Германия: Гърция може да напусне еврозоната за 5 г.

Вторият изход от кризата е Атина да подобри предложенията си
Обновена: 11 юли 2015 22:44 | 11 юли 2015 20:21, Бойчо Попов
409
Германия: Гърция може да напусне еврозоната за 5 г.
Снимка БТА

Германският финансов министър Волфганг Шойбле отхвърли предложенията на гръцкото правителство за реформи и бюджетни ограничения, като ги нарече „недостатъчни“.

Неговото министерство е изпратило негативната си оценка на другите държави от еврозоната.

„В тези предложения липсват централно важни области на реформи, за да се модернизира страната и да се насърчи в дългосрочен аспект икономическият растеж и устойчивото развитие", се казва в позицията на германското финансово министерство, която е от една страница и с която разполага Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Затова тези предложения не може да "бъдат основата за една напълно нова, тригодишна програма към ESM".

Още по темата

Малко преди началото на срещата на финансовите министри от еврозоната Шойбле коментира критично предложенията. Предстоят "изключително трудни преговори", каза той. И оправдава това с факта, че сега не става дума просто за удължаване на стара програма, но за стартиране на нова програма с тригодишен срок. Сумите, които се дискутират, надминават всичко, за което се е говорило преди това. "Само обещанията със сигурност не са достатъчни".

В официалното си становище Министерството на финансите на Германия вижда два начина, по които може да се реши кризата. Единият предвижда Гърция да подобри своите предложения бързо и изчерпателно, с пълната подкрепа на парламента в Атина. Германското финансово министерство препоръчва наред с други неща Гърция да прехвърли активи в размер на 50 млрд. евро на доверителен фонд, който да ги продаде и по този начин да намали дълга.

Вторият път за решаване на кризата е преговори с Атина за временно излизане на Гърция от Еврозоната. Според ведомството на Шойбле страната трябва да напусне валутната зона за поне 5 години и да преструктурира дълга си. Същевременно Гърция ще остане член на Европейския съюз и ще получи „хуманитарна, техническа и подпомагаща растежа подкрепа“. 

Не е ясно обаче каква подкрепа ще получи Шойбле от своите колеги от останалите финансови министри за този план. „Всичко изглежда много сложно – както съдържанието на предложението на Гърция, така и по отношение на доверието“, заяви и председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум. По-оптимистично настроени са френският финансов министър Мишел Сапин и италианският му колега Пиер Карло Падоан.

Още за кризата в Гърция четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Основния проблем да си в съюз- всички сте навързани като свински черва и един да рухне, ефектът ще е върху всички останали.
225
1
 
4
 
! Отговори
Греко преди 8 години
*** ша ни спаси!!! *** ша ни спаси той е нашия най-голям приятел!!!
224
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЦИПУРАТА Е ВЕЛИК ГРЪЦКИ ПРЕМИЕР!!!!УСПЯ ДА ИМ ЗАТВОРИ БАНКИТЕ ДА НЕ СИ ДРЪПНАТ ПАРИТЕ!!УСПЯ ДА ГИ ОМЕРЗИ ПРЕД ЦЕЛИЯ СВЯТ С РЕФЕРЙЕНДЮМА И ПОСЛЕ ПАК ОТИДЕ ДА ПРЕДЛАГА РЕФОРМИ НАПУК НА НАРОДА!!!БРАВО НА ЦИПУРАТА АКО НЕ БЕШЕ ТОЙ ГРЪЧМУЛИТЕ НЯМАШЕ ДА СА ВОВЕКИ ОПОЗОРЕНИ И ОМЕРЗЕНИ КАТ НАРОД ТОЙ ИМ ПОКАЗА ЛИЦАТА А ТОВА Е ПОВЕЧЕ ОТ ПОХВАЛНО!!ДАНО УПРАВЛЯВА ДЪЛГО ЦИПУРАТА В ГЪРЦИЯ ЗАСЛУЖАВА ГО БРАВО!!!!
223
7
 
11
 
! Отговори
Германия е ... преди 8 години
... единствената страна, която никога не си е плащала дълговете. През 1953 година Европа беше солидарна с немците и им опрости дълга на стойност 200% от БВП, въпреки факта, че само 10 години преди това Германия унищожи Европа. Този факт се забрави много бързо от днешните немски политици, както и факта, че ако не беше това опростяване на Дълга, то днес Германия нямаше да е това, което е.
222
3
 
4
 
! Отговори
Спиро Цапиро преди 8 години
Еллада цакуста, на кого те оставяме :( Ти им викаш (гордо) ОХИ, а те безсрамниците взели, че ти се вързали и ти били шута. Ех, пусти им западняци, така и не го научиха нашия балкански хумур...
221
1
 
5
 
! Отговори
Шойбле преди 8 години
Грихеланд ист шон раус аус еу.йец Булгариен ист унсере бесте фройнд!!!!!
220
10
 
6
 
! Отговори
Рекетът и ... преди 8 години
... шантажът спрямо демократично избраното гръцко правителство продължава. Това, което наблбдаваме от 5 месеца е наказателна програма с/у всички прогресивни сили в Европа. Предупреждение, какво ги очаква, ако помислят само да изберат нещо, което да е в противовес с официалната линия.
219
4
 
1
 
! Отговори
23 преди 8 години
До Анонимен 340Пиеш ли нещо за нервите?
218
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАРОДА НА ГЪРЦИЯ Е ВЕЧЕ НАПЪЛНО ОПОЗОРЕН ТЪЙ, ЧЕ И *** ЦЕЛИЯ НЯМА ДА ЛИПСВА НА НИКОГО!!!!
217
8
 
6
 
! Отговори
23 преди 8 години
Народът на Гърция е опозорен само в очите на селските тарикати.
216
4
 
1
 
! Отговори
23 преди 8 години
ЕС се раздели на групички; Това не може да бъде поправено с производителност на труда.
215
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ИМА И ТРЕТИ ВАРИАНТ!!!!ГЪРЦИЯ МИНАВА НА ДРАХМУШМУЛИ И ПАК ЩЕ РАЗПРОДАВА АКТИВИ ЗА НАД 50 МИЛИАРДА ЕВРО РЕАЛНИ А НЕ В ДРАХМУШМУЛИ! :DНАРОДА НА ГЪРЦИЯ НЕ САМО, ЧЕ Е ОПОЗОРЕН ЗАВИНАГИ ПРЕД СВЕТА С ОХИ ОХИ НЕМА ДА ВРЪЩАМ И ДА ПЛАЩАМ АМИ ИЗГУБИ И СВОИТЕ ПРИЯТЕЛИ В ЛИЦЕТО НАЙ-ВЕЧЕ НА ГЕРМАНИЯ А ТОВЕ ВЕЧЕ Е ИСТИСКО ПАДЕНИЕ!!!ГЪРЦИЯ ВЕЧЕ НЯМА ПРИЯТЕЛИ РЕАЛНИ ДЪРЖАВИ!
214
1
 
3
 
! Отговори
North American преди 8 години
Продължение на коментара В случай че шойбле вкара тая дузпа , след 5 години Гърция попада в квалификационна група "я" с отборите на България , Румъния и Македония . Първия в групата се класира другите играят квалификации с Армения Азербайджан и Украйна , за второ място
213
2
 
0
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
330 Гръцко нямам но друго имам в кръвта си , макар че е малко
212
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕВРОТО ЩЕ СЕ КАЧИ С 5% А СЛЕД КАТО СЕ МАХНАТ СПРЯМО СЕГА ЩЕ Е С НАД 10% ПО-ВИСОКО!!ЗА ГЪРЦИТЕ АМИ ТЕ САМИ ТЕГЛИХА ЕДНА НА ЕС И СЪОТВЕТНО ДА СЕ ОПРАВЯТ КАКТО МОГАТ ЩОМ СА ТОЛКОВА УМНИ(НАГЛИ)
211
1
 
7
 
! Отговори
Одисей 1 преди 8 години
327 Нямам нищо общо с ГЕРБ и никога не съм имал , прекалено тъмно син съм . И другото е , кояето е най-важното разбира се , за какво ще се използва кредита , ако той повишава производителността на труда а от там и конкурентноспсобността на икономиката да . Каквито и хотели да построиш . нямаш ли инфраструктура , пътища , ВИК , ел.преносна система , летища , стабилна валута , сигурност и т.н , ако ги нямаш тези неща нищо не правиш
210
1
 
1
 
! Отговори
23 преди 8 години
До ИвановКойто копае гроб другиму...нали се сещаш? Ще си спомниш много скоро тая поговорка.
209
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Одисейчо. Ти трбва да си грък. Така добре ги разбираш финансите.
208
3
 
8
 
! Отговори
Иванов преди 8 години
гърция е аут пари няма да получат,просто Немците бавят нещата.да чакат гърците граждански размирици но страшно няма нато докара доста техника в БГ,искрено им желая много глад и мизерия на малаките,доколкото мога да проумея им го желаят и Немците от сърце.
207
1
 
7
 
! Отговори
23 преди 8 години
До Одисей 1Тая мантра, че 130% е ок я разправяй като се събереш със съпартийците от ГЕРБ. На мен не ми я пробутвай!!!