Приоритет №1 за Атина е отварянето на банките

Нашето "не" не е късане с Европа, категоричен е Ципрас
6 юли 2015 07:25, Бойчо Попов
63
Приоритет №1 за Атина е отварянето на банките
Снимка: Reuters

Първият приоритет за гръцките власти е отварянето на банките, обяви в телевизионно обръщение към нацията гръцкият премиер Алексис Ципрас.

"Атина е готова на реформи. Спешно нужни са инвестиции, както и преструктуриране на дълговете“, заяви още Ципрас.

Той възнамерява в понеделник да проведе срещи с председателите на всички водещи партии в страната си.

Още по темата
"В гръцкия референдум няма победители и победени. Гръцкият народ доказа при сложни обстоятелства, че демокрацията не може да бъде подтискана. Но националното единство трябва да бъде запазено“, предупреди премиерът.

В Twitter Ципрас посочи, че дори и Международният валутен фонд (МВФ) е установил, че тежестта на дълга на Гърция не е устойчива. Към избирателите си той пише: "Мандатът, който ми дадохте, не е е призив за скъсване с Европа, но също така ми дава по-голяма сила за преговаряне". Неговото правителство знаело, че няма да има лесни решения. "Но има и справедливи решения, устойчиви решения – поне докато и двете страни са готови за това".

Същевременно той изказа убеждението си, че резултатът от вота не представлява "разрив“ с кредиторите, а нов мандат за споразумение със социална справедливост.

По-рано в неделя Ципрас заяви, че "от утре отново ще се отвори пътят към основните ценности на демокрацията и солидарността на всички народи в Европа".

"Днес е празник, защото демокрацията е жива и това ще ни помогне да преодолеем страха и изнудването. Ако може да се игнорира волята на едно правителство, не може да се игнорира волята на един народ“, заяви премиерът, след като гласува на референдума, който той предизвика, в 27-ма секция на 30 основно училище в Атина. 

Още за гръцката криза четете в Investror.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А бе верно къде е Хитлер?
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ми те ако отворят банките реално ще настане революция и ще се случи това, което ние преживяхме 97ма, но доста по-мащабно
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сещам се как ЕС да излезна от положение; да инвестира в заводчета за преработка на гръцки фекалий, така няма да си загуби парите, щото квото изяде гръка те ще си го вземат и ще си го преработят и дори ще е БИО. Крайният продукт като ток, метан ЕС ще си го продава на преференциални цени в цяла Европа и всички ще са доволни. Гърция освен туристически, ще стане и БИО енергиен център на ЕС. Колкото повече пари им даваме за преработка, толкова повече евтина енергия ще дивесифицираме срещу Русия...
40
1
 
5
 
! Отговори
mimata преди 8 години
до г-жа Меркел, попитайте на референдум иска ли германския народ да продължава да плаща за чуждия луксозен живот. Полученият резултат връчете на господата Ципрас и Варуфакис.
39
1
 
5
 
! Отговори
Логика преди 8 години
Гърция(Ципрас)демонстрира неуважение към кредиторите,от друга страна моли за нови кредити.От една страна казва,че няма да връща старите кредити(изядени и изпити),от друга страна иска нови.Крие се зад демокрацията...А тя подчинява ли се наикономическите закони?Дал си пари назаем на някого,той ти казва,че няма да гивърне и иска да му дадеш пак(и не ти е близък роднина),ще му дадеш ли?Освен това не виждаш да взима сериозни мерки за ограничаване на харча,а че искада живее нашироко,друг плаща!
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мисля, че страни като Германия, Франция Холандия, Австрия и най-вече Испания и Италия, който минаха близо покрай фалита си ще се съгласят да продължът, да хвърлят парите на народа си в каца без дъно от която иализат само посни гръцки ла*на, които не стават и дори да си наториш градината с маслинови дръвчета...
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Приоритет на комуниста е отварянето на банките, а на капиталиста - на фабриките. От това следва, че гърците нама да се оправат, освем ако до пролетта на разкарат това правителство.
36
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Естествено, че не е късане с Европа, Европа е прекалено алчна за да пусне Гърция и прекалено уплашена от посоката, която Гърция би поела. Гърците се възползват именно от този страх. Всичките заплахи на ЕС че гръцкото не означавало излизане от съюза бяха за сплашване на гръцките избиратели с цел да изберат "да" на референдума.
35
2
 
8
 
! Отговори
Божо преди 8 години
Не мога да го разбера този ципрас !!! До вчера искаше да наказва банки и банкстери, от днес иска да отваря банки и да си говори с банкери ??? Този гаден популист иска ли банки , или иска комунизъм , какво точно иска ??? Гърция гласува против споразумение , защо този не изпълнява волята на гръцкия народ ??? Хората си казаха - "ние сме против гадните банкери" !!!
34
0
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Добре ,ама някой май загуби ключа.
33
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно голямо браво на Ципрас и на гърците. Ако имаше повече такива като него и разбира се като Путин, светът щеше да се промени към по-добро.
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не разбрах референдума напълни ли банките и без финансов министър?
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС каза, че референдума не е актуален, защото срокът за приемане на последните предложения за реформи изтече преди 10 дни.ЕС и Гърция ще трябва да се договарят наново, за да потекат парите и банките да отворят. Ако банките не отворят утре, доверието на гръцкия народ към кабинета на Ципрас сериозно ще се разклати и до края на седмицата властта може да падне.
30
2
 
20
 
! Отговори
забелязах преди 8 години
Това е така защото истинските крадци са българските комунисти .Те така направиха и прехода- криминално .Докараха ни не до еврото ,а до валутен борд.Не до висок стандарт ,а до масова емиграция.За да се промени България ще трябва да се пипне не само конституцията ,но и цялата медийна среда .Едва тогава ще може да се промени нещо .
29
0
 
11
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Охи Ципрас , охи !
28
2
 
3
 
! Отговори
КороМоро преди 8 години
Референдум било, демокрация било? Ограбиха хората! Обикновеният човек, дето гледа да живее, да има хляб на масата от него взеха. В металугията съм работи, по цял ден шум и много опасности, а сега? Банки фалират, цели държава фалират, а за нас обиновените хора никой не мисли.
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да оставим Гърция. Да вникнем в медийната среда на България.Прави ли ви впечатление ,че повечето собственици на медии са против запада ,капитализма и Америка.Около тази криза се оформи онова ,което последните комунисти в Бг са намислили .Говорят за Гърция ,но мислят за България.Иска им се България да е била шута на Европа. БНТ,БНР,КУП МЕДИИ .....
26
1
 
6
 
! Отговори
забелязах преди 8 години
Да оставим Гърция. Да вникнем в медийната среда на България.Прави ли ви впечатление ,че повечето собственици на медии са против запада ,капитализма и Америка.Около тази криза се оформи онова ,кото последните комунисти в Бг са намислили .Говорят за Гърция ,но мислят за България.Иска им се България да е била шута на Европа. БНТ,БНР,КУП МЕДИИ ......
25
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите ви поздравяват. Поздрави от затъналата в директиви България.България, която за десет години в Евросъюза видя само превръщането си в държава второ качество и бе доведена до тотална демотивация и демо катастрофа.Ние не обичаме лявото и по-наляво се надяваме да не стъпите. Но, уважението ние ви дължим.Вие показахте и заради нас - че хората могат да решават и сами. Да поемат отговорности за делата си.Разбирате ли сега защо 'демократична' Европа се плаши от референдуми?
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дори да им опростят 100% от задълженията на ''важните гърци'' -ПАК нямат пари , и искат още милиарди ,милиарди *** искат може би ЕС да спре всякакви фондове за България и да ги насочи към Гърция ,ако може и гръцките банки да ограбят още повече българи /щото българите трябва с и връщат кредитите към гръцк и банки /ама гърците кат о цяло не искат да връщат нищо на никой ./и ако може бълагри безпалтно да слугуват в Гърция -че гърците ще фалират ...