Гърция – между идващия хаос и GRExit-а

Има три варианта пред Атина, пише германски всекидневник
9 юли 2015 15:10, Бойчо Попов
106
Гърция – между идващия хаос и GRExit-а
Снимка: Reuters, архив

Какво ще се случи в непосредствено и по-далечно бъдеще с Гърция? "Подстригване" на дълга, трети спасителен пакет, GRExit, нова помощ – редица опции са на масата, оттеглят се, а след това отново се отърсват от нафталина. Ще се стигне ли до споразумение, или до хаос – германският икономически всекидневник Handelsblatt прави преглед на трите според него най-вероятни сценария за страната.

Сценарий 1: Спасение в последната секунда

Досега гръцкият премиер Алексис Ципрас често объркваше представите на останалите 18 лидери на еврозоната. Може би най-сериозният сблъсък бе референдумът, в който насърчи гърците да гласуват с "Hе" за предложенията на кредиторите по спасителната програма. Дали Ципрас няма да изненада положително своите партньори в еврозоната? Във федералното правителство принципно остават скептично настроени.

В края на краищата Ципрас едва ли ще може след референдума да прави компромиси, които не е поемал и преди него. Положението му стана още по-трудно заради очакванията на гръцкия народ, смятат в Берлин. От друга страна, ситуацията в Гърция става все по-сериозна. Банките са затворени за две седмици. При липсата на перспективи за нова спасителна програма те едва ли може да отворят отново.

Може би затова гръцкият премиер е готов да приеме предложенията за реформи и бюджетни икономии. Въпреки това той ще има нужда и от отстъпки на кредиторите, които да може да обяви в родината си за победа. Най-вероятно това биха били облекчения по отношение на дълга на страната.

Международният валутен фонд (МВФ) предложи погасяването на вече предоставените спешни заеми да бъде отложено с още десет години. Гърция ще трябва да започне да ги погасява едва след 2030 г. В допълнение се предлага срокът на кредитите да бъде продължен значително – до 40 години.

Много страни от еврозоната, сред които Германия, се противопоставят на такива отстъпки. Ако въобще се стигне до такъв вариант, те настояват първоначално Ципрас да реализира необходимите реформи. Като се има предвид заплахата за GEXxit, поне Франция показва гъвкавост. Премиерът Манюел Валс заяви, че "преструктурирането не може да бъде табу".

"Франция е убедена, че не може да рискуваме с излизане на Гърция от еврозоната", каза Валс. И председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че не бива да се стига до GRExit.

Въпреки всичко все още има шанс за сделка, особено ако Гърция представи до полунощ на европейските си партньори нова програма за реформи, за да ги убеди да отворят отново кранчето на финансовата помощ и да оставят страната в еврозоната. Ако програмата е удовлетворителна, европейските ръководители биха могли официално да обявят началото на преговори по този нов план в неделя на извънредна среща на върха на 28-те в Брюксел, тъй като последиците от гръцката криза се простират и извън еврозоната.

След това обаче остава още едно сериозно препятствие. В шест страни от еврозоната парламентите трябва да одобрят подобен спасителен план. В Германия Бундестагът дори трябва да даде специален мандат на федералния министър на финансите Волфганг Шойбле, за да може той официално да преговаря. А дори сред управляващото мнозинство има сериозна съпротива. Доверието към Ципрас и неговото правителство в Германия клони към нулата.

Освен това редица представители на правителството и на голямата коалиция интерпретират резултата от референдума в Гърция като генерален отказ от логиката на спасителните програми на еврозоната, който в замяна на помощта предвиждат строги реформи. Ето защо Меркел трябва да е доста убедителна, за да успее да договори подкрепата в Берлин.

Другите два варианта прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЯМА ДА И ПОЗВОЛЯТ НА ГЪРЦИЯ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕВРО ЗОНАТА, ЗАЩОТО НЯМА ДА МОГАТ ДА Я ИЗТОЧВАТ ОТ КЪМ БОГАТСТВА И Т.Н.. НИКОЙ ГОСПОДАР НЕ ПУСКА ДОБРОВОЛНО РОБА СИ ОСВЕН АКО РОБА НЕ МУ СИ ОПЪЛЧИ. ГЪРЦИЯ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ ЕС И ЕВРОЗОНАТА САМО ЧРЕЗ 3-4 ГОДИНИ НА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА ДОКАТО ИЗТРЕБЯТ ВСИЧКИ *** И ВАСАЛИ НА МВФ, СВЕТОВНАТА БАНКА И ТАЛМУДСКО-МАСОНСКАТА ПАПАЛАЧ, А ИЗЛЯЗАТ ЛИ ТЕ ЩЕ ИМ СЕ ПОДОБРИ СТАНДАРТА В КОЕТО СЪМ УБЕДЕН И ВСИЧКИ ЩЕ ГО ВИДЯТ И ЩЕ ИСКАТ ДА СЕ РАЗПАРЯТ ОТ ЕС -ИТАЛИЯ, ИСПАНИЯ И
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция-между идващата свобода и дивият либерализъм и плутокрацията .
64
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Един от Северозапада Ами засега получихме 16 милиарда ,след 2-3 години ще получим още 26-27 нови и тогава за нас ще казват -ЯДАХА ШОПСКА ,ПИХА РАКИЯ ,СЛУШАХА ЧАЛГА ,А СЕГА БЪЛГАРИТЕ ДА ДА ПЛАЩАТ .
63
4
 
3
 
! Отговори
Хъммм преди 8 години
казал го е човека :"Вълкът кожата си мени , нравите не " - не знам защо цял живот се сочат евреите за стиснати и алчни , византииците наред с Ватикана ги бият отвсякъде
62
2
 
2
 
! Отговори
Б преди 8 години
Абе какво става бе в 99% от българските сайтове липсва новината че Газпром не е плащала от началото на годината на Туркменистан за газта, дори по руските сайтове го има
61
0
 
1
 
! Отговори
М преди 8 години
Някой тук споменават САЩ и т.н. днеска са попитари Шьобле за това на пресконфененцияGERMAN FINANCE MINISTER SCHAEUBLE: OFFERED LEW TO TAKE PUERTO RICO IF US TAKES GREECEстига по този въпрос
60
0
 
5
 
! Отговори
Do 41 преди 8 години
До Анонимен215,,До реалното. Ами защото другите държави си плащат дълговете нормално. " Би ли ми обяснил как като си плащаш дълговете нормално, те непрекъснато растат. Аз ако имам заем 10 000, плащам 1 год по 500 лв месечно. На следващата година 11 000 ли имам да връщам. Нещо математиката не излиза. Виж, ако плащаш стартия заем, като взимаш нов - тогава да. Ама в този случай - не се различават, ама никак даже от Гърция
59
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Predi 2 Sv.voiina ZARSTVO BALGARIA E bilo na 4-to - 6-to Masto v Evropa,zaedno s Belgia i Hollandia i Vseki Uchitel,Darzaven sluzitel,E Poluchaval 3 PATI po-Golemi Zaplati ot tezi v Gurzzia...a 1944,predi da ni Okupirat republikanskite SStalinski Okupatori ,ZARSTVO BALGARIA E,zaedno s SHveizaria na 1 Masto s Naii-Golam Standart,tuii kato Ne sme Voiuvali is malko razrushenia i minimalni zagubi...
58
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Четете интернационална преса. Ципрас седи на барутен погреб. Партията му и Гр. правителствоняма да гласуват за ново споразумение с ЕС. Ципрас търси нов коалиционен партньор.
57
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дано меркел да не се постарае много за осигуряването на подкрепа в берлин, ако ги спясят...сори, ама наглостта на гърците няма край
56
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
zinika,garkofil,kurti,8 godishen i mn.drugi sa 1 i sust UROD- komanisticheski SHizofrenik,koito si govori SSam i e s 20-30-50 imena...t.e. MULTIkomanisticheski SHIZOFRENIK...
55
7
 
4
 
! Отговори
batmario преди 8 години
И все пак руския газ трябва по някакъв начин все пак да стигне до Германия....
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Te gi podmivat,ama gi i e.at posle.
53
2
 
16
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Като гледам как проспиваме събитията у нас с лека ръка,много скоро ще има подобна драма и тук.
52
2
 
9
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Много сте зле !Абе Боби, какво общо има гръцката мизерия с прокарването на социалната идея? Обикновено ръсиш глупости когато са замесени руснаци или социалисти, от какъв зор се пънеш да помагаш и на гърчолята? Мислех че ще се радваш да ходят да се молят за пари на Путин?
51
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аут, бай, гърци, чао, аривидерчи, сбогом, досвидания, хаха
50
18
 
12
 
! Отговори
КОСТАС ЛИНКЕ преди 8 години
ГЪРЦИЯ НЕ Е ВЗЕЛА НИТО ЕДНО ЕВРО ПОМОЩ !!ОНОВА ОТ 2012 Г. БЕШЕ ЕДИН БАНКОВ ТРИК...В КОИТО ОСВОБОДИХА АНГАЖИМЕНТА НА ЧАСТНИТЕ БАНКИ ОТ ЕВРОПА (ОСНОВНО ОТ 3 ДЪРЖАВИ, НЕ 4--ГЕР,ФРА,ИТА,ЛЮКСЕМБУРГ)...И ГИ ДАДОХА НА ЕВРО-КОМИСИЯТА...И ТАКА НАТОВАРИХА ДИРЕКТНО ДЪРЖАВИТЕ ОТ ЗОНАТА !!КОЯТО ПОСЛЕ ПЪК ДИРЕКТНО ГИ ДАДЕ НА СТРАНИТЕ ОТ ЕВРОЗОНАТА (18..НЕ ЕС=28)...И РЕСПЕКТИВНО НА ТЕХНИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ И НАРОДИ.ЕЛЛАДА И ЕЛЛИНИТЕ НИЩО НЕ СА ПОЛУЧИЛИ ОТ ТАЗИ ПОМОЩ ОТ 240 МИЛИАРДА ЕВРО - АБСОЛЮТНО НИЩО !!!
49
11
 
17
 
! Отговори
67 преди 8 години
*** в Гърция да видиш кой слугува и на кой му "куркат" червата от глад. Един жокер - не са гърци, а хора от съседна страна.
48
13
 
20
 
! Отговори
666 преди 8 години
Само лузърите и бедняците в България се възхищават на глупостите на гърчолята!
47
19
 
16
 
! Отговори
Много сте зле ! преди 8 години
Умници, ако Гърция се прецака (което НЯМА да стане), в България ще се завърната стотици хиляди бедни и безработни българи. Повечето с лошо образование и без добра професия. Та как ще се оправим тогава? За хилядите фирми (с десетки хиляди работници), които търгуват с Гърция и ще фалират не говорим изобщо. Това ще е тотален срив. Затова стискайте палци на гърците и поне един път използвайте мозъците си, а не дупетата, при взимане на решение :)