Очаква се от Атина нов план за излизане от кризата

Най-вероятно Ципрас ще поиска опрощаване на 30% от дълговете
Обновена: 7 юли 2015 11:13 | 7 юли 2015 11:10,
34
Очаква се от Атина нов план за излизане от кризата
Снимка: bgonair.bg

Атина трябва да представи пред останалите страни от еврозоната нов план за излизане от кризата. Най-вероятно премиерът Алексис Ципрас ще поиска опрощаване на 30 процента от задълженията, които страната му дължи на международните кредитори.

На този фон стана ясно, че Гърция няма да получи нови кредити заради просрочената вноска по стари задължения. Това е заявила в телефонен разговор директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард на премиера на южната ни съседка Алексис Ципрас. Гръцките банки пък ще останат във ваканция до сряда включително.

По думите на представител на фонда Лагард е разяснила на Ципрас, че МВФ не може да отделя средства за Гърция, тъй като това би влязло в противоречие с установената политика на фонда по отношение на просрочените плащания. По-рано Лагард изрази готовност за подпомагане на Гърция, ако Атина поиска това.

Южните ни съседи вече имат задължения към фонда. На 30 юни гръцката страна трябваше да изплати на МВФ сумата от 1.6 милиарда евро, но до момента това не е станало. На този фон стана ясно, че Европейската централна банка остави без промяна лимита на кредитирането за подпомагане на ликвидността на гръцките банки.

Чрез този механизъм ЕЦБ предоставя на гръцките банки средства, за да се предотврати изчерпването на паричните им резерви. Лихвата по сумите, получавани от Гърция в рамките на този механизъм, са 1.55%, докато при обикновено финансиране тя е 0.05%. Междувременно стана ясно, че банковата ваканция в Гърция се удължава поне до 8 юли.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
20
 
! Отговори
ОХИ преди 8 години
Аз нещо се обърках, нали 'ОХИ' казаха, какви прошки, какви пет лева. Няма да е справедливо защото аз в банката им казах Охи, а те не искат да ми опростят и една стотинка
3
16
 
2
 
! Отговори
гербист от кариерата преди 8 години
Гърция да представя по-бързо плана си за отписване на 30% от дълга и да обслува останалото, защото по-добре кредиторите да получат 70% отколкото да пият една студдена вода. Да си стискат ръцете и да забравяме за кризата.
2
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас не е разбрал, че голямото "НЕ" е воденичен камък който сам си сложи на врата. Скоро ще последва съдбата на Варуфакис.
1
9
 
13
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Независимо ОХИ,или АХИ майката му е...опрощаването на милиардни дългове,естествено опапани с кеф от елините.Пустите му гърци;как техните... молби хващат декишшш в ЕС,а нас само ни...действат,като пълни...отличници.