Предложенията на Атина не са никак убедителни

Министри от еврозоната са скептични за изхода от преговорите
Обновена: 11 юли 2015 17:38 | 11 юли 2015 16:50, Виктория Тошкова
50
Предложенията на Атина не са никак убедителни
Снимка: архив Reuters

Финансовите министри на еврозоната, които днес се срещат в Брюксел във връзка с кризата в Гърция, имат сериозни съмнения относно искането на страната за спасителен заем и за сделка, с която да се даде старт на преговорите. Министрите смятат, че предложенията на Атина не са никак убедителни, съобщава Ройтерс, позовавайки се на източници.

В петък вечерта Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ) дадоха положителна оценка на плана за реформи, представен от гръцкия министър-председател Алексис Ципрас в четвъртък.

Франция, най-мощният съюзник на Гърция в Еврогрупата, също приветства предложенията в петък, с което подкрепи очакванията, че министрите ще се съгласят да стартират преговорите през уикенда. Това ще предотврати фалит и няма да позволи на Гърция да свърши парите и да изпадне от еврозоната.

Френският икономически министър Емануел Макрон заяви за германския ежедневник Die Welt, че спасителен пакет за Гърция трябва да включва облекчаване на дълга на страната. Той обаче допълни, че структурните реформи трябва да се задълбочат. „Да не направим всичко възможно, за да задържим Гърция в еврозоната би означавало стъпка назад за Европа“, каза Макрон.

Германия и другите правителства обаче остават скептични, като в събота източници са заявили, че исканията за ново финансиране от Атина са обезпокоили някои от членовете на Еврогрупата. По-рано Ройтерс съобщи, че Гърция ще се нуждае от нов спасителен заем за 82 млрд. евро през следващите три години, за да може да се справи със задълженията си.

Днес германският вестник Bild съобщи, че финансовият министър на Германия Волганг Шойбле смята предложенията за неадекватни и е срещу започването на нови преговори.

При пристигането си за срещата в Брюксел финансовият министър на Малта Едуард Сциклуна заяви, че проблемът с Гърция трябва да бъде решен днес, но допълни, че сред останалите министри има и скептици по този въпрос.

Ирландският финансов министър Майкъл Нунан пък коментира, че вероятно ще бъдат нужни още мерки и реформи. „Устойчивостта на програмата зависи много от това дали тя е достатъчна, за да може гръцката икономика да се разрасне“, допълни той.

Еврокомисарят Валдис Домбровскис отбеляза при пристигането си, че има прогрес и „предложението на гръцкото правителство до голяма степен съвпада с предложението на институциите преди референдума. Има желание от страна на Гърция да се постигне споразумение. Все пак обаче има няколко проблема, които трябва да бъдат решени“.

Финансовите министри на Нидерландия и Австрия също се изказаха позитивно за предложението на Гърция, а еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси заяви, че според институциите новото предложение на Гърция може да бъде добра база за преговори, но най-ключово е прилагането на реформите.
 

Още за гръцката криза четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
5
 
! Отговори
Дишо преди 8 години
А бе тия не гласуваха ли,ЗА излизане от Еврозоната????????????? Айде марш в сибир. Там има много яки заплати ,само дето един долар е равен на 80 единици. Айде Путин чака НОООО при определени "Политически условия" Май нещо не Ви стиска, а Ципрасе,ако някой ден те замерват с камъни гледай и Станишев да е до тебе,че да стане две в едно. ЗАСВЕДЕНИЕ: Тролът под мен с 39 40 41 43 44 и 45 е един и същ човек-- извода е за вас.
33
1
 
10
 
! Отговори
777 преди 8 години
ИМА ЖИВОТ И ИЗВЪН ЕВРОЗОНАТА
32
3
 
6
 
! Отговори
Народите в ... преди 8 години
... Еврозоната избират, но накрая ЕЦБ, финансовият сектор и банките решават кое правителство оцелява и кое не. Демокрацията се превърна в Евротизация и зависи от Капитала! Жалко и трагично за генерациите след нас.
31
11
 
8
 
! Отговори
По данни на ... преди 8 години
... независими организации, в Гърция има 70.000 бежанци. Предлагам да им издадат с последните останали пари европейски паспорти и да ги оставят да ходят, където си искат. Гърция да тегли по една майна на Еврото и да си върне драхмите. Рано или късно ще се възстанови. Еврото и Еврозоната, обаче, ще се сгромолясат много по-бързо отколкото всички очакват.
30
6
 
9
 
! Отговори
Цяла Европа ... преди 8 години
... ще работи за Германия благодарение на Еврото. Това, което Третият Райх не успя 1934-1945 година, успя да го постигне с Еврото. Неоколониализъм!
29
6
 
3
 
! Отговори
ЕЦБ и ... преди 8 години
... международните финансови институции са над Демокрацията и, както видяхме през последните 2 седмици, са в състояние да я свалят. Тъжно и трагично.
28
10
 
7
 
! Отговори
Разбира се, че ... преди 8 години
... не са убедителни! От 5 месеца не става дума нито за реформи, нито за дългове, а за това, как да бъде дескредитирано, шантажирано, рекетирано, наказвано и, накрая, свалено демократично избраното гръцко правителство! Еврозоната иска да покаже на всяка страна от Еврозоната, която се осмели да избере ляво правителство в несъответствие с неолибералната норма, какво ще и се случи. Еврото се оказа инструмент за мъчения и шантаж. Рано или късно само ще се сгромоляса с невероятни последствия.
27
1
 
9
 
! Отговори
до заря преди 8 години
Абе ти чуваш ли се какви глупости говориш???"Гърция сие плащала вноските, и има право да стигне до истината."Гърция е влезнала в Евро зоната с подправени финасови документи, защото не е покривала изискванията. Това е доказано и можеш да провериш в интернет навсякъде. На база и на подправените документи са правили и неточни вноски... ама какво да ти обяснявам предполагам си от дървените философи дето само си измислят като игнорират всички факти...
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Четете ***. Шоибле иска GREXIT за 5 години. Предложенията от Гърция са недостатъчни.
25
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС ще даде пари на Гърция, защото не желаят да ги изпуснат! А това е най - големият коз на Ципрас и той го използва ефективно!Останалото е прах в очите на публиката!
24
2
 
5
 
! Отговори
Катон преди 8 години
До konКолко милиарди пък е имало в Гърция та да изтекат в ЕС? Какво има там което го няма другаде, освен хора дето чакат версии?
23
6
 
10
 
! Отговори
Онуфри преди 8 години
Гордите гърци с охота и нетърпение коленичиха и гордо разтвориха бузки ... После извърнаха кухата си глава и отправиха отчаяния, но горд поглед на мазохистична ***, в който се чете нетърпение от предстоящия полов акт и наслада от неминуемото унижение. Но няма страшно, о, музо! Гордите гърци са свикнали да са победители... само на маса и само в собствената си комплексирана психика, която не случайно никой нормален не може да разбере
22
12
 
4
 
! Отговори
заря преди 8 години
Гърция си иска нещо, което й се полага - репарации. Гърция иска нещо важно - да стане ясно къде са парите, дадени й преди години под формата на заеми. Гърция сие плащала вноските, и има право да стигне до истината. На европейците им пречеше Варуфакис. Той се оттегли веднага. Европейците не бяха доволни от плана на Ципрас. Той го промени като представи техния план. Сега пак увъртат нещата. Защо, и до кога?!
21
2
 
4
 
! Отговори
_I_ ДЖОН ГОТИ преди 8 години
......ИСКАТ НЕ САМО ДЪРЖАВИТЕ ОТ ЕВРОЗОНАТА. (18)...АМИ И ВСИЧКИТЕ ОСТАНАЛИ ОТ Е.С. (28), ДА БЪДАТ НАТОВАРЕНИ С ТОВА ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ГЪРЦИЯ КЪМ ЕДНИ ЧАСТНИ БАНКИ.РАЗБИРАТЕ ЛИ КАКВО СТАНА 2012 Г., ...И КАКВО СТАВА СЕГА СЪЩО ! ?СНЕХА ТЕЖЕСТА НА ЧАСТНИЦИТЕ...И НАТОВАРИХА ЕВРО-КОМИСИЯТА..НАЛИ ИМЕННО ТЯ Е ЧАСТ ОТ '''ТРОЙКАТА''' !!!! =ЕВРО-КОМИСИЯТА = РАЗБИРАЙ ЗОНАТА=18, ..А ВЕЧЕ РАЗБИРАЙ Е.С.=28, + МВФ И Е. ЦЕ. БЕ. (БАНКАТА НА ЕВРОТО ,ТОЕСТ НА ЕВРОПАРИТЕ, ВЪВ ФРАНКФУРТ) !!
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
27 Каквото и да я чака трябва да избират дали да продължават да живеят като роби или да се изправят и всичките продажници да ги изпратят в оня по-добрия свят. Не се знае отсега какво ще предпочетат.
19
1
 
8
 
! Отговори
_I_ ДЖОН ГОТИ преди 8 години
Много добре Помня....Папандреу каза 2010..имаме проблем с разходите !!После ЛУКАС ПАПАДИМОС===ТЕХНОКРАТ ос, доиде 2012..заедно с МАРИО ДРАГИ БЯХА ПРЕМИЕРИ НА ГРЕЦИЯ И ИТАЛИЯ ЗА ПО 6 МЕСЕЦА...ТА ТЕ ОБЪРНАХА ДЪЛГА КЪМ ЧАСТНИТЕ БАНКИ...ТЕ ПЛАТИХА 240 МИЛИАРДА НА ЧАСТНИЦИТЕ...И ОТОРИЗИРАХА ЕДНО КРАИНО ВЪЗДУХО-БАЛОННО ПОНЯТИЕ ''ЕВРОКОМИСИЯТА''....АМА ЗАД ТАЗИ ДУМА '''ЕВРОКОМИСИЯ'''....СТОЯТ ДЪРЖАВИТЕ ОТ ЗОНАТА НА ВАЛУТАТА ЕВРО....И РЕСПЕКТИВНО---ТЕХНИТЕ НАРОДИ И ДАНАКОПЛАТЦИ...А ДНЕС ВЕЧЕ ИСКАТ ЕВР
18
2
 
9
 
! Отговори
ззз преди 8 години
Кви реформи бе, ще вземат още 50 милиарда евро, като ги изпият тях, пак ще има референдум и ОХИ
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предложенията на Атина не са никак убедителни...........И аз не съм много убеден.
16
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Понеже много пищят срещу Ципрас много ще ми е кеф след него наистина да дойдат комунистите, да си припомни Западът какво е, че май са забравили. Още първите дни тъпите им олигарси и продажни политици, които окрадоха заемите ще увиснат по стълбовете на Атина.
15
1
 
9
 
! Отговори
Макаренко преди 8 години
Главният въпрос е как да се спаси Европа, а не Гърция. И къде да стои наказания ученик - отвън пред вратата, или вътре, при другите. Со кротце, со благо и со малце бой.