Германия: Гърция може да напусне еврозоната за 5 г.

Вторият изход от кризата е Атина да подобри предложенията си
Обновена: 11 юли 2015 22:44 | 11 юли 2015 20:21, Бойчо Попов
409
Германия: Гърция може да напусне еврозоната за 5 г.
Снимка БТА

Германският финансов министър Волфганг Шойбле отхвърли предложенията на гръцкото правителство за реформи и бюджетни ограничения, като ги нарече „недостатъчни“.

Неговото министерство е изпратило негативната си оценка на другите държави от еврозоната.

„В тези предложения липсват централно важни области на реформи, за да се модернизира страната и да се насърчи в дългосрочен аспект икономическият растеж и устойчивото развитие", се казва в позицията на германското финансово министерство, която е от една страница и с която разполага Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Затова тези предложения не може да "бъдат основата за една напълно нова, тригодишна програма към ESM".

Още по темата

Малко преди началото на срещата на финансовите министри от еврозоната Шойбле коментира критично предложенията. Предстоят "изключително трудни преговори", каза той. И оправдава това с факта, че сега не става дума просто за удължаване на стара програма, но за стартиране на нова програма с тригодишен срок. Сумите, които се дискутират, надминават всичко, за което се е говорило преди това. "Само обещанията със сигурност не са достатъчни".

В официалното си становище Министерството на финансите на Германия вижда два начина, по които може да се реши кризата. Единият предвижда Гърция да подобри своите предложения бързо и изчерпателно, с пълната подкрепа на парламента в Атина. Германското финансово министерство препоръчва наред с други неща Гърция да прехвърли активи в размер на 50 млрд. евро на доверителен фонд, който да ги продаде и по този начин да намали дълга.

Вторият път за решаване на кризата е преговори с Атина за временно излизане на Гърция от Еврозоната. Според ведомството на Шойбле страната трябва да напусне валутната зона за поне 5 години и да преструктурира дълга си. Същевременно Гърция ще остане член на Европейския съюз и ще получи „хуманитарна, техническа и подпомагаща растежа подкрепа“. 

Не е ясно обаче каква подкрепа ще получи Шойбле от своите колеги от останалите финансови министри за този план. „Всичко изглежда много сложно – както съдържанието на предложението на Гърция, така и по отношение на доверието“, заяви и председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум. По-оптимистично настроени са френският финансов министър Мишел Сапин и италианският му колега Пиер Карло Падоан.

Още за кризата в Гърция четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Германия не може да прости на Гърция, че си иска репарациите от Втората световна война. Не стигна, че разрушиха цяла Европа, а после САЩ и Европа им наливаха години наред помощи и пари в гушите, за да се съвземат, а сега нещо много праволинейни станаха. Няма обяснение защо толкова им бяха домиляли немците, които бяха причина за започването на войната.
5
21
 
4
 
! Отговори
V. Katsolanis преди 8 години
vis sega mongoli , nazistite ste davat stoto inace nii otiva v BRICS !
4
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гръцкият парламент каза обратното на онова, което искат 61% от гръцкия народ.Горд народ, велик парламент, достойни политици.
3
2
 
32
 
! Отговори
за 4 преди 8 години
Без валутен борд контролиран от ЕЦБ малаките ще продължат да лъжат - с измама/фалшиви отчети влязоха в еврозоната , защо знаеха, че не еврото ще бъде защитено на всяка цена от ЕС
2
8
 
50
 
! Отговори
! преди 8 години
Ципурко се оака до ушите, направи се на интересен с референдума, сега стои и гледа тъпо.
1
2
 
66
 
! Отговори
разумен преди 8 години
Гърция трябва да напусне еврото , да въведе нова валута , да въведе валутен борд и когато изпълни критерите за членство да кандидатсва отново, ако иска разбира се...И да ви връща заемите, както правим и ние...