Гърция обмисля удължаване на банковата ваканция

Атина вероятно ще е принудена да въведе паралелна валута
6 юли 2015 18:13, Бойчо Попов
37
Гърция обмисля удължаване на банковата ваканция
Снимка БТА

Гръцките банки ще останат затворени още поне няколко дни. Aтина ще издаде днес нов указ за удължаване на банковата ваканция с най-малко още няколко дни, предава Ройтерс, позовавайки се на банкери.

Все още не е ясно какво е решението на централните банкери на Европа, които трябва днес да вземат решение дали да увеличат лимита на спешната помощ.

В неделя вечер Ройтерс предаде, че ЕЦБ вероятно ще запази равнището на спешното финансиране за гръцките банки на досегашното ниво, след като в неделя гърците отхвърлиха приемането на спасителния план за страната, предложен от кредиторите. Действията на ЕЦБ ще позволят на гръцките банки да имат малко време, за да използват вече одобрените 89 млрд. евро. Същевременно ще могат да гарантират, че банките остават затворени най-малко за през следващите дни.

Гръцките банки бързо остават без пари, въпреки че от месеци получават спешна помощ от Гръцката централна банка чрез програмата ELA (Emergency Liquidity Assistance - ELA) на ЕЦБ. По тази програма централната банка предоставя кредити на търговските банки при по-високи лихви от стандартните кредити на ЕЦБ. Рискът, свързан с кредитите, се поема от Гърция.

През миналия месец ЕЦБ замрази обема на средствата по програмата ELA за Гръцката централна банка на 89 млрд. евро. Сега базирната във Франкфурт институция трябва да реши дали да отговори на молбата на Гърция да влее повече пари във финансовия сектор на страната като повиши тавана на програмата, за да предотврати колапса на гръцките банки.

Ако източникът на евро за Гърция пресъхне, Атина вероятно ще бъде принудена да въведе паралелна валута, за да плаща сметките си, посочват анализатори.

ЕЦБ е сред основните кредитори на Гърция заедно с Международния валутен фонд и партньорите на страната от еврозоната. На 20 юли Гърция трябва да изплати кредит от 3,5 млрд. евро към ЕЦБ.

Според анализатори ако Атина не направи това плащане, почти със сигурност ще се стигне до спиране на програмата ЕLA и последващ фалит на гръцкия банков сектор, което вероятно ще изведе страната от еврозоната.

По-рано в понеделник членът на Изпълнителния съвет (ИС) на институцията Кристиан Ноайе заяви, че гръцкият държавен дълг, притежаван от ЕЦБ, не може да бъде отписан. "Гръцкият дълг, притежаван от Евросистемата, е дълг, който не може по самото си естество да бъде преструктуриран, защото това би било равносилно на парично финансиране на държава", заяви Нойер, който също така оглавява и Френската централна банка.

В неделя друг от членовете на ИС – Беноа Кьоре, отбеляза, че предвид високата несигурност за европейските пазари вследствие на кризата в Гърция ЕЦБ е готова в случай на нужда да предприеме нови мерки.

"ЕЦБ винаги досега има еднозначна позиция – ако трябва да направим повече, правим повече", отбеляза той, цитиран от Ройтерс. "Ние ще приложим, ако се наложи, нужните инструменти".

През юни Кьоре заяви, че не изключва излизане на Гърция от валутния съюз. "Това било нещо възможно, макар и не онова, което желае ЕЦБ".

Още за икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
хитрец преди 8 години
Га ядоха гироса ни риваха,а???:))))
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ги ли финансира ЕЦБ чегеварчетата дори и да отворят много бързо ще затворят тези детп пееха ком.песни снощи първи ще се наредят на опашките пред гишетата и но пасаранОдисей 1
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас се държи като шеф, но е само практикант в ЕС и предполага, че гръцките номера щеминават както в Гърция с референдума. Няма опит как се преговаря със северни и западниЕвропейци, а и лъже ( "банките отварят в понеделник ") народа си. Той народа си е глупав и вярва,но ЕС не му вярва. Кой от тях ще иска да преговаря с лъжец?
26
0
 
4
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
"По тази програма централната банка предоставя кредити на търговските банки при по-високи лихви от стандартните кредити на ЕЦБ. Рискът, свързан с кредитите, се поема от Гърция."Гаси солидно гарантирания риск, честно :)
25
9
 
6
 
! Отговори
ВЛАСТ СЪС ЧЕСТ преди 8 години
Да си връщат драхмата и това е. Време е ние да излизаме бързо от фунливия валутен борд, да обявим Волен Сидеров за президент и да помолим Русия за членство във федерацията.ЗАЩОТО ЗАЕДНО МОЖЕМ!!!
24
1
 
9
 
! Отговори
mimoza преди 8 години
"Гърция обмисля..."Все едно, че може да ги отвори...ха хаНяма да са отворени дъъъълго време!Банките де.
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сетиха се гърците да правят нещо.Да,ама закъсняха с доста години.Услади им се изкуственото поддържане на стандарта им по висок от соц. комшийката!Сега ще си сърбат попарата която други им надробиха и им беше много вкусна.Въпросът е друг, кога и другите които живеят на баснословни кредити ще го издухат?!
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един грък може и да взима 1000 евро, ама ако банката е затворена, какво от това? Пък и там цените са в евро и бързичко привършват.
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бънди, още преди две години край Солун засякохме цял автобус българи, бягащи от Гърция. Разказаха ни, че вече няма далавера и дори за берач на портокали не можеш да се хванеш. Свърши тая вече.
20
5
 
13
 
! Отговори
политолог преди 8 години
Е другари червени *** хванахте мигрена от викове и радост колко е велик Ципрас и как натрил носовете на ЕС . Нали каза , че днес ще отворят банките , защо не ги отваря . Накратко навсякъде където управлява комунист е само мизерия и кражби. Сега е ред на Гърция да види колко е хубаво . Айде честито и дано др. Путин ви помогне както помогна на нас да плащаме 3 пъти по скъп газ от Западна Европа .
19
1
 
8
 
! Отговори
Hiter преди 8 години
Баба Ванга каза :"В Гърция ще е най-тежко"Не знам какво е имала в предвид ,но ще е така.
18
2
 
10
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 8 години
И помнете: много неща съм видял, но като българската ракия НЯМА, като българската шопска салата НЯМА, като българското кисело мляко НЯМА, като българския фолклор НЯМА (ако имах повече средства, щях да помагам), като българското Черно море НЯМА (не говоря за канализацията), като българските планини НЯМА!!! БЪДЕТЕ ГОРДИ И НЕ СЕ ИЗЛАГАЙТЕ, НЕ СЕ НАВЕЖДАЙТЕ НА ЛЪЖЛИВИТЕ ГЪРЦИ!
17
13
 
6
 
! Отговори
шоп преди 8 години
Гърция, фалирала или не фалирала - дреме ми!Но едно стана ясно - има гръцки политици, които не се предават и не се продават. А сега ми покажете един български политик! Само Желю Желев, Бог да го прости!
16
2
 
12
 
! Отговори
666 преди 8 години
давай давай Ципрас, Голодомор идва!
15
10
 
24
 
! Отговори
555 преди 8 години
В Гърция има триумф на народната простотия - ето затова не трябва да има референдуми по въпроси, които над интелектуалното ниво на народа.
14
7
 
23
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 8 години
Момчета, сиртакито свърши. И узо няма. Стига хвалете смотаните гърци, а имайте малко повече самочувствие. Може да взимаме по 600 лв., ама не висим на никого за месечната си издръжка. Предпочитам да е така, а не целият свят да се занимава с държавата ни и да ни ожалват. Бъдете горди, а не мрънкащи ***. В това е силата на мъжа.
13
4
 
22
 
! Отговори
пнваафяофьятя преди 8 години
Ципурас довчера лъжеше смотаните гърчоля как още във вторник ще има споразумение с ЕС и от сряда потичат реки от евро към Гърция - а се оказа, че никой не се интересува от тях, още по-малко пък води някакви проговори. Банките затворени за неопределено време, вместо с пари ще се разплащат с хартийки... Честите простотия!
12
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бънди, лекувай се!
11
5
 
15
 
! Отговори
Коко преди 8 години
Низходящо степенуване на умствени възможности - глупав, по-глупав, грък, гръцки комунист!
10
16
 
13
 
! Отговори
Бънди преди 8 години
Лузъри, ама изкарват 100л0 евро на месец, поне. А ти тука опъваш каиша за 600 лева. Сега има голяма омраза към гърците, но за мен тя е от комплексарщина. Някои май забравиха как преди година и тук се редяхме пред банките. Що така? Нали сме много стабилна и убава държава.