Сделката е близо: гръцкият парламент "за" плана на Ципрас

Кредиторите оцениха положително гръцката програма
Обновена: 11 юли 2015 07:31 | 11 юли 2015 07:30, Бойчо Попов
101
Сделката е близо: гръцкият парламент "за" плана на Ципрас
Снимка: Reuters

Гръцкият премиер Алексис Ципрас спечели една битка в борбата си срещу заплашващия фалит на страната. С ясно мнозинство в нощта на петък срещу събота депутатите в гръцкия парламент дадоха мандат на Ципрас да преговаря с кредиторите за новите реформи в замяна на нова спасителна помощ.

Общи 251 от 300 депутати гласуваха с Да, 32 – с Не, а осем се въздържаха, като сред тях имаше и членове на управляващата партия Сириза, предаде DPA. Девет народни представители пък отсъстваха от заседанието.

Повечето опозиционни партии предварително обявиха, че ще подкрепят Ципрас и новия финансов министър Евклидис Цакалотос в усилията им да постигнат споразумение с международните партьори на балканската държава.

В парламента в Атина късно вечерта премиерът Ципрас настойчиво настоя да бъде упълномощен за сключване на споразумение с кредиторите. "Решихме да парираме възможния Grexit", заяви той.

"Няма да жертваме споразумението заради крайните консервативни кръгове. Те се опитват да се освободят от лявото правителство. Искаме да предотвратим политическия Grexit под икономически предлози", подчерта Ципрас.

"Опитвам се да гарантирам правото на нашия народ и да защитя националните интереси. Направих това, което беше възможно в условията на заплаха. Намираме се в опасна зона, в минно поле, и аз не мога да скрия това“, обясни премиерът на Гърция. Ципрас призна, че правителството е допуснало грешки при преговорите с международните кредитори, но и че е водило "жестоки битки с неравни сили“.

Програмата за строги икономии на стойност 12 милиарда евро е трудна и не е в съответствие с предизборните обещания на партията му, призна Ципрас. Но по думите му Атина няма друг избор, освен да я приеме. През последните шест месеца той е "направил всичко възможно", за да изведе страната от кризата без допълнителни строги мерки за икономии от кризата.

Същевременно гръцкият министър-председател изрази увереността си, че страната му ще може да се завърне убедително на световните финансови пазари до три години. „Продължителността на програмата за срок от три години е достатъчна, за да ни се доверят отново пазарите“, заяви Ципрас и добави, че подготвяното споразумение ще бъде европейски проект, а участието на МВФ ще бъде само техническо.

"Това е избор на висока национална отговорност, имаме национален дълг да запазим народа си жив,... ще успеем не само да останем в Европа, но и да живеем като равнопоставени членове с достойнство и гордост“, заяви пред парламента в Атина Ципрас.

По-рано добре информирани източници от Брюксел заявиха, че институциите (Международният валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия) оценяват положително връчената от Ципрас листа с реформи. В следобедните часове на събота се събира Еврогрупата, за да реши дали предложенията са достатъчни, за да може да се преговаря за нов спасителен пакет в рамките на Европейския стабилизационен механизъм.

Лице от кръга на Еврогрупата твърди, че "е 100% сигурно", че ще бъде взето решение за преговори. Тема на разговорите ще бъде и мостово финансиране, което ще е предназначено за периода, в който спасителният пакет все още не е гласуван окончателно.

Обсъждал се спасителен пакет с обем от около 74 милиарда евро, в който е ангажиран и МВФ. След продължила месеци патова ситуация Гърция представи през седмицата пакет от строги икономии и реформи, който включва между другото и реформа на ДДС. До 2022 г. пък възрастта за пенсиониране ще се увеличи до 67 години.

Още за кризата в Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
5
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Гръцка им работа !!!!! Уж казаха охи на референдум! Правиха се на мъже ! Сега пак подсмърчат за пари! Нали победиха какви пари пак просят от нас ?!?!?!
59
1
 
2
 
! Отговори
:))) преди 8 години
До 78 ДО НИКУ ВАРУФЪКИСДоста емоционално е написаното от вас! :))) И на какво по точно се дължи безумието Ви, според вас? пп. нещо много лично приемате случващото се около Гърция!Пределно ясно е, че висотата от която мисли и действа Варуфакис е недостъпна за вас!
58
4
 
2
 
! Отговори
заря преди 8 години
"....... Намираме се в опасна зона, в минно поле ....... Длъжни сме да запазим народа жив......" Само заради тези думи, и особено заради последното изречение Ципрас трябва да бъде уважаван. А и не само заради това. Аз лично го уважавам. Заради всичко. Сигурна съм че като мен мислят милиони.
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Казаха не пък подписват? 100млн за сиртаки само дет казаха и да се излагат!
56
10
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 8 години
сделката вече е сключена за това настояват САЩ РУСИЯ КИТАИ тресящият се ЕС само ще я формализира на хартия честитете победата на СИРИЗА
55
1
 
10
 
! Отговори
... преди 8 години
А що не напишете какъв е прословутия му план бе, умници ? Аз мога и другаде да го видя, не е проблем, ама като ще пишете статии гледайте да сте изчерпателни. Изчетох цяла статия празни приказки, а какво точно предлага така и не разбрах..
54
3
 
6
 
! Отговори
И преди 8 години
И да им дадат още пари срещу обещаните реформи-ха,ха,ха , има да чакате от умрял писмо , има да протакат , да увъртат докато ни омръзнат и да кажем накрая -опрощаваме дълга ви.
53
14
 
7
 
! Отговори
кк преди 8 години
гърция си направи кефа и ги *** всички големи босове,битката беше загубена тъй като никой не я подкрепи..дори по бедните държави искаха и тя да обеднее като тях,вместо с нея да се борят да са по богати като западняците..в крайна сметка още една бедна държава в европа,важното е да се запазят западните икономики..но ние на изток ще пием ,пеем и ядем,и пак ще сме по весели и щастливи от онези зомбита
52
5
 
14
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 8 години
Лошото при нас е , че искайки да се изравним с другите, се мъчим да ги принизим до нашето ниво !
51
8
 
16
 
! Отговори
do 73 преди 8 години
Ами защото 300 000 българи им слугуват, понеже при нас финансовата дисциплина е най-важна
50
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До НИКО ДИМИТРИАСКато си Елин защо пишеш ка кирилица бе маляка и защо четеш български сайтове. На гърците им е останала само парче земя от елините. Нямат нито чест нито достойнство, само мързел и една голяма уста да искат подаяния.Вън гръцката от Европа.!!!!
49
1
 
8
 
! Отговори
Лондон преди 8 години
Я оставете международното положение ...вчера съвсем случайно видях протест от 60 човека срещу полицейското насилие ..и нито ред повече..няма нищо и никъде ..някой от нас да е бил там ..???..или на вас нищо не са ви сторили а и сте завършили ОКСФОРД политически профил..
48
4
 
26
 
! Отговори
sofeto преди 8 години
Отворихали банките?За гръцките незнам, германските ще отворят както винаги в понеделник!
47
33
 
8
 
! Отговори
НИКО ДИМИТРИАС преди 8 години
*** ВИНАГИ Е БИЛА ПРОВИНЦИЯ НА ГРЪЦКАТА ИМПЕРИЯ НА АЛЕКСАНДЪР И НА ВИЗАНТИЯ..НИЕ ГЪРЦИТЕ НЕ ЗНАЕМ ВАШИЯТ ЕЗИК...А ВИЕ ЗНАШЕТЕ НАШИЯ.АЗ СЪМ СЛАВЯНОГЛАСЕН ЕЛЛИН.РЕКА ДУНАВ Е ГРЪЦКА ГРАНИЧНА РЕКА С НАШИТЕ БРАТЯ ВЛАХИТЕ ОТ РОМАНИА.
46
6
 
24
 
! Отговори
политолог преди 8 години
Мисля си за другарите червени *** как цяла седмица хвалиха Ципрас , колко велик комунист бил и как мислил за Гръцкия народ . И понеже Варуфакис много мислеше си би камшиците преди да го бият с камъни също като нашия Станишев . Другаря Ципрас като по *** си осигури няколко десетки милиона от заемите в негова лична сметка , защото след няколко месеца е вън от властта . Те това е светлото бъдеще обещано от комунист т.е. за него е вярно .
45
10
 
30
 
! Отговори
batmario преди 8 години
Гърция винаги е била провинция на България и пак ще бъде.Ние не знаем гръцки,но половината Гърция знаят български.Защо ли?
44
9
 
11
 
! Отговори
Божо преди 8 години
ципрас сигурно е гласувал на референдума с "ДА" :))) ципрас е *** и еврогей :))) ципрас ще изтегли вноските на Гърция от Банката на БРИКС и ще плати задълженията на Гърция към Европейската банка :))) *** нещо са в неясна ситуация кого да обвиняват за краха на популизма в Гърция :)))
43
1
 
8
 
! Отговори
bai_jordan преди 8 години
До 68Ами купи си тогава!!!
42
6
 
23
 
! Отговори
sofeto преди 8 години
Това сиризчиите, Ципуракис, Фалиракис, се оказаха по гадно менте от бъркочите на цар Киро. Маляките съвсем ослепяха!
41
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Baj Jordane, *** *** герберски, а защо ми се струва че гръцките ценни книжа са доста по-ценни от българските???