Полша посрещна 158 християни от Сирия

Бежанците пристигнаха с надежда, че ще намерят нова родина
11 юли 2015 14:34,
15
Полша посрещна 158 християни от Сирия
Посрещането на летището. Снимка: БТА

В Полша пристигнаха 50 семейства на сирийски християни - 158 души, от които 12 деца. Самолетът с бежанците кацна днес на международното летище във Варшава, съобщи ТАСС.

Представител на полския фонд "Естера", който организира полета, каза, че през следващите няколко дни пристигналите от Сирия имигранти ще подадат в Полша документи за получаване на статут на бежанци, а след това ще заминат за местата, където ще живеят. Те ще бъдат настанени във Варшава, Познан, Вроцлав и Бялисток.

Жилищата са наети от фондация "Естера".

Дебнеха ни много опасности, но най-вече от страна на "Ислямска държава". Пристигнахме в Полша с надежда да намерим тук втора родина, каза пред журналисти едно от сирийските семейства с деветмесечно бебе.

Сирийските семейства, които ще бъдат настанени в Полша, са главно от Дамаск, но и от други сирийски гладове. Те пристигнаха с чартърен полет от Бейрут, където са получили визи в полското посолство, съобщи полската телевизия TVN24.

Миналата година 6,6 хиляди души са поискали от полското управление по въпросите на чужденците да им бъде предоставен бежански статут. Положителен отговор са получили само 262 чужденци, включително 116 сирийски граждани, отбелязва ТАСС.

Фондацията "Естера", която помага на преследвани сирийски християни да се настанят в Полша, се ръководи от Мириам Шадед, която е от сирийско-полско семейство, съобщи полската агенция ПАП. В края на 2014 г. с молба за помощ към Шадед са се обърнали католически духовници от Дамаск. Фондацията заяви, че заедно с други организации е в състояние да осигури в Полша издръжка и грижи за около 1500 души и се надява да успее да евакуират още християни от Сирия.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а в Турция няма значение християни мюсюлмани всичките приема 2500000 са а сита Европа взема 158 човека
7
0
 
2
 
! Отговори
кк преди 8 години
света се връща назад в своето развитие,а там някъде има и световна война която не може да бъде прескояена
6
0
 
11
 
! Отговори
Валентин преди 8 години
И при нас идват християни и инжинери ама са по един на 10хил талибана.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A bG posreschta muselmani
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а сега срещу ИДИЛ кой ще се сражава.Сирийците като дойдат в Европа кой ще се бие за Сирия бе.Полски момчета ли ще заминат да воюват?.Тия на готово ли ще чакат някой друг да им извоюва свободата?.Ама никой не им е виновен че сами си разбиха държавата!Експулсирайте ги за да се сражават както го правят кюрдите.
3
3
 
33
 
! Отговори
Pin преди 8 години
Ние пък ще приемаме само мюсюлмани, за да подсилим електората на ДПС. Ако трябва и джамии ще им построим.
2
2
 
33
 
! Отговори
да преди 8 години
Нашите *** тикви премат само дюнержии екстремисти, а истинскити бежанци йезидите ги бият иоставят в Турция понеже не са мюсюлмани.
1
2
 
35
 
! Отговори
sofeto преди 8 години
Умнo "дружина полска"..... христиани са добре дошли там и ще ги интегрират!