Гърция – между идващия хаос и GRExit-а

Има три варианта пред Атина, пише германски всекидневник
9 юли 2015 15:10, Бойчо Попов
106
Гърция – между идващия хаос и GRExit-а
Снимка: Reuters, архив

Какво ще се случи в непосредствено и по-далечно бъдеще с Гърция? "Подстригване" на дълга, трети спасителен пакет, GRExit, нова помощ – редица опции са на масата, оттеглят се, а след това отново се отърсват от нафталина. Ще се стигне ли до споразумение, или до хаос – германският икономически всекидневник Handelsblatt прави преглед на трите според него най-вероятни сценария за страната.

Сценарий 1: Спасение в последната секунда

Досега гръцкият премиер Алексис Ципрас често объркваше представите на останалите 18 лидери на еврозоната. Може би най-сериозният сблъсък бе референдумът, в който насърчи гърците да гласуват с "Hе" за предложенията на кредиторите по спасителната програма. Дали Ципрас няма да изненада положително своите партньори в еврозоната? Във федералното правителство принципно остават скептично настроени.

В края на краищата Ципрас едва ли ще може след референдума да прави компромиси, които не е поемал и преди него. Положението му стана още по-трудно заради очакванията на гръцкия народ, смятат в Берлин. От друга страна, ситуацията в Гърция става все по-сериозна. Банките са затворени за две седмици. При липсата на перспективи за нова спасителна програма те едва ли може да отворят отново.

Може би затова гръцкият премиер е готов да приеме предложенията за реформи и бюджетни икономии. Въпреки това той ще има нужда и от отстъпки на кредиторите, които да може да обяви в родината си за победа. Най-вероятно това биха били облекчения по отношение на дълга на страната.

Международният валутен фонд (МВФ) предложи погасяването на вече предоставените спешни заеми да бъде отложено с още десет години. Гърция ще трябва да започне да ги погасява едва след 2030 г. В допълнение се предлага срокът на кредитите да бъде продължен значително – до 40 години.

Много страни от еврозоната, сред които Германия, се противопоставят на такива отстъпки. Ако въобще се стигне до такъв вариант, те настояват първоначално Ципрас да реализира необходимите реформи. Като се има предвид заплахата за GEXxit, поне Франция показва гъвкавост. Премиерът Манюел Валс заяви, че "преструктурирането не може да бъде табу".

"Франция е убедена, че не може да рискуваме с излизане на Гърция от еврозоната", каза Валс. И председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че не бива да се стига до GRExit.

Въпреки всичко все още има шанс за сделка, особено ако Гърция представи до полунощ на европейските си партньори нова програма за реформи, за да ги убеди да отворят отново кранчето на финансовата помощ и да оставят страната в еврозоната. Ако програмата е удовлетворителна, европейските ръководители биха могли официално да обявят началото на преговори по този нов план в неделя на извънредна среща на върха на 28-те в Брюксел, тъй като последиците от гръцката криза се простират и извън еврозоната.

След това обаче остава още едно сериозно препятствие. В шест страни от еврозоната парламентите трябва да одобрят подобен спасителен план. В Германия Бундестагът дори трябва да даде специален мандат на федералния министър на финансите Волфганг Шойбле, за да може той официално да преговаря. А дори сред управляващото мнозинство има сериозна съпротива. Доверието към Ципрас и неговото правителство в Германия клони към нулата.

Освен това редица представители на правителството и на голямата коалиция интерпретират резултата от референдума в Гърция като генерален отказ от логиката на спасителните програми на еврозоната, който в замяна на помощта предвиждат строги реформи. Ето защо Меркел трябва да е доста убедителна, за да успее да договори подкрепата в Берлин.

Другите два варианта прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
очевидно гърците ще вземат парите и няма да проведат реформи в необходимата степен и вид
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В момента по CNN дават репортаж от Гърция. Наредили са се на опрашка пред банкоматите на 42 градуса жега.
24
1
 
8
 
! Отговори
Ванко преди 8 години
Дълг,търг,острови,европейска свободна зона
23
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципурата построи комунизма за няколко месеца - няма пари в обръщение. Да минават на натурална размяна!
22
3
 
15
 
! Отговори
sofeto преди 8 години
Вече в превод Ципрас-Варуфакис, означава ***-Комунист!
21
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сидеракис на гледа какво ще стане след 3 дни като свършат парите в банкоматите! Ще хвърчат ципури.
20
10
 
10
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
НАздраве за Гърция и само напред!
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какв хаос, какъв грексит, Ципрас каза че при тях всичко е цвея и рози
18
4
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Думичката Ципрас се римува с думичката хитрост!
17
9
 
14
 
! Отговори
timi77 преди 8 години
за отписване на половината заем е и предложението на мфф едно е ясно че имат сулиден гръб на америка тъй като те там имат бази и обама кза че европа драматизира с гърция така че те ще се оправят а ние няма и ще си останеме най дисциплинираните и само в българия ще има замразяване на зплати и няма да има пари за високи пенсии и само ние стягаме коланите а никой друг в европа не спазва
16
16
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
няма маитап ципрас победи триполовите били много лесни сега БРИКС ще им размаже педерастиите
15
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 5. ББ не го пожелавам и на най-злия си враг
14
30
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мишки, не се радвайте. Няма да има нито Grexit, нито хаос. Ципрас победи. Сега евробюрократите се опитват да минимизират загубата, но при всички положения една голяма част от дългът на Гърция ще бъде отписан както и да го нарекат в споразумението, и няма да има намаляване на заплати и пенсии.
13
25
 
11
 
! Отговори
kki преди 8 години
Що злобеете бе, хората се опънаха и не искат да обедняват повече, не искат да плащата доживот лихви и да пълнят гушите на банкерите еврейски,а вие вместо да ги подкрепите ,за да сме силни заедно,ги плюете..е няма излизане от мизерията у нас,НЯМАА
12
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХАЙДЕ НАЗДРАВЕ!! И КОЛКОТО ПО-БЪРЗО СТАНЕ ИЗЛИЗАНЕТО ИМ ОТ ЕВРОЗОНАТА ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ !!!!
11
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според законите на пазарната икономика, който направи лоша инвестиция и длъжниците му фалират, трябва да си понесе отговорността и загубите. Не така мислеше преди години немското правителство, когато Гърция трябваше да фалира и парите на частните лихвари изгаряха. Тогава Германия (с парите на немските данъкоплатци) даде на Гърция заем който веднага отиде в сметките на частните лихвари. Какво написа тогава Ханделстблат по въпроса?
10
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хем не искат да я изпуснат, хем не и дават шанс за нищо. защото доверието към Гърция било намаляло. Само я баламосват, за да я изтощят докрай. До сега ако беше излязла от ЕС щеше да започне нещо да прави. Тия "спасителни пакети" вече никой не им вярва. Ципрас да вземе да им бие шута и да излиза. Нарочно го правят, за да утежнят положението и да я пречупят.
9
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименМеждуфирмените разплащания вървят без проблем. Магазините са пълни, няма недостиг от стоки. Няма никакъв хаос в Гърция. Хаоса е в България, където един министрър убеждава европейски депутати да не приемат България в Шенген, а друга се хвали колко е готова България за Шенген.
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде на бас, че ще решат всичко до месец!
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разплащанията с карти вървят, а междуфирмените? Вноса? Зареждането на магазините? Хаоса е пред вратата им.