Приоритет №1 за Атина е отварянето на банките

Нашето "не" не е късане с Европа, категоричен е Ципрас
6 юли 2015 07:25, Бойчо Попов
63
Приоритет №1 за Атина е отварянето на банките
Снимка: Reuters

Първият приоритет за гръцките власти е отварянето на банките, обяви в телевизионно обръщение към нацията гръцкият премиер Алексис Ципрас.

"Атина е готова на реформи. Спешно нужни са инвестиции, както и преструктуриране на дълговете“, заяви още Ципрас.

Той възнамерява в понеделник да проведе срещи с председателите на всички водещи партии в страната си.

Още по темата
"В гръцкия референдум няма победители и победени. Гръцкият народ доказа при сложни обстоятелства, че демокрацията не може да бъде подтискана. Но националното единство трябва да бъде запазено“, предупреди премиерът.

В Twitter Ципрас посочи, че дори и Международният валутен фонд (МВФ) е установил, че тежестта на дълга на Гърция не е устойчива. Към избирателите си той пише: "Мандатът, който ми дадохте, не е е призив за скъсване с Европа, но също така ми дава по-голяма сила за преговаряне". Неговото правителство знаело, че няма да има лесни решения. "Но има и справедливи решения, устойчиви решения – поне докато и двете страни са готови за това".

Същевременно той изказа убеждението си, че резултатът от вота не представлява "разрив“ с кредиторите, а нов мандат за споразумение със социална справедливост.

По-рано в неделя Ципрас заяви, че "от утре отново ще се отвори пътят към основните ценности на демокрацията и солидарността на всички народи в Европа".

"Днес е празник, защото демокрацията е жива и това ще ни помогне да преодолеем страха и изнудването. Ако може да се игнорира волята на едно правителство, не може да се игнорира волята на един народ“, заяви премиерът, след като гласува на референдума, който той предизвика, в 27-ма секция на 30 основно училище в Атина. 

Още за гръцката криза четете в Investror.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
42
 
! Отговори
none преди 8 години
Не знам как гърците и г-н Ципрас си го представят това отваряне на банките след като не искат споразумение с кредиторите си. Т.е. те няма да получат пари, щото не искат, нямат такива щото харчат повече отколкото изкарват, но ще си отворят банките ... да раздават какво??? Драхми, купони ...????
2
32
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
осраните поплювковци плюят гърците щото са роби и им харесва - това е
1
50
 
19
 
! Отговори
аз преди 8 години
Гърците доказаха , че са народ горд, достоен, свободен.Демокрацията при тях не е празна дума. Браво