Без консенсус за разпределението на бежанците в ЕС

Крайният срок за решението на въпроса е 20 юли
10 юли 2015 16:12,
5
Без консенсус за разпределението на бежанците в ЕС
Снимка: bgonair.bg

В ЕС няма консенсус за преразпределението в държавите-членки на 40 хил. бежанци, акостирали в Италия и Гърция. На среща на вътрешните министри на страните от Съюза в Люксембург беше поставен краен срок – до 20 юли да бъде намерено решение. След заседанието, пред журналисти, министрите алармираха, че юли може да бъде изключително опасен за Европа от гледна точка на бежанския наплив.

Държавите от ЕС трябва да си стиснат ръцете за това коя държава колко бежанци да приеме. Последните дебати по миграционната политика в Брюксел идват, след като Агенцията по бежанците към ООН излезе с доклад, според който за първите 6 месеца на тази година в Гърция, Италия, Mалта и Испания са пристигнали 137 хил. бежанци – 87% повече, спрямо същия период на миналата година.

Жертвите на опасните пътувания тази година вече са 1867 – многократно повече от миналата година, когато във водите на Средиземно море са загинали 588 бежанци. Все пак страните от ЕС се договориха за разпределението на 20 хил. бежанци, които се намират извън територията на съюза. Те са посочени за настаняване в Европа от Агенцията по бежанците на ООН.

"Постигнахме прогрес що се отнася до преразпределението, но все още нямаме финално решение. ЕС отделя допълнителни 50 млн. евро тази и следващата година и ние очакваме държавите-членки също да положат допълнителни усилия, за да можем да преразпределим 60 хил. бежанци, които имат спешна нужда от грижа", каза еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Според Аврамопулос причината за отлагането на решението до 20 юли е нуждата някои държави да проведат вътрешни консултации с националните си институции за това как могат да отговорят на повишената нужда да приютят мигрантите.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Сега е момента правителството да покаже че са патриоти като откажат приемането на тази смет и се погрижат да очистят България от влезлите ислямистки елементи преди да е станала гражданска война и да дадем много невинни жертви. Бойко, помисли си добре, България е на Вългарите , не на баба ти Меркел не на Африка!
3
0
 
2
 
! Отговори
gtf преди 8 години
бежанци, от какво ? Може би от тоталитарни режими, диктатура, къде е световният 'умиротворител', който въвежда ред навсякъде, да вкара малко демокрация и там, че да се замогнат, да са свободни а ?
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нашето мнение какво е по отношение на разпределението на бежанците или ние сме в стойка партер.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Държавите от ЕС трябва да си стиснат ръцете за това коя държава колко бежанци да приеме"Боцко, това е ново поле за изява. След като обеща, че ще налеем пари в европейския инвестиционен фонд и след като обеща, че ще си орежем националния бюджет, за да спасяваме гърците, редно е да поискаме и най-много бежанци на наша територия.