Гърция предложи: увеличени данъци, намалени пенсии

Страната поиска нов спасителен пакет в размер на 53,5 милиарда евро
Обновена: 10 юли 2015 08:45 | 10 юли 2015 07:00, Анисия Иванова
152
Гърция предложи: увеличени данъци, намалени пенсии
Снимка БТА

Гърция предложи нови мерки, включително увеличение на данъка върху корабните компании и премахване на данъчните облекчения за островите, в рамките на последната оферта, изпратена на кредиторите късно снощи, за споразумение "пари срещу реформи", съобщава Ройтерс.

Новите предложения на гръцкото правителство към кредиторите предвиждат съществени увеличения на данък добавена стойност и намаляване на държавните разходи за пенсии, съобщава Асошиейтед прес, като отбелязва, че Гърция иска нов спасителен пакет в размер на 53,5 милиарда евро.

Още по темата

Ройтерс посочва, че предложенията за реформи включват цел за първичния излишък от 1 процент през 2015 г. и 2 процента през 2016 г.

Предвижда се също данък добавена стойност /ДДС/ от 23 процента за ресторантите и кетъринга и 13 процента за хотелите, както и увеличение на корпоративния данък през 2015 г.

Правителството също така планира да увеличи данъка върху луксозното имущество, както и да наложи незабавно данък върху телевизионните реклами.

Гърция предлага да намали разходите си за отбрана с 300 милиона евро до края на 2016 г. Предвижда се и строг календар за приватизациите.

Правителството си поставя за цел да спести 1 процент от брутния вътрешен продукт /БВП/ от намаляване на разходите за пенсии през 2016 г., като сложи край на ранното пенсиониране.

В замяна Атина иска кредиторите да преразгледат целите за първичен излишък на Гърция за следващите четири години и очаква финансиране на стойност 53,5 млрд. евро, за да покрие задълженията си по заемите до края на юни 2018 г.

Съгласно предложението Атина трябва да получи парите от спасителния фонд на еврозоната - Европейския стабилизационен механизъм /ЕСМ/.

Лявото правителство на премиера Алексис Ципрас изпрати снощи на кредиторите от еврозоната предложенията си за мерки за икономии. Правителството заяви, че парламентът ще гласува предложенията късно днес преди извънредната среща в неделя на европейските лидери, отбелязва АП. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: Гърцияреформинов заем
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво увеличение, като те сегашните данъци и ДДС не си плащат! За да има увеличение трябва да има и събирателност.
105
0
 
0
 
! Отговори
fackir преди 8 години
O, realizirat planovete na bg ns i bg ms v opitnoto gr pole ;) varda, big rekolta ide!
104
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не мога да разбера защо масово ги наричате византийциииии!!! едиственото общо Византия, е че са били техни роби, не сая създали те, та няколкото им силни полиса не за могли да се обединят за няколко века време, а само войни помежду си, империя ще създават
103
2
 
22
 
! Отговори
до пешо преди 8 години
колко сме останали тези, дето смятат:Че договорите трябва да се спазват;Че правилата трябва да се съблюдават и да не се променят по време на играта;Ясно е,че заемите трябва да се връщат, а не да се смята, че най-добрият кредитор е мъртвият кредитор;Че Европа е спасение за България,Че Европа не е шведска маса, на която седиш, докато шведите не дойдат;Че щом не си свиквал референдуми дали да вземаш милиарди в заем, не е много редно да свикваш референдуми дали да връщаш,Че съседите ни са ми
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някакви залагания?
101
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много лошо свикнаха завалиите. Сега ще боли, много. Жалко.
100
1
 
12
 
! Отговори
Бойкооооооооооо.... преди 8 години
.....що правиш такива малки ЗАЕМИ ,БЕЕЕЕЕ.....ЗА КВО СА ТИЯ МИЖАВИ 16-МЛРД......??!!!ГЛЕЙ И СЕ УЧИ ОТ Ципурата ,бе....!Догодина и Ти ВЗИМАШ ОЩЕ 25-МИЛЯРДА ....!!!!!
99
0
 
21
 
! Отговори
МЕРКЕЛ-ЮБЕР АЛЛЕС преди 8 години
ПАРИ ЗА ГЪРЦИЯ ---САМО СРЕЩУ ИЗВЪРШЕНИ РЕФОРМИ!ПАК ЩЕ ВИ ИЗЛЪЖАТ ИНАЧЕ......ха,ха,хааааааааааааа...!!!!!/..по комунистически и левичарски..КАТО В БЪЛГАРИЯ./
98
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
V Gurcia v momenta gradskiq transport e bezplaten , a moblnite operatori otpuskat po 300 minuti , ne znam si kolko sms=a i internet bezplatno ,zashtoto grajdanite mogat da teglqt samo po 60 evro naden :)
97
10
 
8
 
! Отговори
Bnb преди 8 години
Така се прави ето ти свежа пароа да погасиш малко лихви за да трупаш нови *** заробващата евро банкова политика лихвари от класа
96
2
 
18
 
! Отговори
Спонги преди 8 години
Да направи всичко което е обещал и да не му дават нито цент. Мама му византийска.Но какво може да се очаква от социалист? Ако България вземе 50 милиарда, тук ще е като в рая. Ще ги опукаме за 3 години и ще поискаме пак от спасителния фонд.
95
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малко са им има няма 300 милиарда , а ми още едни 50 милиарда , какво пък толкова. Важното е да обещаваш
94
2
 
15
 
! Отговори
Даола преди 8 години
Много разумни предложения - най-богатите с двойни данъци, печалбите на хотели и ресторанти - намалени, корабните компании с увеличени данъци.
93
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименИскал е ДДС от 23% ли? Ако това е победа, ние сме си родени победители....За ресторантите и кедъринг фирмите. Може и без ресторант и кетъринг да се живее. Важното е да не се увеличава ДДС за обикновените стоки. Всичко което предлага Ципрас, 99% го предлагаше още от самото начало. Но арогантните евробюрократи мислеха, че щом Гърция е на колене ще могат да се изгаврят с гърците така както се гаврят с България. Само че получиха шамар, гърците не са овци като българите.
92
4
 
14
 
! Отговори
OXI OX OX OX преди 8 години
"Ципрас получи това което искаше от преговорите. Гърците победиха." Как точно? Обясни подробно?
91
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тезси, дето дълговете им са в трлн., имат самолетоносачи и огромна армия, което е доста важно.Такива лаладжии като Ципрас, които имат само голямата си уста, могат да се считат за сериозно загазили.
90
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Искал е ДДС от 23% ли? Ако това е победа, ние сме си родени победители.
89
3
 
15
 
! Отговори
До 120 преди 8 години
До значи: Ами как ще може, като наще управляващи предпочитат да морят народа си от глад. Всички умни си печатат и раздава на поразия. Дълговете им са в трлн. Ама ние понеже сме най-хитри трябва да сме голи и боси, но финансово дисциплинирани
88
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас получи това което искаше от преговорите. Гърците победиха.
87
1
 
24
 
! Отговори
АнаЛиз преди 8 години
каква е тази масова дезинформация по медиите , че едва ли не Гърция приема условията , че вече няма пречки , дрън , дрън ...всичките мерки които е казала , че ЩЕ изпълни , няма да и спестят и по 5 млрд на година , а същевременно , иска още 53 млрд .20 млрд ще отидат за погасяване на сегашните вноски по дългове , но остават едни НОВИ над 30 млрд евро , нови уж за подпомагане на растежа им .С две думи , от 320 млрд , след две години ще имат 350 млрд евро дългове.Това е истината