер на страната от юни 2012 г. до януари 2015 г. Временен нов лидер на партията ще бъде бившият председател на парламента Евангелос Меимаракис, заяви в интервю за местна телевизия Самарас.
Коментар за референдума в Гърция дойде и от Русия. Гърция, която масово гласува с "не" на предложенията на кредиторите на вчерашния референдум, направи крачка към излизанеот еврозоната, заяви първият заместник-министър на икономическото развитие на Русия Алексей Лихачов, цитиран от ТАСС.

Отхвърлянето на строгите икономически мерки, за което се обявиха гражданите на референдума, не означава автоматично излизане на Гърция от еврозоната, отбеляза Лихачов. "Освен това е очевидно, че в понеделник преговорите между гръцките власти и кредиторите ще бъдат по-активни. Но не може да не се разбира, че неделното "охи" е крачка към излизане от еврозоната", добави заместник-министърът. По думите му евентуалният отказ на Гърция от еврото ще бъде шокова терапия за Евросъюза, но в средносрочна перспектива ще оздрави еврозоната.

Той отбеляза, че предложените от ЕС мерки не биха могли да решат икономическите проблеми на Гърция, а само биха отложили решаването им в неопределена перспектива.

Резултатите от референдума свидетелстват за "силно доверие" на гръцкия народ към правителството на Ципрас и означават значително засилване на позицията на Гърция в преговорите с ЕС, заяви от своя страна шефът на външнополитическата комисия в Съвета на Федерацията /горната камара на руския парламент/ Константин Косачов, цитиран от Франс прес.

"Малко вероятно е ситуацията да премине в неконтролируем хаос, никой няма нужда от това /.../ но Ципрас ще се почувства по-сигурен в себе си на преговорите с европейските кредитори", добави Косачов.

Междувременно стана ясно, че заседание на еврогрупата ще има във вторник. В съобщение на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се посочва, че тази нощ и утре той ще разговаря с18-те държавни и правителствени ръководители от еврозоната, както и с ръководителите на институциите на ЕС. Във вторник Юнкер ще направи обръщение по темата за Гърция пред Европейския парламент в Страсбург.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
3
 
15
 
! Отговори
до 167 преди 8 години
Всъщност ЕС на нас ни плаща. Не колкото на Гърция, но ни плаща.Не знам за е.ането, но определено, ако утре към нас секне потокът пари, който идва от запад, ще се превърнем от бедна държава в държава, която се намира в централна Африка.
128
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хумаоитарни помощи и на нас трябва да отпускат, а не да ни ги продават.,,Секанд хенд мания,, и ,,Секанд хенд бутик,, голям майтап. Като политиците и звездите ни.
127
2
 
16
 
! Отговори
до 166 преди 8 години
Нека да си говорим за Гърция след месец, два. Дотогава еуфорията ще е минала, а кесията ще се е изпразнила окончателно.И тогава пак да питаме тия щастливи хора как се чувстват...
126
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами нас защо ни е...т, без да ни плащат?
125
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Божееееее,най-бедните и най-мизерните в ЕС тръгнали да се радват,че гърците ще вземат заплати като тях!!!!!На какво се радвате бре?????Че,няма да сме сами в мизерията и беднотията ли???С прегръдки и целувки по Европата няма как да се получи!!!!Там са научени да си прегръщат и държанките!!!!На принципа са:"Този,когото го храним,после го ......м"!!!Така,че научете се да казвате отвреме на време"НЕ" след като не е в наш интерес!!!!
124
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Божествени еллинидес, със сламка да ги изпиеш!
123
2
 
10
 
! Отговори
Рънте преди 8 години
Все още имат шанс-мястото на финансов министър е свободно. Да изберат Милен Велчев да им изкупи дълга.
122
1
 
26
 
! Отговори
Shark преди 8 години
до 157. Е ми да, така е. Само че трябва да им се покаже на гръчолята, че който яде и пие трябва да си плати и сметката накрая, защото иначе тази сметка ще дойде от нас, всички които сме членове на ЕС ще им плащаме сметката. Затова надейте много да защитавате гърците, да вярно, умеят да се борят за правата си, но в този случай те не са в правото си. Ако те не си платят, тези пари ще ги връщаме ние, т.е. кредитора ще си ги вземе както казах, по един или друг начин.
121
0
 
20
 
! Отговори
1 преди 8 години
Гурция няма да фалира просто така. Ще отнеме време :) Интересно ми е какъв ще е отговора на европейския съюз. Трябва да е цивилизован от една страна и да им дръпнат кранчето от друга. За мен е загатка ка се прави това :)
120
0
 
22
 
! Отговори
Българин преди 8 години
До SharkПриятелю,Ти се опитваш да разсъждаваш, като честен нормален човек. Само че гърчолята не мислят, че трябва да ги връщат кредитите. За тях кредитора е ТЕРОРИСТ (според Ципрас и Варуфакис) и затова логиката им е друга.
119
0
 
9
 
! Отговори
Shark преди 8 години
До 155. Всичко е вярно, което си казал, само няма да се съглася, е тези, които наливаха пари в Гърция няма да си ги получат. Ще си ги вземат и още как. Да си видял кредитор да не си е прибрал дължимото, по един или друг начин. Освен в случаите когато длъжникът (обикновено физическо лице) не работи, няма доходи и няма имоти, т.е. няма какво да му се вземе. Да ама с Гърция нещата не стоят така!
118
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците казаха НЕ защото са богати и хич не им пука,че държавата няма да връща кредитите,които е взела.В гръцките банки има 400 милиарда евро депозити на населението.Освен това Гърция е туристическа страна ,има и селско стопанство добре субсидирано от държавата/поне досега/,така че Гърция няма да фалира,просто тези,които наливаха пари в страната,няма да могат да си ги получат обратно.
117
0
 
10
 
! Отговори
лупито преди 8 години
ЦИПРАС и НЕ ПОДЕБИ ама СЕГА КАКВО ПРАВИМ - банките затворени евракис нема ляба сварши пасти ша ядем
116
0
 
21
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Чета тук разни мнения- гърците били горд народ, не били като нас, борели се и т.н. Всичко това добре, ама колкото и горд да си, като си взел едни пари на кредит ще трябва да ги връщаш. Нали така?? Помня през 93-та, бях в Гърция, на всеки ъгъл стоеше табела с обект, направен с пари от ЕС, и гърците наляво и надясно парадираха с това. Тогава защо не протестираха, всички са били наясно че това са пари на кредит, нали? Защо народа тогава не каза - чакайте бе, как ще връщаме? А сега протестират!
115
0
 
3
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Da germanzi holandci i anglichani nishto nerazbirat ot finansi.razbirat gurzite bulgarite i rusnacite
114
20
 
4
 
! Отговори
Граничар преди 8 години
Солидарност с гръцките хора! Милиардите не са откраднати от тях. Те си имат отгледана олигархия Папандреу,Онасис, Ниархос..които са гепнали паричките, а сега се крият зад СИРИСА и прекарват гръцките хора да плащат. Защо да виним хората в Гърция. Нека сме солидарни с Хората и да гледаме към Хората в България.
113
5
 
12
 
! Отговори
хаха преди 8 години
Какви изгорени мостове?Каква хуманитарна помощ?Стига глупости гърците казаха не на кредиторите а не се отказват от европа вие още малко и ще ги изкарате северна корея
112
2
 
17
 
! Отговори
Граничар преди 8 години
Кризисен мениджмънт! Това е което ни е нужно сега. Когато нещата се сгомняват - те се сгомняват до край...! Когато Гърция и Сърбия са зле, печелившия е България. Колкото по-зле, толкова по-добре. Помнете: - Македония в ЕС преди Сърбия! Сега ние тежим повече в ЕС,НАТО и на Балканите..Необходимо е да се предвиждат и най-лошите варианти, като се търсят възможностите за нас в тях.
111
20
 
15
 
! Отговори
Сакис преди 8 години
Това, че на българите ви доставя удоволствие да ви мачкат, да ви съсипват икономиката, да потъпкват правото ви на достоен живот, не означава, че и другите народи са като вас. Смешни сте в упорството си да изисквате от другите народи да изпаднат до вашето положение.
110
2
 
12
 
! Отговори
nimpo преди 8 години
До vdchДа сами се освободиха но с помощта на Английската флота. Вдигнаха въстания понеже знаеха, че англичаните ще дойдат и това е 1817г. И от тогава ги дондуркат че до сега. А нас априлското въстание никой не дойде и фесовете ни изклаха и руснаците ни го набутаха в последствие.