Куршумът ще убие бъдещето на Гърция, но и еврозоната!

Видни икономисти призоваха Меркел да промени курса за Гърция
Обновена: 8 юли 2015 14:12 | 8 юли 2015 08:40, Елка Василева
128
Куршумът ще убие бъдещето на Гърция, но и еврозоната!
Ангела Меркел. Снимка: Reuters

Видни икономисти призоваха германския канцлер Ангела Меркел да промени политическия си курс и да спре налагането на безкрайни строги икономии на гръцкия народ, предаде Ройтерс. Те направиха това в открито писмо, публикувано във водещи европейски издания.

"Предписаното лекарство от германското финансово министерство и Брюксел изцежда кръвта на пациента, а не лекува заболяването", написаха икономистите в откритото си писмо, публикувано на сайта на германския вестник "Тагесшпигел".

Още по темата

"В момента от гръцкото правителство се иска да си опре пистолет в главата и да дръпне спусъка", пише още в документа.

Писмото ще бъде публикувано и във френския вестник "Монд", както и в английските "Гардиън" и "Нейшън".

"За жалост куршумът няма да убие само бъдещето на Гърция в Европа. Пораженията ще убият еврозоната като фар на надеждата, демокрацията и просперитета и може да причинят широкообхватни икономически последствия по целия свят", се казва в писмото.

Тома Пикети от Парижката школа по икономика, Джефри Д. Сакс от Колумбийския университет, професорът от Харвард Дани Родрик и оксфордският икономист Саймън-Рен Луис, Хайнерс Фласбек, бивш държавен секретар в германското финансово министерство, са сред подписалите писмото, което призовава Меркел да направи отстъпки на Гърция.

"Нашето послание към канцлера Меркел е ясно: призоваваме Ви да предприемете този жизненоважен акт на лидерство за Гърция и Германия, както и за света", се казва в документа. "Историята ще Ви запомни с действията Ви от тази седмица. Очакваме и разчитаме на Вас да направите смелите и великодушни стъпки към Гърция, от които Европа ще има полза поколения напред", се казва в писмото.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
3
 
! Отговори
2 преди 8 години
Дааааа малаките пак ще играят сиртаки за сметка на Европа.....да харчат колкото изкарват..СТИГАААААА
83
1
 
2
 
! Отговори
Поц Иво минджев. преди 8 години
До Кои са "демокраДа така е,прав сте.Минджеви са предатели и доносници.Всички мразят предатели,но ги използват до дупката.
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе тея видни икономисти защо не написаха едно писмо за България, като сме пет пъти по зле от гърците? Или са късогледи и глухи?Има още пет държави които са по зле, а те скок и на Гърция. Дори да им спрат заплатите, те вече са взели достатъчно за два живота.
81
1
 
8
 
! Отговори
Безпристрастен преди 8 години
Каквото се приеме за Гърция, същото да се приложи и за България !
80
3
 
18
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
След като гръцкият народ се смята за компетентен да дава мнение по финансови въпроси на референдум, значи не не може да се оплакват, че някой ги е излъгал и е взимал кредити от тяхно име.
79
5
 
16
 
! Отговори
брей преди 8 години
Докато предишният път ЕС и Еврозоната го грозяха сериозни последствия от излизанеот на Гърция, то сега, струва ми се Меркел и сие са подготвени за този сценарии...затова и е цялото пищене и гърчене от страна на гърчолята. Охи, мохи, дрън-дрън, да ама- не. :)))
78
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз се чудя с кои очи Ципрас иска пари от хора, които министърът му нарече терористи....Варуфакис подаде оставка. А Юнкер нарече публично министър председател на сртрана от ЕС "диктатор", но никой не му иска оставка. А терористите действат наистина така - срещу слаби и беззащитни, терориста не тръгва срещу силния. Да притискаш и да изнудваш един народ който е на колене, една страна която се задъхва - това е тероризъм.
77
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците не ги мислете за глупави те са доста хитри!!!!Много добре разбират, че имат заеми които трябва да връщат!!! Но вече са си свикнали на този охолен живот на кредит със стандарт по-висок от Германския и няма да се откажат от него!! А такива неща като чест, достойнство, принципи, морал това е за другите народи не и за Гръка!
76
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евро съюза има пари!!!Може да даде още 100-тина милиарда да си поживея още Гърците!!!Нема да се стискате ей!
75
13
 
7
 
! Отговори
Греко преди 8 години
Гърците не са крадливи лъжци измамници за всичко са виновни предишните!
74
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МЕРКЕЛ ДАЙ ОЩЕ ПАРИ НА ГЪРЦИТЕ НЕ СЕ СТИСКАЙ ЗНАЕМЕ, ЧЕ ИМАШ!!!!!!
73
6
 
7
 
! Отговори
до щом е така преди 8 години
Да можеше и за България да има....ако имахме политици на място.За е..не само милиарди не се дават.
72
4
 
8
 
! Отговори
мани го одисей преди 8 години
Одисей е соросоиден-***.Тази диагноза оправия няма.Цял живот на лекарства,само да не ги спира.Комунисти,рубладжии,марксисти,путин на ляво на дясно.Този пич не може да спи според мен:))
71
17
 
5
 
! Отговори
меркел меркел преди 8 години
Ах кава си ми убавица!Ниско набито у газо развито:).Абе това комплекс ли е,грозните жени да стават политици?Немаш ли си мъж *** Ангела, да му сипваш бира и да печеш вурстове на скарата?
70
7
 
9
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
българите какви глупости пишат.ами глупав народ и глупаво правителство .и вас това ви очаква хаиде останете си със здраве.вие сте без божен народ
69
3
 
20
 
! Отговори
интересно преди 8 години
Много ми е интересно някой 90-ти набор да говори за комунизъм!За пдерестия,трансджендър,азис,фики,слави трифоуунофф може да коментирате..за неща които са ви преди набора...недейте!Комунизъм никога не е имало в България.Имаше тоталитарен режим.Прочетете дефинициятаза комунизъм и ще разберете че най-близко до комунизма са......Шведите,Норвежците и тн.Те сега марксисти-рубладжии ли са?
68
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви гърци, това са византийци.
67
8
 
10
 
! Отговори
Трикери преди 8 години
Това не е канцлерка а кокошка. Канцлерите и казаха същото
66
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
83 да то ще кажеш виж как се кефят нашите комунисти на референдума иска им ср и те да прят бела чао чао чаоОдисей 1
65
13
 
9
 
! Отговори
Берлин преди 8 години
Некакви Фносни *** са завили на умрело, виждайки как евтиният популизам на гръцките *** ще докара народа до ядене от кофите. Но както е казал българският народ: Късно е, либе, за китка... хахахахах. :)))