Какво следва от отрицателния вот на Гърция?

Главният икономист на Allianz прогнозира 10 последици от "не"-то
Обновена: 6 юли 2015 14:11 | 6 юли 2015 13:13, Виктория Тошкова
123
Какво следва от отрицателния вот на Гърция?
Снимка: Архив Reuters

Следвайки съветите на своето правителство и гласувайки с "Не" на референдума в неделя, гръцките граждани изпратиха недвусмислено послание. Подобно на американските герои във филма „Мрежата“, които, отваряйки прозорците си, крещяха „Бесен съм и не издържам повече“, гърците искат останалата част от Европа да признае тяхното страдание, коментира главният икономист на Allianz Мохамед Ел-Ериан за BloombergView.

На този етап обаче само няколко европейски лидери изглеждат готови да слушат. И още по-малък брой изглеждат готови да предоставят дозата облекчение, от което Гърция отчаяно се нуждае. Последствията ще се усетят най-вече в Гърция, но и в Европа и дори извън нея.

Според Ел-Ериан има 10 последици на вота, които предстои да видим през следващите дни.

1. Победата на поддръжниците на отрицателен вот – с повече от 60% от вота според предварителните резултати първоначално ще доведе до разпродажби на ценни книжа, до ценови натиск над облигациите на Гърция и на други периферни икономики и развиващи се пазари от еврозоната. Германските и американските държавни ценни книжа пък ще спечелят от процеса на бягство към качествени активи.

2. Хванати неподготвени, европейските политици спешно ще се опитат да си възвърнат инициативата: германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд ще се срещнат в понеделник в Париж, за да обсъдят реакцията си. В един идеален свят тези лидери бързо и ефективно ще работят заедно с гръцкото правителство, за да преодолеят конфликта и язвителността отпреди референдума. Това вероятно ще бъде трудно, имайки предвид липсата на доверие, враждата и обвиненията, които разрушиха връзката.

3. Дори и с тези предизвикателства гръцките и европейските политици нямат много време, за да се стегнат. Ужасяващите условия в Гърция ще се влошат още повече, преди да започнат да се подобряват. Без огромна спешна помощ от Европейската централна банка (ЕЦБ) – решение, което е малко вероятно да бъде взето, правителството трудно ще намери пари, за да зареди банкоматите в страната, камо ли за да отвори отново банките.

 4. Докато гърците гледат да се запасят, липсата на стоки, включително бензин и храна, ще се задълбочава. Контролът върху капитала и плащанията ще бъде затегнат. Икономиката ще направи още една тревожна стъпка надолу, задълбочавайки безработицата и бедността. А правителството ще се бори да плати пенсиите и заплатите на държавните служители.

5. В резултат правителството ще се окаже под растящия натиск да емитира държавни облигации тип IOU (буквално I Owe You – Имам дълг към теб), за да запази усещането за функционираща икономика. Ако това се случи, облигациите IOU ще поемат ролята на алтернативна валута, използвана вътрешно с отстъпка спрямо единната валута.

6. Извън Гърция ще има много опити за ограничаване на неблагоприятните ефекти. ЕЦБ вероятно ще предложи нови мерки, за да ограничи регионалната зараза, включително разширяване на сегашната програма за мащабни покупки на ценни книжа. Това ще отслаби обменния курс на еврото. Освен това заедно с Международния валутен фонд (МВФ), към който Гърция вече е в просрочие, ще се подготвя за серия от дефолти на Гърция.

7. Всички участващи страни ще преминат към подготвения си план Б. Този преход ще бъде много по-травмиращ за Гърция, отколкото за останалата част от Европа.

8. Крайната цел е възможно най-бързо преодоляване на вероятността за още страдания, болка и несигурност сред хората, а Европа има инструментите и институциите да ограничи заразата и да поддържа целостта на еврозоната. Но това ще изисква допълнителни действия от ЕЦБ, комбинирани с мерки на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), насочени към завършването на банков съюз и постигането на напредък към фискална интеграция.

9. Доста е съмнително обаче дали Гърция ще успее да възстанови статута си на пълноправен член на еврозоната. Без сериозни умения за управление на кризи тя наистина е изправена пред опасната вероятност да се превърне в провалена държава. Вместо само да стои отстрани, Европа трябва да гарантира, че евентуално излизане на Гърция от 19-членната еврозона няма да доведе и до отделянето ѝ от по-големия Европейски съюз. Това, например, може да включва специално членство в споразумение за асоцииране.

10. Не на последно място, очакваме експлозия от обвинения. Тази непродуктивна дейност може да доведе до отлагане на спешната нужда Европа да възприеме уроците от този тъжен резултат. Серията от неизпълнени обещания за реформи на няколко гръцки правителства бяха засилени от политически инат, слаб анализ и непоследователно проследяване на процеса от страна на Европа, което допринася за това Гърция да не е функциониращ член на семейството.

Четете още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Очевидно българите умират от желание , да има един по нещастен от тях народ.Няма ***, по нещастен от БЪЛГАРИТЕ народ , няма никъде по света?И никой не гласува вместо вас ,нали?На времето имаше един грузински филм на който върху табелата на една кръчма , пишеше:САМ ДОЙДОХ..........
91
2
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 8 години
Защо може Калифорния да фалира на няколко пъти без да изостави долара а Гърция да не може. А бе оставете ги да фалират и да им фалират и банките да жидим дали ще продължават да пеят същата византийска песен.Нека да стане като в българия при първата банкова криза...
90
2
 
4
 
! Отговори
БГ бас преди 8 години
Сега остава само да видим кой ще запретне пръв полата а / ГЪРЦИТЕ Б/ евро- гейците Гласуването не е задължително ;))))
89
2
 
6
 
! Отговори
до 106 преди 8 години
Защото Гърция има субсидии за селското стопанство, които идват от ЕС - там има квоти ако не знаеш и за селското стопанство тези квоти отиват най-много при Франция,Гърция и Полша в частност. Ей за тва драги ми *** ***. И нашите домати ще струват 50 стотинки на пазара ако субсидията ти се пада още 50 ст. отгоре на стойността за производителите. Сеш се?
88
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До R2KДостойнство, "ДОСТОЙНО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ"- Йерун Дейселблум
87
9
 
6
 
! Отговори
R2K преди 8 години
След време за тези събития /референдума и резултатите от него/ ще пише в учебниците по история като велик пример за достойнството на един народ!
86
1
 
8
 
! Отговори
българин преди 8 години
До 107:Не знам, какво ти харесва, но имам натрапчивото усещане, че имаш разстройство на мозъка. Никога не съм обвинявал Гърция и гръцкия народ в друго, освен в гьонсуратлък. Освен това, никой нищо не ги кара да правят. Точно обратното, ТЕ искат от ЕС и още пари и опрощаване на голяма част от дълга. ако си готово да им даваш, давай им, но не от мойте пари. Освен това, не е лошо да се прегледаш, щото май си се побъркало от четене на комунистически книжки.
85
1
 
4
 
! Отговори
българин преди 8 години
До 106: На знам, дали на мен пишеш, ако е така, значи имаш умствен проблем. От това, че на гърците производителността им е слаба, не следва, че българската е по-силна.
84
2
 
11
 
! Отговори
До 73 преди 8 години
"В момента ,в който Китай се откаже да купува новите хартийки които си печатат американските ти приятели и са фалирали още на другия ден."Ти нормален ли си бе друграче? Ако се откажат от американската валута, това значи да се откажат от американския пазар. Това няма никога да стане.
83
7
 
3
 
! Отговори
До българин преди 8 години
Е написаното в 105 вече ми хареса и си дойдохме на думата.Значи не Гърция и гръцкия народ са виновни ,та да ги карат сега да ядат камъни и пясък и да си разпродадат всичко за да са доволни ония *** банкерите.
82
9
 
8
 
! Отговори
До 104 преди 8 години
Интересно ,защо тогава днес ти ядеш гръцки а не български домати тогава, а не е обратното.Ние да изнасяме за Гърция щото сме страшно производителни пък гърците мързеливи
81
3
 
7
 
! Отговори
българин преди 8 години
До 98:Нали вече писах бе, тапир червен, че нямам шанс за гръцки финансов министър, защото там търсящ пълзящи червени *** като тебе и Дянков. Това е, бързо пълзи натам.
80
2
 
11
 
! Отговори
българин преди 8 години
До 101:Ако не се държиш като червено влечуго, няма да ти казвам така. Отговорът на въпроса ти, защо европейски банкери, главно немски и френски, са дали на Гърция около 400 милиарда евро заеми, е *** - от алчност. Както фалиралите Леман Брадърс. Впрочем, тези банкери доста добре си защитават интереса - правителствата на Германия и Франция праткически им откупиха голяма част от държания дълг, а ЕЦБ финансира гърците. Вчера и МВФ запя за опрощаване на гръцки дълг за да могат да връшат нещо.
79
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 97Като даваш нереални пенсии и заплати, спрямо възможността на икономиката си, като не си плащаш данъците, като има някакви 6,5 % данък за хотелиерите и 13% за ресторантьорството! Какви са тези данъци такива ги няма и в най-богатите държави?!?! Като се дава 13 и 14 заплати и пенсии всяка година, и като работиш до обяд твоята производителност на труда е нулева! Такава пробита кофа, я хвърля на *** и толкова!
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МНОГО СЕ ПАЛИШ, ТИПИЧНО ЗА РОБ /ГРЪКОРОБ/. ПЪРВО СИ ОПРАВИ ПРАВОПИСА, ПО ТОВА ЛИЧИ КОЙ Е БЪЛГАРИН.
77
7
 
5
 
! Отговори
До българин преди 8 години
Н е те обиждам ти си навярно някой доктор на икономическите науки ,но не ми отговори на мен простото червено влечуго-защо са им дали 400 милиарда бе икономисте.И между другото Гърция ли е най-задлъжнялата страна в Еврозоната та и налагат на нея разни изисквания.Схемата на връщането на дълговете и една и съща в целия свят-всички страни теглят нов дълг за да си платят стария.И така докато стане като катастрофата с ипотечните заеми в Хамериката и всичко се сгромоляса
76
6
 
4
 
! Отговори
До 97 преди 8 години
Ти си празна кофа ,иначе нямаше да пишеш глупости.Напротив ,последните 8 години Гърция изпълняваше всички изисквания които им наложиха-намалиха пенсиите с по 250 евро ,направиха огромни съкращения и за това сега в Гърция безработицата е 20-25 % .А ти кажи как ставя тоя фокус ,хем наливат нови милиарди ,хем уж им опростиха около 120 милиарда и след осем години дългът и пак си стои толкова
75
4
 
5
 
! Отговори
До българин преди 8 години
Брей ,че си умен бе.Я *** да станеш министър на финансите на Гърция и да ги оправиш за една две години.Ти си просто книжен плъх и теоритик и понятие си нямаш от много нещо но се изказваш тук умно умно.Абе тутманик.я кажи като Гърция е такава и онакава и книжата и не струват ,защо са и отпускани над 400 милиарда заеми .Не са ли знаели на кой ги дават и как ще им ги връщат.
74
1
 
21
 
! Отговори
вън от ЕС преди 8 години
Гърците освен че са мързеливи, а излязоха и много глупави! С това "не" - си копнаха първи гроба.. те си мислят, че сами ще се оправят - пълен абсурд! Без оркестър, който да свири, сиртаки няма да играете! Референдума трябваше да бъде в ЕС за изключването на Гърция от структурите й. От 6 години се наливат стотици милиарди на европейците в една празна кофа, а гърците ядат, пеят и пилеят... без никакви реформи. Това ако е гръцката солидарност то такива страни нямат място в ЕС!!
73
5
 
7
 
! Отговори
българин преди 8 години
Поправка на постинг 88:Изпуснал съм една буквичка, става въпрос за ПУТЛЕРОВИ *** мазни. Те са неспасяемото бедствие.