Украйна е ключов партньор за енергийната сигурност на България

Демократичният европейски път на Украйна е без алтернатива, заяви Плевнелиев
7 юли 2015 16:52, Елка Василева
172
Украйна е ключов партньор за енергийната сигурност на България
Петро Порошенко и Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Украйна е ключов партньор за гарантиране на енергийната сигурност на България, на Югоизточна Европа и на континента като цяло. Това каза президентът Росен Плевнелиев на съвместната пресконференция с президента на Украйна Петро Порошенко след срещата им на "четири очи" и пленарните разговори на официалните делегации в Киев.

„Ние никога няма да забравим, че България бе най-силно засегната от газовата криза през 2009 г., когато един монополист реши да спре кранчето за газ на много държави в Европа. Затова ние днес работим за диверсификация“, посочи българският президент.

Той подчерта, че Украйна и България са двигатели за усилията на Европа за това газът да не бъде повече оръжие, а да бъде обикновена стока за търгуване на пазарни цени.

„Ние сме сигурни, че както руски, азербайджански и много други компании, които доставят газ на Европа, ще се възползват от средата, която Европа предоставя - на правила, на конкурентост, на ясна регулация, на третия либерализационен пакет, който е изцяло в интерес на гражданите и на фирмите и който не е насочен срещу никого, но той е шансът на Европа да гарантира конкурентни цени и свободен пазар. Нека природният газ да се търгува свободно на пазарите, а да не бъде инструмент за дестабилизиране на една или друга държава“, каза още българският държавен глава.

Модернизацията и демократичният европейски път на развитие на Украйна е без алтернатива и България ще я подкрепя по този път, заяви също така Плевнелиев.

Държавният глава отново изрази позицията на България за подкрепа на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна.

Плевнелиев каза, че анексирането на Крим и Севастопол от Русия е в нарушение на международното право и "България не признава и няма да признае никога този незаконен акт".

Президентът посочи още ,че страната ни не признава и резултатите от референдумите в Донецк и Луганск. За нас Крим е Украйна, а Украйна е Европа, каза Росен Плевнелиев.

Той изтъкна, че изходът от кризата минава през изпълнението на Минските споразумения и санкциите на ЕС срещу Русия са обвързани с пълното им изпълнение. България подкрепя санкциите и ще работи за силна, единна позиция на ЕС в подкрепа и за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, каза президентът.

Той заяви, че никой няма право, още повече в Европа, да мести граници със сила и да окупира чужди територии. Бъдещето на Европа е в премахването на границите , а не в местенето на граници, каза още Плевнелиев.

Държавният глава изрази категоричната подкрепа на страната ни за европейската перспектива на Украйна, както и за отпадането на визите за украинските граждани.

Признателни сме за политиката на украинското правителство по отношение изучаването на български език, заяви още Плевнелиев. Той припомни, че българското национално малцинство в Украйна е най-голямата българска общност извън границите на страната.

В присъствието на двамата президенти беше подписан протокол за сътрудничество и обмен между министерствата на образованието и науката на България и Украйна за периода до 2019 г. Документът предвижда обмен на специализанти, студенти и докторанти за пълен срок на обучение, размяна на лектори по български и украински език, подпомагане на образователната дейност на българската общност в Украйна.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние сме си го избрали
104
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Срам ме е от нашия тъй наречен президент. Такъв дупедавец и лицемер май няма друг в България. Срам и Позор.
103
1
 
1
 
! Отговори
чичото с манлихерата преди 8 години
срамота такива метани пред порошенко /с истинско име валцман/. срам ме е от Плевнелиев и Бойко. гнус ме е! чакам Народния съд с надежда, пък каквото ще да става! кво чакате още? давайте да ги почваме!
102
1
 
7
 
! Отговори
SS преди 8 години
Как се е нахилил мишо, все едно е бръкнал на Азис под полата.М..у и гадина нема ли да се разболее нещо че да не го гледаме вече, щото иначе нас ще ни разболее психически.
101
0
 
9
 
! Отговори
Иванов преди 8 години
Срам ме е от този ***. Няма ли в България политици и политически сили, които да поискат оставката му. Да се маха при господарите си, на бунището на новата ни история.
100
0
 
12
 
! Отговори
скептичен преди 8 години
Срам ме е, че толкова несъответен човек е начело на държавата. Не стига, че е априори ***, но и създава впечатление, че живее в паралелна реалност. Обидно ми е когато говори от мое име и след неговите изцепки чуждите СМИ цитират простотиите му като позиция на България.
99
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кои гласуваха за това човешко подобие да представя България?
98
0
 
13
 
! Отговори
KK преди 8 години
Не желая този господин да ме представлява и да говори от мое име - България не е той, България сме ние! И ако иска да прави такива "изявления", да се допита до народа, който представлява с референдум!
97
0
 
15
 
! Отговори
Танев преди 8 години
Тоя нашия, проста не знае къде се намира, и за какво е там...Надали има подобен такъв "случай" като нашия.
96
0
 
20
 
! Отговори
НИКОЛОВ преди 8 години
УКРАЙНА Е КЛЮЧОВ ПАРТНЬОР , АМА КРАНЧЕТО ГО ДЪРЖИ ПУТИН БЕ ,НЕЩАСТНИКО ! КАКЪВ *** ТЪРСИШ ПО НИКОЕ ВРЕМЕ В УКРАЙНА -МОЖЕ БИ ИСКАШ ДА ПРЕДИЗВИКАШ РУСИЯ ЗА НЕЩО СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ ? НЯМА ДА ТИ МИНЕ НОМЕРА ,ЗАЩОТО 89 % ОТ БЪЛГАРИТЕ ТЕ ПРЕЗИРАТ ЗА ДЪРЖАНИЕТО ТИ И НЕ ИСКАТ КОНФРОНТАЦИЯ С РУСИЯ ! АКО НЕ ВЯРВАШ ПОСТЪПИ ЧЕСТНО ,КАТО ЦИПРАС В ГЪРЦИЯ - НАПРАВИ ЕДИН РЕФЕРЕНДУМ В РАМКИТЕ НА ДВЕ СЕДМИЦИ. НЕ СЛЕД 4-5 МЕСЕЦА ,КАКТО ТОВА ТИ ОТЪРВА ! МУШМУРОК !
95
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***,по-***,най-***,Плевнелиев.Новата мярка за тъпотия и простотия.
94
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този лилипут ако ми попадне ще го накълцам със сатъра!!!
93
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро ще бъде пометена фашистката хунта на Бойко заедно с това недоразумение Плевнелиев. Щом подкрепяте фашистката хунта в Киев, която избива бременни жени, деца и мирни жители православни християни във собственните им жилища с тежка артилерия, значи и вие сте фашисти. Много скоро ще плащате за това пред българския народ. КАЗАХ.
92
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чехлю пак ли ръси простотии бе?Що не вземе да отиде на някой парад,ами тръгнал да ни излага...
91
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много майтапи си направихме с нашето момче, а сега нека малко ссериозно.И двамата отлично съзнават, че говорят глупости и изглеждат нелепо в очитена хората. Обаче, двамата имат милиони в западни банки, които могат да бъдатлесно разследавани и иззети и затова Обамата ги държи здраво за топките.За Потрошенко нямам подробности, но за Плевнята се говори, че е прал парите на мафията чрез строителната си фирма - иначе как вярвате, че този *** ще направи милиони.
90
0
 
26
 
! Отговори
да преди 8 години
енергиината независимосто я имахме , просто ни трябваше възобновяване на няколко блока и мината в смоляновци за уран , инвестиране в кадри за неговото обогатяване и щеше даже и военна независимост да получим :) а ние търсим от зависимите независимост :) и от американците танкове :) демек от силен народ станахме на слугите слуги :) е такива ключови партнйори да са ни късмета :)
89
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не знам да се смея ли...да плача ли.....клоуни..
88
0
 
16
 
! Отговори
Лондон преди 8 години
Много от отдавна се осъзнах вследствие на хората които поставяте на държавни постове в онази държавица и когато ме питат откъде съм казвам че съм руснак.И да ви кажа отношението е повече от добо спрямо преишната ми истинска националност българин с която предизвиквах съжаление недоверие и още куп неприятни емоции.
87
0
 
18
 
! Отговори
333 преди 8 години
До Въглищар""Енергийната сигурност на България".Не разбрах,*** ли ше внасяме от Украйна,що ли?-------------Шоколад ще внасяме, че на този у лево му паднаха печалбите.
86
0
 
8
 
! Отговори
Укроп преди 8 години
До ШопХа, така и няколко милиарда заем искаме и ваши рейндоъри на фронта в Донбас. Това е то братска помощ.